Dostupni linkovi

Šatori ispred općine: Radnici Konjuha najavili blokade i štrajkove


U Živinicama su radnici tvornice namještaja Konjuh podigli šatorsko naselje pred zgradom Općine. Nezadovoljni odnosom općinskih vlasti, Kantonalne i Federalne Vlade jer nisu ispunili obećanja koja su im dali, radnici su najavili nove blokade i štrajkove sve dok im se ne pomogne.

Zbog neispunjavanja obećanja da će im Razvojna banka dati kredit od 6 milijuna maraka, a koji im obećala Ferderalna Vlada prije 6 mjeseci, radnici Konjuha podigli su šatorsko naselje pred zgradom Općine. Naime, od revitalizacije Konjuha i vraćanja radnika na posao opet ništa.

Mevludin Trakić, predsjednik Sindikata radnika Konjuha rekao je da niti jedno obećanje nije ispunjeno, čak ni ono da će dobiti pravo na liječenje.

„Mi ne tražimo novac iz budžeta. Mi imamo zemlju što znači da imamo i hipoteku. Treba nam znači samo pomoć da neko odobri taj kredit u Razvojnoj banci i da pokaže dobru volju da se ovih pet stotina ljudi vrati na posao. Ali ovdje te volje očito nema. Oni se bore samo za svoje plaće. Zato smo ovdje došli sa šatorima jer želimo istrajati u našim zahtjevima da nam pomognu ono što su nam obećali“, rekao je Trakić.

Već skoro dvije godine vode se pregovori Vlade Federacije i radnika Konjuha, da se pomogne ovoj tvornici. Isto toliko vremena radnicima se obećava pomoć, ali pomaka s mrtve točke nije bilo.

„Mi znamo da je ovdje jak lobi načelnika Hasana Muratovića da se Konjuh rasproda. On lobira da Konjuh ne ide naprijed jer su tamo planirani neki objekti, zgrade, poslovni centri i ko zna šta sve ne. Mi nismo načelniku važni. Ja mislim da bi se više brinuli o jatu ptica i napuštenim psima nego o nama ljudima“, rekao je radnik Mujo Gavranović.

Zbog svega ovoga radnici su očajni.

„Jedan radnik nam se pokušao spaliti prije mjesec dana. Ako sada treba ja ovdje da se javno spalim – spalit ću se. Sa mnom ispašta moje troje djece, moja žena. Isključili su mi struju i telefon. Dijete ne može da ide u školu, nemam šta jest' niti imam šta piti. Zato ću ja biti drugi radnik koji će se spaliti, samo nemam novca da kupim benzina. S trideset i dvije godine radnog staža ja se ne mogu otići liječiti“, kaže radnik Džemail Delić.

Prije šest mjeseci Općina Živinice obećala je biti garant kredita s 2 milijuna maraka. Predsjedavajući OV Živinice Began Muhić u ponedjeljak je rekao da takvo obećanje nije uopće imalo smisla.

„Takva garancija uopće još uvijek nije ni razmatrana. Mi trebamo na sjednici Općinskog vijeća razmotriti takvu mogućnost i nisam siguran da naša Općina uopće može biti formalno pravno garant takvom kreditu koji radnici traže“, rekao je Muhić.

Radnici Konjuha nisu dobili trideset plaća, a dug ove tvornice iznosi oko 28 miliona KM. S Kreditom od 6 milijuna maraka Konjuh bi ponovno mogao početi s proizvodnjom, a 50 radnika bilo bi vraćeno na posao.
XS
SM
MD
LG