Dostupni linkovi

Savet Evrope šalje u Beograd eksperta za izborna pitanja


Sedište Saveta Evrope u Strazburu, 5. maj 2019.
Sedište Saveta Evrope u Strazburu, 5. maj 2019.

Savet Evrope (SE) šalje u Beograd već početkom januara eksperta za izborna pitanja kako bi se pozabavio nepravilnostima u izbornom procesu u Srbiji, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz sedišta ove organizacije u Strazburu.

Predsednik Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope Mark Kuls (Marc Cools) zatražio je od portparola Kongresa za izborna pitanja Stjuarta Diksona (Stuart Dicson) da ode u posetu Beogradu.

Za RSE je potvrđeno da je cilj Diksonove posete da se razjasne "ozbiljni navodi o nepravilnostima i potencijalnim prevarama tokom lokalnih izbora", 17. decembra 2023. koji su rezultirali svakodnevnim protestima u glavnom gradu Srbije.

Među njegovim sagovornicima u Beogradu biće predsednik Centralne izborne komisije Srbije, ministar javne uprave i lokalne samouprave, kao i predstavnici srpske delegacije u Kongresu, te predstavnici opozicije.

Iz Saveta Evrope prethodno je u saopštenju navedeno i da Dikson treba da razgovara i o poboljšanju izbornog procesa i hitnim reformama potrebnim za borbu protiv svake potencijalne prevare.

Portparol Kongresa za posmatranje lokalnih i regionalnih izbora Stjuart Dikson je još 20. decembra izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog nepravilnosti koje su prijavili partneri Kongresa u zajedničkoj međunarodnoj misiji za posmatranje na vanrednim parlamentarnim izborima održanim u Srbiji 17. decembra 2023. godine.

'Otvarajte spiskove': Studenti traže istragu izbornih neregularnosti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

On je u saopštenju naveo da su prijavljeni slučajevi zastrašivanja i pritiska na birače, uključujući kupovinu glasova, i verodostojne tvrdnje o migraciji birača i autobusima birača tokom lokalnih izbora za podršku vladajućoj stranci posebno u Beogradu, uvrštavanje imena preminulih osoba na izborne liste kao i zloupotreba administrativnih resursa u predizbornim kampanjama.

"Ovo su veoma zabrinjavajuće tvrdnje koje bi mogle ozbiljno narušiti biračko pravo građana i narušiti njihovo poverenje u demokratski izborni proces na svim nivoima vlasti", ocenio je Dikson.

On je pozvao srpske vlasti da se pozabave svim navodnim slučajevima kršenja izbornog procesa na lokalnom nivou i izvrše dužnu i marljivu istragu i da poštuju standarde slobodnih i fer izbora.

U glavnom gradu Srbije se danima održavaju protesti nakon na koje je pozvala najveća opoziciona koalicija Srbija protiv nasilja.

Opozicija protestuje od vanrednih izbora 17. decembra, optužujući vladajuću Srpsku naprednu stranku (SNS) za izbornu krađu, između ostalog i kroz fiktivno prijavljivanje glasača iz Srbije i inostranstva na adrese u Beogradu.

OEBS-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) dan posle glasanja 17. decembra saopštila je da su izbore obeležile ozbiljne neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsednika države Aleksandra Vučića, negativna kampanja i širenje straha.

Evropska unija je poručila da treba propisno ispitati sve pritužbe na izborne nepravilnosti u Srbiji.

XS
SM
MD
LG