Dostupni linkovi

IAEA: Nema štete na reaktorima nuklearne elektrane u Ukrajini


Rafael Grossi pokazuje na mapi ukrajinsku elektranu Zaporožje tokom specijalne konferencije za medije nakon napada, 4. marta 2022. u Beču

Reaktori ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje nisu oštećeni nakon što je projektil tokom noći pogodio obližnju zgradu na toj lokaciji, rekao je 4. marta šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Mariano Grossi i dodao da veruje da je projektil ruski.

IAEA je saopštila i da nije došlo do oslobađanja radijacije u najvećoj nuklearnoj elektrani Zaporožje, koji su 4. marta zauzele ruske snage.

Grossi je da je IAEA bila u kontaktu sa ukrajinskim nuklearnim regulatorom i osobljem najveće nuklearne elektrane Zaporožje, nakon što je pogođena zgrada na toj lokaciji.

Požar, koji je posle napada izbio u centru za obuku a ne u samoj fabrici, je ugašen.

Ukrajinski zvaničnici su saopštili da su tri ukrajinska vojnika poginula, a dvojica su ranjena u ruskom napadu na nuklearnu elektranu.

Zvaničnik Energoatoma, državnog preduzeća koje vodi četiri ukrajinske nuklearne elektrane, rekao je da nema daljih borbi, da je radijacija normalna i da ruske snage imaju kontrolu nad nuklearnom elekranom.

"Osoblje je na svojim radnim mestima i obezbeđuje normalan rad stanice", rekao je zvaničnik u poruci agenciji Reuters.

On je dodao da njegova organizacija više nema komunikaciju sa menadžerima elektrane, niti kontrolu nad situacijom.

Rusko ministarstvo odbrane je takođe saopštilo da fabrika radi normalno. Za požar je okrivilo "monstruozan napad" ukrajinskih sabotera i dodalo da ruske snage kontrolišu elektranu.

"Evropljani, molim vas, probudite se. Recite svojim političarima – ruske trupe pucaju na nuklearnu elektranu u Ukrajini", poručio je 4. marta u video obraćanju ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

U drugom obraćanju pozvao je Ruse na proteste zbog napada.

Rusija je već zauzela ugašeno postrojenje u Černobilju severno od Kijeva.

Svetski lideri osudili napad

Američka sekretarka za energetiku Jennifer Granholm i drugi zapadni zvaničnici saopštili su da nema naznaka povišenog nivoa radijacije u elektrani.

Granholm je rekla da su reaktori u elektrani Zaporožja "zaštićeni robusnim zaštitnim strukturama i da se reaktori bezbedno gase".

Svetski lideri optužili su Rusiju da ugrožava bezbednost čitavog kontinenta nakon što su njene snage granatirale najveći nuklearnu elektranu u Ukrajini.

Britanski ministar odbrane Ben Wallace rekao je da se ruski Vladimir Putin "igra vatrom" napadajući nuklearnu elektranu na jugoistoku Ukrajine i pozvao ga da prestane da gađa takva mesta.

"To nije opasno samo za Ukrajinu i Rusiju, opasno je i za Evropu, i to je igranje vatrom koja zaista prevazilazi sve što ima veze sa logikom", rekao je Wallace na konferenciji za novinare tokom posete Kopenhagenu.

Britanski premijer Boris Johnson izjavio je prethodno da bi "nepromišljeni" napad mogao "direktno da ugrozi bezbednost cele Evrope".

Američki predsednik Joe Biden pozvao je Moskvu da prekine svoje vojne aktivnosti oko tog mesta, dok je kanadski premijer Justin Trudeau rekao da "strašni napadi" iz Rusije "moraju odmah prestati".

Sva trojica lidera razgovarali su telefonom sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg osudio je "neodgovorno" rusko bombardovanje nuklearne elektrane i pozvao na prekid rata.

"Napad na nuklearnu elektranu pokazuje neodgovornost ovog rata i potrebu da se okonča", rekao je Stoltenberg, uoči hitnog sastanka ministara inostranih poslova NATO.

Video snimak iz nuklearne elektrane prikazao je eksplozije koje osvetljavaju noćno nebo i izbacuju oblake dima.

IAEA je saopštila da "sa velikom zabrinutošću prati situaciju u Ukrajini i apeluje na maksimalnu uzdržanost kako bi se izbegla bilo kakva akcija koja bi mogla ugroziti ugrozi nuklearna postrojenja u zemlji".

Generalni direktor IAEA Rafael Mariano Grossi rekao je 2. marta da je primio pismo Državnog nuklearnog regulatornog inspektorata Ukrajine u kojem se traži "neposredna pomoć kako bi se osigurala bezbednost nuklearne elektrane u Černobilju i drugih nuklearnih objekata u država".

Grossi je rekao da je IAEA započela konsultacije o tom zahtevu.

XS
SM
MD
LG