Dostupni linkovi

Deveti protest zbog navoda o izbornoj krađi u Srbiji, traži se puštanje privedenih nakon incidenata


Sa osmog protesta opozicije ispred Republičke izborne komisije, Beograd, 25. decembar 2023.
Sa osmog protesta opozicije ispred Republičke izborne komisije, Beograd, 25. decembar 2023.

"Pustite ih sve", bila je poruka više stotina građana koji su se na poziv opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja" okupili 26. decembra ispred Palate pravde u Beogradu - sedišta tužilaštva i sudova.

Demonstranti traže da se puste privedeni na protestu dva dana ranije.

Predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja" tvrde da za incidente na protestu ispred Skupštine Beograda 24. decembra nisu odgovorne njihove pristalice.

"Zahtevamo da puste ove ljude koje drže ovde, koje hapse politički i stavljaju im na teret nešto što nisu uradili", izjavio je ispred Palate pravde jedan od lidera koalicije Miroslav Aleksić.

Povod za opozicione proteste, koji se svakodnevno održavaju od 18. decembra sa zahtevom da se ponište izbori, jesu tvrdnje o izbornoj krađi Srpske napredne stranke (SNS), što ta stranka i državni vrh demantuju.

Nakon incidenata na šestom protestu 24. decembra ispred Skupštine Beograda privedeno je skoro 40 građana.

Policija je tada sprečila ulazak dela opozicije i demonstranata u skupštinu grada. Maskirani ljudi su gađali kamenicama gradsku kuću, i tom prilikom polomljena su stakla na prozorima i ulaznim vratima. Policija koja je bila unutar zgrade na okupljene je bacala suzavac i biber sprej.

MUP je saopštio da je osam policajaca povređeno, a predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić optužuju opozicione predstavnike za organizaciju nasilja.

Sa druge strane, koalicija "Srbija protiv nasilja" za incidente optužuje "huligane koje je poslala vlast", a policiju za prekomerenu silu.

Naglašavaju da njihove pristalice, koje policija sumnjiči za nasilničko ponašanje i pokušaj rušenja ustavnog poretka, nisu učestvovale u incidentima.

"Mi smo tu da protestujemo protiv krađe, tražimo vlast u skladu sa izborima, a oni hoće da zadrže vlast mimo izbora. Oni izvrću volju građana. Okupili smo se da pružimo podršku ljudima koji su morali da budu uhapšeni po nalogu Aleksandra Vučića, koji vodi kampanju protiv nevinih ljudi", poručio je Srđan Milivojević iz Demokratske stranke.

I deveti protest opozicije počeo je ispred sedišta Republičke izborne komisije, od koje se traži ponavljanje izbora na svim nivoima.

"Krađu nećemo priznati i izborna volja građana će biti odbranjena", izjavio je kandidat koalicije "Srbija protiv nasilja" za gradonačelnika Beograda Vladimir Obradović.

Predsednik sindikata "Sloga" Željko Veselinović je poručio da je zabrinut za zdravstveno stanje opozicionih predstavnika koji štrajkuju glađu, posebno za liderku koalicije "Srbija protiv nasilja" Mariniku Tepić, koja je u štrajku glađu u sedištu RIK-a od 18. decembra.

Veselinović je rekao da Tepić više nije u mogućnosti da ustaje bez nečije pomoći.

Svakodnevni protesti opozicije otpočeli nakon što je Srpska napredna stranka (SNS) proglasila pobedu na svim nivoima nakon izbora 17. decembra.

Opozicija, pored ostalog, SNS optužuje za fiktivno prijavljivanje svojih glasača iz Srbije i inostranstva na adrese u Beogradu.

Reagujući na navode opozicije, Republička izborna komisija je saopštila 24. decembra da su resorna ministarstva proverom biračkih spiskova utvrdila da "nisu tačne" tvrdnje da se broj birača sa pravom glasa na beogradskim izborima veštački povećavao radi uticaja na ishod izbora.

Istog dana je predsednik Srbije izjavio da je glasanje proteklo u demokratskoj atmosferi i da je bilo "najmirnije ikada u savremenoj istoriji".

Sumnje u regularnost izbora iskazala je i OEBS-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), koja je 18. decembra saopštila da su izbore obeležile ozbiljne neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsednika države Aleksandra Vučića, negativna kampanja i širenje straha.

Deo evroparlamentaraca pozvao je na nezavisnu istragu svih prijavljenih nepravilnosti tokom izbora koji su 17. decembra održani u Srbiji.

Američki Stejt Department pozvao je vlasti u Srbiji da sarađuju sa misijom OEBS-a na istraživanju tvrdnji o izbornim nepravilnostima.

Pored republičkih i pokrajinskih, 17. decembra održani su i lokalni izbori u 65 gradova i opština, uključujući Beograd.

Policija razbila opozicioni protest protiv izbornih rezultata
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00
XS
SM
MD
LG