Dostupni linkovi

Sattler tvrdi da je BiH blizu pristupanja Mehanizmu EU za civilnu zaštitu


Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH
Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH

BiH je aplicirala za članstvo u Mehanizmu EU za civilnu zaštitu 2014. godine i mora biti u stanju da efikasno učestvuje u njegovom radu da bi joj bio odobren pristup.

Napisao je to u petak, 29. aprila, u svom blogu Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH, ističući da je BiH bilzu pristupanja ovom mehanizmu.

Kako bi povećala pripravnost i spremnost zemlje da pristupi, EU je, kako je naveo, do sada osigurala značajna novčana sredstva mehanizmima civilne zaštite BiH za nabavku neophodne opreme, obuke i za sistem koordinacije.

"Kao i milione eura pomoći nakon poplava 2014. godine i pandemije korona virusa", napomenuo je Sattler.

Podsjetio je da je nedavno stanovnike Hercegovine uznemirio zemljotres jačine 5,7 stepeni, u kojem je poginula djevojka iz Stoca, a nekoliko osoba je povrijeđeno.

"Bio je to bolan podsjetnik da prirodne katastrofe dolaze nenajavljene i da ne mare za politiku, granice i identitet. Građani BiH dobro znaju da zemljotres nije jedina prirodna katastrofa koja ih može zadesiti. I skorašnji šumski požari pokazali su da adekvatna reakcija može spasiti živote i prirodu", dodao je Sattler.

Istakao je da je BiH sada bolje opremljena da se nosi sa katastrofama, nakon razornih poplava 2014. kada je prvi put aktivirala Mehanizam Evropske unije za civilnu zaštitu.

"Mehanizam prepoznaje da prirodne katastrofe i druge opasnosti po javnost ponekad mogu biti veće od bilo čega sa čime se jedna zemlja može nositi, a Mehanizam pomaže unaprjeđenju prevencije, spremnosti i odgovora na katastrofe", naveo je.

Istaknuo je da je ovaj mehanizam aktiviran 540 puta unutar EU i van nje.

Posjetio je da je komesar EU za upravljanje krizama Janez Lenarčič posjetio u četvrtak, 28. aprila, BiH u cilju procjene njenih kapaciteta za pristupanje Mehanizmu.

Poručio je da je Lenarčič jasno dao do znanja da bi BiH trebalo samo da finalizira nekoliko tehničkih stvari kako bi dobila pristup Mehanizmu EU za civilnu zaštitu, što bi značilo značajnu promjenu za sposobnost BiH da odgovori na katastrofe velikih razmjera i pomogne drugim zemljama da učine isto.

"Nadam se da ovo pokazuje i da su političke razmirice oko ključnih službi za spašavanje života i prirode neprihvatljive. Efikasan odgovor zahtijeva brzu akciju, a ne političke prepirke. Isto važi i za finalne aktivnosti potrebne da BiH pristupi Mehanizmu. Garantujem vam da će vam EU pomoći u tome", napisao je Sattler u blogu, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu služi za pružanje pomoći članicama Unije i trećim zemljama u odgovoru na hitne situacije, kao što su prirodne katastrofe, zdravstvene krize ili sukobi.

Zemlje mogu zatražiti pomoć iz Mehanizma kada hitna situacija nadilazi njihove kapacitete za odgovor. Tokom 2021. pomoć su zatražile 84 zemlje i jedna međunarodna organizacija, Mehanizam je aktiviran 114 puta.

Osim zemalja EU-a, u Mehanizmu sudjeluju Island, Norveška, Srbija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Turska.

XS
SM
MD
LG