Dostupni linkovi

Savet bezbednosti Rusije najavljuje 'dalju vojnu saradnju' sa Kinom


Kineski predsednik Si Đinping sastao se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na regionalnom bezbednosnom skupu u Uzbekistanu 15. septembra 2022.

Savet bezbednosti Rusije je 19. septembra izneo tvrdnju da su se Moskva i Peking dogovorili o "daljoj vojnoj saradnji" sa fokusom na vežbe i kontakte sa višim zvaničnicima.

Saopštenje iz Moskve usledilo je nakon prošlonedeljnog sastanka na kojem je predsednik Vladimir Putin bio primoran da javno prizna zabrinutost Kine zbog svojeinvazije na Ukrajinu i njenih posledica širom sveta. Kina nije odmah potvrdila saopštenje Saveta bezbednosti Rusije.

"Strane su se dogovorile o daljoj vojnoj saradnji sa fokusom na zajedničke vežbe i patrole, kao i na jačanje kontakata između (odgovarajućih) generalštabova", saopštilo je rusko bezbednosno telo, prenosi Rojters. Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev trenutno je u poseti Kini radi konsultacija.

Kineski predsednik Si Đinping izbegao je da osudi rusku invaziju na svog manjeg postsovjetskog suseda.

Međutim, pozvao je na "uzdržanost" i rekao na njihovom prvom sastanku od početka invazije na Ukrajinu da je Peking spreman da igra vodeću ulogu u dovođenju sveta na stabilan razvojni put.

Na regionalnom bezbednosnom skupu u Uzbekistanu 15. septembra, Putin je odgovorio: "Mi veoma cenimo izbalansiranu poziciju naših kineskih prijatelja kada je reč o ukrajinskoj krizi" i dodao: "Razumemo vaša pitanja i zabrinutost u vezi sa ovim".

XS
SM
MD
LG