Dostupni linkovi

Savet bezbednosti ponovo o Ukrajini, zasedaju i ministri EU


Dim iznad Kijeva posle treće noći ruske invazije, 27. februar 2022.
Dim iznad Kijeva posle treće noći ruske invazije, 27. februar 2022.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sastaje se u nedelju, 27. februara, na hitnoj sednici kako bi glasao o tome da li će Generalnoj skupštini UN-a uputiti rezoluciju protiv ruske invazije na Ukrajinu.

Rusija je 25. februara blokirala taj potez svojim vetom na glasanju u Savetu bezbedosti.

Međutim, prenos rezolucije na Generalnu skupštinu je proceduralnog karaktera i za njeno usvajanje potrebno je devet glasova od 15 članica Saveta bezbednosti.

Ne uključuje mogućnost veta od strane neke od pet stalnih članica, pa mu se Moskva neće moći suprotstaviti, zbog čega je verovatno da će se preći na Generalnu skupštinu.
U neuspešnom glasanju 25. Februara, na koje je Rusija stavila veto, Kina, Indija i Uedinjeni Arapski Emirati su bili uzdržani.

Preostalih 11 članova glasalo je za.

Ovo će biti četvrti put da se Savet bezbednosti sastaje u protekloj nedelji na hitnoj sednici povodom ruske agresije u Ukrajini.

Ministri EU o pomoći Ukrajini

Ministri inostranih poslova zemalja članica Evriopke unije (EU) održaće virtuelni sastanak u nedelju uveče oko Ukrajine.

Održavanje sastanka je najavio šef evropske diplomatije Josep Borell (Žozep Borelj), a ima za cilj usvajanje mera podrške za Ukrajinu, a protiv ruske agresije.

"Predložiću paket hitne pomoći za ukrajinske oružane snage, kako bih ih podržao u njihovoj herojskoj borbi", saopštio je Borell.

Biće ovo treći sastanak evropskih ministara inostranih poslova u ovoj sedmici.

U dva prethodna navrata oni su održali vanredne sastanke kako bi usvojili paket mera protiv Rusije u svetlu napada na Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG