Dostupni linkovi

Nakon potresa stanovnici Stoca traže sprječavanje novog odrona stijena


Naselje u Stocu dan nakon jakog potresa u kojem je smrtno stradala jedna osoba, a nekoliko ih povrijeđeno; 23. april 2022.
Naselje u Stocu dan nakon jakog potresa u kojem je smrtno stradala jedna osoba, a nekoliko ih povrijeđeno; 23. april 2022.

Stanovnici Stoca, gradića na jugu Bosne i Hercegovine (BiH) koji je u petak navečer pogodio snažan potres, uputili su apel za hitno angažiranje Civilne zaštite s ciljem sprječavanja novog odrona stijena.

Dvadesetosmogodišnja djevojka iz Stoca je poginula, a nekoliko osoba je zadobilo lakše povrede kada je potres jačine 5,6 stepeni prema Richteru, pogodio jug BiH u petak u 23.07 sati.

U pismu upućenom Upravi za civilnu zaštitu Hercegovačko-neretvanskog kantona i Upravi civilne zaštite Federacije BiH, stanovnici Stoca podsjećaju da je taj grad smješten u kotlini okruženoj brdima, te da su od petka u strahu od novih podrhtavanja tla.

Pozvali su mjerodavne da izađu na teren, urade analizu sanacije oštećenih stijena, kamenja i podzida, te da se postave mreže ili druga vrsta zaštite.

"Ne smijemo čekati novu žrtvu, moramo hitno reagirati dok ne bude kasno. Već smo zakasnili sačuvati jedan mladi život, potrudimo se da se nikad više ne ponovi ovaj nesretan slučaj koji je sve građane u Stocu ostavio u šoku, nevjerici i žalosti", naveli su u apelu, prenosi Fena.

Jug BiH posljednjih dana pogodilo je više potresa.

Zbrajanje štete u pogođenim područjima

Na području Stoca šteta je nastala na nekoliko porodičnih kuća, na Osnovnoj školi i Domu zdravlja Stolac. U toj općini je u ponedjeljak, 25. aprila, proglašeno stanje prirodne nesreće.

Iz Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona saopćeno je da je do sada 90 građana Stoca prijavilo materijalnu štetu na stanovima i porodičnim kućama.

Pripadnici Dobrovoljne vatrogasne jedinice Stolac i Komunalno preduzeće nastavili su sa uklanjanjem porušenih dimnjaka, crijepa i čišćenja gradskih ulica.

Iz Civilne zaštite objavljeno je i da je u gradu Čapljina završena sanacija dimnjaka i popravka krovova na sedam stambenih zgrada i 54 porodične kuće.

Nakon potresa, i u Mostaru je na više lokacije uklanjano kamenje s puteva, te obrušenih fasada sa zgrada.

Štete, također, ima i u općinama Ljubinje, Bileća i Berkovići, koje su smještene na teritoriji entiteta Republika Srpska.

"U Berkovićima su dvije porodice iseljene zbog oštećenja njihovih domova, a do sada je prijavljeno 90 oštećenih objekata", izjavio je u ponedjeljak Srni općinski načelnik Nenad Abramović.

Abramović je rekao da su uglavnom oštećeni stambeni objekti, ali i šest javnih, među kojima je zgrada centralne osnovne, srednje škole i tri područne osnovne škole, kao i biblioteke i zgrada u kojima je smješten katastar i Crveni krst.

Kako je kazao, građani još prijavljuju štetu i formirane su dvije komisije zadužene za popis i procjenu štete.

U Ljubinju će učenici do 29. aprila pohađati online nastavu, odlučeno je na sjednici Štaba za vanredne situacije. Zaključeno je, također, da u naredna dva dana ne rade vrtići.

S viših nivoa vlasti obećana pomoć

Iz Vlade bh. entiteta Federacija BiH u ponedjeljak je saopćeno da je potrebno hitno formirati tim, koji će "prikupiti podatke o nastaloj šteti na područjima gdje je potres imao razornu snagu". Kako je navedeno, ta baza podataka "ubrzat će proces pomoći stanovnicima".

To je dogovoreno na sastanku entitetskog premijera Fadila Novalića sa članovima ruskovodstva Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mirsadom Zaimovićem i Mladenom Boškovićem.

Predsjednik Vlade entiteta Republika Srpska Radovan Višković najavio je u ponedjeljak, tokom posjete Ljubinju, da će u utorak, 26. aprila, u ovo mjesto doći stručni tim iz entitetske Direkcije za obnovu i gradnju, koji su "jedini kvalificirani da procijene štetu od potresa".

On je poručio građanima pogođenih područja da "neće biti ostavljeni sami i da će imati pažnju institucija".

"Pomoći ćemo svima u skladu sa mogućnostima. Uradit ćemo sve da pomognemo i da sve objekte vratimo u stanje upotrebe", rekao je Višković.

U subotu, 23. aprila, su najpogođenija mjesta nakon zemljotresa obišli članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić i najavili pomoć stanovnicima.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik prethodno je izjavio za agenciju Srna da će u Ljubinje biti upućeno 500.000 KM (250.000 eura) kao vid hitne pomoći za saniranje štete.

XS
SM
MD
LG