Dostupni linkovi

Saudijska Arabija će lobirati za priznanje Kosova


Spomenik postavljen u Prištini povodom proglašenja nezavisnosti Kosova
Spomenik postavljen u Prištini povodom proglašenja nezavisnosti Kosova
Jedna od najuticajnijih zemalja arapskog i islamskog sveta Saudijska Arabija neće štedeti napore da lobira u korist priznanja nezavisnosti Kosova od strane drugih arapskih i njoj prijateljskih zemalja izjavio je danas u Prištini ambasador ove zemlje u Albaniji i od danas ambasador i na Kosovu, Abdullah Abdulaziz Al – Abdulkarim, koji je danas predao akreditivna pisma predsedniku Kosova Fatmiru Sejdiu.

On je rekao da će nakon priznanja Kosova, podrške nezavisnosti Kosova u Međunarodnom sudu pravde Saudijska Arabija nastaviti da intenzivno lobira za nezavisnost Kosova.

“Zalažemo se i očekujemo da imamo nova priznanja. Mi ćemo se angažovati i koristićemo naš uticaj kod arapskih ali i šire kod islamskih država da se poveća broj država koje priznaju Kosovo“, rekao je saudijski ambasador nakon predaje akreditivnih pisama predsedniku Kosova.

Ministar inostranih poslova Kosova Skender Hiseni koji se upravo vratio iz Rijada je istakao da Saudijska Arabija može da ima izuzetno značajnu ulogu u priznanju nezavisnosti Kosova.
Delegacija Saudijske Arabije branila je nezavisnost Kosova pred Međunarodnim sudom u Hagu, Foto: Dragan Štavljanin

„Priznanje Republike Kosovo od strane Saudijske Arabije je došlo u izuzetno značajnom trenutku. Takav značaj ima i usmena podrška nezavisnosti Kosova pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu gde je Kraljevina Saudijska Arabija govorila u prilog nezavisnosti Kosova“, rekao je Hoseni.

Saudijskog ambasadora su danas primili i predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići, premijer Hašim Tači i ministar spoljnih poslova Kosova, Skender Hiseni.

Istovremeno je juče iz Alijanse Novo Kosovo, Behdžeta Pacollija najavljeno priznanje Kosova od strane Nove Gvineje. U MIP-u Kosova nisu potvrdili da imaju takvu najavu.

Kosovo su inače do sada priznale 64 države.
XS
SM
MD
LG