Dostupni linkovi

SAD u SB: Svet prošle noći za dlaku izbegao nuklearnu katastrofu


Dim nakon požara u zgradi centra za obuku u okviru nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini, 4. mart 2022.
Dim nakon požara u zgradi centra za obuku u okviru nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini, 4. mart 2022.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici žestoko su kritikovali Rusiju u petak u Savetu bezbednosti (SB) Ujedinjenih nacija zbog granatiranja i zauzimanja preko noći ukrajinske nuklearne elektrane najveće u Evropi, prenosi Rojters.

„Svet je sinoć za dlaku sprečio nuklearnu katastrofu“, rekla je Linda Tomas-Grinfild (Thomas-Greenfield), američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama, na hitnom sastanku 15-članog Saveta bezbednosti, koji je sazvan nakon što su ruske trupe zauzele nuklearnu elektranu Zaporožje na jugoistoku Ukrajine.

„Napad Rusije sinoć je doveo najveću evropsku nuklearnu elektranu u veliki rizik. Bio je neverovatno nepromišljen i opasan ugrozivši bezbednost civila širom Rusije, Ukrajine i Evrope“, rekla je Tomas-Grinfild.

Dok su granate pogađale tu oblast rano u petak, izbio je požar u zgradi za obuku - što je izazvalo uzbunu širom sveta pre nego što je požar ugašen i zvaničnici rekli da je objekat bezbedan.

Zvaničnici su i dalje zabrinuti zbog nesigurnih okolnosti, jer ukrajinsko osoblje radi pod ruskom kontrolom u ratnim uslovima van domašaja kontrolora.

Ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Ujedinjenim nacijama Barbara Vudvord je rekla da se to ne sme ponoviti.

“Čak i usred ilegalne invazije na Ukrajinu, Rusija mora da nastavi da se bori podalje i zaštiti bezbednost i sigurnost nuklearnih lokacija,“ istakla je.

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi opisao je situaciju kao „normalne operacije, ali da u stvari nema ničeg normalnog u tome“.

Procenjuje se da je na hiljade ljudi ubijeno ili ranjeno, a više od milion izbeglica je pobeglo iz Ukrajine otkako je Rusija počela invaziju 24. februara. Zapadne zemlje su uzvratile sankcijama koje su Rusiju gurnule u ekonomsku izolaciju.

Ruski izaslanik pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja odbacio je strahovanja Zapada zbog nuklearne elektrane i nazvao sastanak Saveta bezbednosti u petak još jednim pokušajem ukrajinskih vlasti da stvore „veštačku histeriju“.

„Trenutno, Zaporošku nuklearnu elektranu i susednu teritoriju čuvaju ruske trupe“, rekao je on.

Vojne operacije oko nuklearnih lokacija i druge kritične civilne infrastrukture su "neprihvatljive" i "veoma neodgovorne", rekla je na sastanku šefica UN-a političkih pitanja Rozmeri Dikarlo (Rosemary DiCarlo).

"Reaktori ukrajinske nuklearne elektrane nisu oštećeni nakon što je projektil tokom noći pogodio obližnju zgradu na toj lokaciji", rekao je prethodno šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Mariano Grossi i dodao da veruje da je projektil ruski.

Ukrajinski zvaničnici su saopštili da su tri ukrajinska vojnika poginula, a dvojica su ranjena u ruskom napadu na nuklearnu elektranu.

Rusko ministarstvo odbrane za požar je okrivilo "monstruozan napad ukrajinskih sabotera" i dodalo da ruske snage kontrolišu elektranu.

Svetski lideri optužili su Rusiju da ugrožava bezbednost čitavog kontinenta nakon što su njene snage granatirale najveći nuklearnu elektranu u Ukrajini.

Britanski ministar odbrane Ben Wallace rekao je da se ruski Vladimir Putin "igra vatrom" napadajući nuklearnu elektranu na jugoistoku Ukrajine i pozvao ga da prestane da gađa takva mesta.

"To nije opasno samo za Ukrajinu i Rusiju, opasno je i za Evropu, i to je igranje vatrom koja zaista prevazilazi sve što ima veze sa logikom", rekao je Wallace na konferenciji za novinare tokom posete Kopenhagenu.

Britanski premijer Boris Johnson izjavio je prethodno da bi "nepromišljeni" napad mogao "direktno da ugrozi bezbednost cele Evrope".

Američki predsednik Joe Biden pozvao je Moskvu da prekine svoje vojne aktivnosti oko tog mesta, dok je kanadski premijer Justin Trudeau rekao da "strašni napadi" iz Rusije "moraju odmah prestati".

Sva trojica lidera razgovarali su telefonom sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg osudio je "neodgovorno" rusko bombardovanje nuklearne elektrane i pozvao na prekid rata.

Kina je izrazila "ozbiljnu zabrinutost za bezbednost" nuklearnih objekata u Ukrajini nakon napada ruskih snaga.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je novinarima da će Kina nastaviti da prati dešavanja u nuklearnoj elektrani u Zaporožju i da "poziva sve zainteresovane strane da ostanu mirne i uzdržane, spreče dalju eskalaciju situacije i osiguraju bezbednost nuklearnih postrojenja".

Video snimak iz nuklearne elektrane prikazao je eksplozije koje osvetljavaju noćno nebo i izbacuju oblake dima.

IAEA je saopštila da "sa velikom zabrinutošću prati situaciju u Ukrajini i apeluje na maksimalnu uzdržanost kako bi se izbegla bilo kakva akcija koja bi mogla ugroziti ugrozi nuklearna postrojenja u zemlji".

Generalni direktor IAEA Rafael Mariano Grossi rekao je 2. marta da je primio pismo Državnog nuklearnog regulatornog inspektorata Ukrajine u kojem se traži "neposredna pomoć kako bi se osigurala bezbednost nuklearne elektrane u Černobilju i drugih nuklearnih objekata u država".

Grossi je rekao da je IAEA započela konsultacije o tom zahtevu.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG