Dostupni linkovi

Ipak odgođena mogućnost da istospolne obitelji usvajaju djecu


U “Duginim obiteljima” kažu kako definitivno ne planiraju odustati od borbe za jednakost u posvajanju djece, bilo na hrvatskim sudovima, bilo u Strassbourgu.

U udruzi “Dugine obitelji” priznaju da su iznenađeni žalbom koju je resorno Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike uložilo na presudu Upravnog suda kojom je centrima za socijalnu skrb naloženo da u procesu evaluacije za posvajanje ne smiju diskriminirati istospolne obitelji.

Ipak vjeruju da će se priča pozitivno razriješiti u Hrvatskoj i da neće trebati tražiti pravdu na europskim institucijama, iako se ni toga ne boje.

“Možda su to na kraju bili samo PR potezi”, kaže za Radio Slobodna Europa(RSE) Daniel Martinović iz “Duginih obitelji”.

Jer, po njegovim riječima, ministarstvo je najavljivalo brzu modernizaciju sustava udomiteljstva i brze promjene zakona, i na sastanku sa predstavnicima “Duginih obitelji” slali su jako pozitivne poruke, ali je očito prevladala kratkotočna politička računica koketiranja sa par glasova desnice na izborima koji su u toku.

“Očito su na kraju lokalni izbori tu bili glavni faktor”, procjenjuje Martinović.

U “Duginim obiteljima” kažu kako definitivno ne planiraju odustati od borbe za jednakost u posvajanju djece, bilo na hrvatskim sudovima, bilo u Strassbourgu.

“Mi smo na početku bili spremni na odlazak na Europski sud za ljudska prava. Jako nas je ugodno bilo iznenadilo kada je Upravni sud u prvoj instanci presudio u našu korist. Mi ćemo se i dalje boriti sa svim našim mogućnostima. Recimo, sada tražimo da Visoki upravni sud u što kraćem roku odluči povodom žalbe ministarstva, da istospolni partneri Mladen Kožić i Ivo Šegota, koji su željeli ići na evaluaciju za posvojitelje, ne moraju mjesecima ili godinama čekati na ovo rješenje. Gdje god bude bilo moguće, mi ćemo urgirati”, najavljuje Martinović.

Presuda Upravnog suda “nije dovoljno jasna”

Tekst žalbe što ga uputilo Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike nije objavljen, ali kako navodi Mladen Kožić, jedan od životnih partnera koji žele pristupiti evaluaciji za usvojitelja, ministarstvo osporava sudsku odluku "na način da kažu da je ne razumiju i da sumnjaju u način na koji je donesena".

I stručnjakinja za socijalnu politiku i osnivačica udruge “Adopta” Diana Topčić Rosenberg u izjavi za RSE procjenjuje kako se u odluci Ministarstva da se žali krije – politika.

“Mislima da je to igrokaz za domaću publiku. Svaka država samostalno odlučuje o zakonskim okvirima u području socijalne zaštite, međutim ovaj slučaj će vjerojatno pasti na Europskom sudu za ljudska prava u Strassbourgu i tada ćemo morati mijenjati zakon. Ja pretpostavljam da Vlada misli da je jednostavnije poštovati odluku tog Suda kasnije, nego ovoga trenutka napraviti nešto što im nije politički popularno”, vjeruje stručnjakinja za socijalnu politiku.

Ministarstvo se žalilo da presuda Upravnog suda “nije dovoljno jasna”. Danielu Martinoviću nije jasno - što je tu nejasno, jer se Upravni sud u presudi poziva i na Zakon o sprječavanju diskriminacije, i na Ustav i na Zakon o životnom partnerstvu.

“I u svim tim slučajevima presuda govori da životni parneri ne bi smjeli biti diskriminirani u odnosu na bračne drugove. Tako da ne znamo što tu nije dovoljno jasno, osim da se sve to ponovi jedno 16 puta”, sugerira Martinović.

Postupak procjene prikladnosti za posvojenje djece

Diana Topčić Rosenberg inzistira da se loptu spusti na zemlju – kada im se odobri usvajanje, istospolni parovi stati će u red i čekati završetak jedne duge, spore i zamorne procedure.

“Nigdje ne piše da će svi zainteresirani istospolni parovi biti u mogućnosti udomljavati ili usvajati djecu. Ovo samo znači da će biti izjednačeni sa heteroseksualnim parovima i da će na isti način proći proceduru provjere podobnosti i prikladnosti za posvajanje, i na osnovu svojih osobnih kompetencija dobiti određenu procjenu. A onda će zajedno sa stotinama drugih parova čekati na red da budu u prilici posvojiti neko dijete”, podjseća Diana Topčić Rosenberg.

Kako je počelo?

Životni partneri Mladen Kožić i Ivo Šegota nakon duge pravne bitke udomili su dvoje djece, i pokrenuli procedure da ih i usvoje. Zagrebački centar za socijalnu skrb nije ih želio uključiti u postupak procjene prikladnosti za posvojenje djece, na što su se oni žalili resornom ministarstvu kao višoj instanci.

Ministarstvo je u srpnju 2020. njihovu žalbu odbilo kao neosnovanu, pa su Mladen Kožić i Ivo Šegota tužili Ministarstvo Upravnom sudu. Upravni sud je 21. travnja ove godine presudio da hrvatski zakoni -Ustav, Zakon o sprječavanju diskriminacije i Zakon o životnom partnerstvu–zabranjuju diskriminaciju istospolnih parova na način da im se ne dopusti pristup procjeni za usvojitelje.

Međutim, resorno ministarstvo se ipak žalilo, i o žalbi će odlučivati Visoki upravni sud.

Hrvatska je 2014. godine donijela Zakon o životnom partnerstvu.

Udruga “Dugine obitelji” postoji već desetak godina i okuplja životne partnere, druge istospolne parove i LGBTIQ pojedince koji imaju ili žele imati djecu. Udruga je formalizirala svoj status 2017. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG