Dostupni linkovi

Saudijska Arbija na čelu islamske koalicije protiv IDIL-a


Militanti IDIL-a na snimku u kojem prete Rusiji zbog vazdušnih udara
Militanti IDIL-a na snimku u kojem prete Rusiji zbog vazdušnih udara

Stvaranje koalicije sa 34 muslimanske zemlje za borbu protiv terorizma je najbolji odgovor svima koji pokušavaju da povežu islam sa terorizmom, izjavio je turski premijer Ahmet Davutoglu nakon saopštavanja odluke o formiranju ovog saveza na čijem čelu je Saudijska Arabija.

U međuvremenu, američki ministar odbrane Eš Karter apelovao je tokom posete Turskoj na njene vlasti da učine više i pomogne da se unište militanti "Islamske države Iraka i Levanta" (IDIL).

Nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lejen odbila je poziv SAD da njena zemlja pojača doprinos vojnim akcijama koalicije zapadnih zemalja za suzbijanje “Islamske države”

Saudijska Arabija saopštila je u utorak da su 34 većinski muslimanske zemlje postigle dogovor o formiranju vojne koalicije za borbu protiv terorizma.

Na čelu koalicije biće Saudijska Arabija, a centar združenih operacija biće u Rijadu.

Saudijski regionalni rival, većinski šiitski Iran, nije deo koalicije, kao ni Avganistan i Sirija.

U vojnoj koaliciji za borbu protiv terorizma su osim Saudijske Arabije, Bahrein, Bangladeš, Benin, Čad, Komori, Džibuti, Egipat, Gabon, Gvineja, Obala Slonovače, Jordan, Kuvajt, Liban, Libija, Malezija, Maldivi, Mali, Maroko, Mauritanija, Niger, Nigerija, Pakistan, Palestina, Katar, Senegal, Sijera Leone, Somalija, Sudan, Togo, Tunis, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati i Jemen.

“Odluka o formiranju koalicije je doneta zbog predostrožnosti islamskog sveta u borbi protiv ove bolesti (islamističkog ekstremizma) koja nanosi štetu islamskom svetu”, izjavio je saudijski ministar odbrane princ Mohamed bin Salman.

On je dodato da se “trenutno svaka muslimanska zemlja pojedinačno bori protiv terorizma…stoga je koordinisanje napora veoma važno”.

Salman ističe da se nova koalicija neće fokusirati samo na IDIL već će koordinisati napore u borbi protiv ekstremista u Iraku, Siriji, Libiji, Egiptu i Avganistanu.

Odluka o formiranju koalicije doneta je nakon velikog međunarodnog pritiska da se arapske zemlje više angažuju u borbi protiv militanata “Islamske države”, u trenutku kada snage predvođene SAD bombarduju položaje ekstremista u Iraku i Siriji, a u operacije se odnedavno uključila i Rusija.

U međuvremenu, Saudijska Arabija predvodi vojnu intervenciju protiv šiitskih pobunjenika u Jemenu.

Saudijska državna novinska agencija SPA navodi da je osim 34 države koje su se pridružile koaliciji, još 10 islamskih zemalja podržalo ovaj savez, uključujući Indoneziju.

“Ove države imaju procedure kroz koje moraju da prođu pre nego što se pridruže, ali zbog hitnosti da se formira savez, objavljeno je da je njemu pristupilo 34 države”, kazao je princ Salman.

Agencija SPA navodi da je dogovor postignut zbog toga što se "protiv terorizma treba boriti svim sredstvima, kao i da je neophodna saradnja da bi se terorizam eliminisao".

Takođe, da islam zabranjuje “korupciju i razaranje u svetu” i da terorizam “ozbiljno narušava ljudsko dostojanstvo i prava, pre svega na život i bezbednost”.

Turska je pozdravila formiranje "islamske koalicije" za borbu protiv terorizma.

"Stvaranje ovakve koalicije najbolji je odgovor svima koji pokušavaju da povežu islam sa terorizmom. To je korak u dobrom pravcu", saopštio je turski premijer Ahmet Davutoglu.

On je u utorak izjavio da je Turska spremna da doprinese borbi protiv terorizma, bez obzira ko tu borbu organizuje.

Karter: Turska da učini više

Američki ministar odbrane Eš Karter apelovao je u utorak na Tursku da učini više i pomogne da se unište militanti "Islamske države".

Govoreći novinarima na putu za avio-bazu Indžirlik na jugu Turske, Karter je rekao da Ankara treba da poboljša kontrolu svoje granice sa Sirijom, posebno na deonici dužine 98 kilometara koju militanti koriste za ilegalnu trgovinu i prebacivanje stranih boraca.

"Najveći doprinos koji je neophodan zbog njihove geografije je kontrola granice", rekao je Karter.

"Turska ima ogromnu ulogu. Mi cenimo to što oni rade, ali želimo da učine više", dodao je američki ministar odbrane.

On je dodao da to uključuje da se Turska pridruži operacijama u vazduhu i na kopnu gde je to potrebno.

Oko 59 aviona koristi bazu Indžirlik, od toga 45 je iz SAD i taj broj uključuje i bespilotne letelice.

Karter je došao u ovu oblast u trenutku kada jačaju tenzije između Turske i Iraka zbog razmeštanja turskih trupa u bazu u blizini grada Mosula na severu Iraka.

Bagdad se obratio od Saveta bezbednosti da bi izdejstvovao povlačenje turskih trupa. Zvanična Ankara, pak, tvrdi da su njene snage deo međunarodne misije za obuku iračkih snaga za borbu protiv militanata “Islamske države”.

Turski kontigent je počeo u ponedeljak da se povlači iz kampa u Iraku.

Američki predsednik Barak Obama rekao je u ponedeljak, nakon sastanka američkog Saveta bezbednosti u Pentagonu, da je cilj Karterovog puta u region da osigura veći vojni doprinos saveznika u borbi protiv "Islamske države".

Karter je izjavio da većinske sunitske zemlje na Bliskom istoku mogu da ohrabre i pomognu sunitske zajednice koje žive na teritorijama koje kontroliše IDIL, da se suprostave njegovoj vladavini.

“Očigledno je da one mogu da to učine što je mnogo teže drugim zemljama. Različite države mogu da na različite načine da pripomognu i tokom ovog puta kao i narednih sedmica i meseci, zatražiću od svake ponaosob da daju najveći moguć doprinos”, kazao je Karter.

Izvori bliski francuskoj vladi saopštili su ranije u utorak da će Karter u subotu posetiti francuski nosač aviona "Šarl de Gol" koji iz Zaliva kontroliše pomorske operacije međunarodne koalicije, predvođene SAD, protiv militanata iz "Islamske države".

Nemačka odbila poziv SAD da pojača vojne akcije

Nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lejen odbila je poziv SAD da njena zemlja pojača svoj doprinos vojnim akcijama koalicije zapadnih zemalja za suzbijanje militantata “Islamske države” u Siriji i Iraku.

"Nemačka je već aktivna na nekoliko vojnih frontova gde se vode borbe protiv terorizma, uključujući Avganistan i Mali", izjavila je ministarka odbrane.

Ona je navela da Nemačka nastavlja da podržava Kurde u severnom Iraku, kao najefikasniju grupu za borbu protiv IDIL-a.

Nemačka ministarka odbrane je istakla da njena zemlja već poslala najmodernije dronove za špijuniranje u Siriju.

Dva izviđačka aviona tipa "tornado" i oko 40 nemačkih vojnika upućeno je pre desetak dana u Tursku u okviru nemačke vojne misije u borbi protiv džihadista iz Islamske države u Siriji.

Kako je ranije saopštilo nemačko vazduhoplovstvo, eskadrila je upućena zajedno s dva od ukupno šest "tornada" u Tursku u okviru misije izvidjanja iznad Sirije.

Nemačke vlasti su posle terorističkih napada 13. novembra u Parizu najavile da će uputiti vojnike za izviđačke letove kao podršku u napadima medjunarodne koalicije u Siriji.

Nemački parlament nedavno je odobrio slanje do 1.200 vojnika koji neće aktivno učestvovati u borbama u Siriji.

XS
SM
MD
LG