Dostupni linkovi

Sastanak makedonsko-bugarske komisije o istorijskim pitanjima bez rezultata


Zajednička makedonsko-bugarska komisija o istorijskim i obrazovnim pitanjima, arhivska fotografija
Zajednička makedonsko-bugarska komisija o istorijskim i obrazovnim pitanjima, arhivska fotografija

Dvodnevni sastanak Zajedničke makedonsko-bugarske komisije o istorijskim i obrazovnim pitanjima završen je bez ikakvog rezultata i nema niti minijaturnog koraka napred. Saopšteno je to na online konferenciji za novinare dvojice kopredsedavajućih Komisije, Dragi Đorđieva sa makedonske i Angel Dimitrova sa bugarske strane po završetku sastanka, koji je takođe održan onlajn zbog pandemije korona virusa.

“Veliki deo sastanka smo potrošili na nepotpisane zapisnike sa prethodnih susreta. Glavni problem za bugarsku stranu je upotreba prideva ‘makedonski’. Kolege imaju različito tumačenje Prespanskog dogovora i prema njima, upotreba prideva je potpuno limitirana, bez obzira na to kako je zapisana i kako se tumači sa naše strane”, rekao je Đorđiev.

Njegov bugarski kolega Dimitrov je izjavio da su rezultati dvodnevnog sastanka ravni nuli. On je saopštio da ni na ovom susretu nije potpisan zapisnik i da to stavlja sumnju na rad Komisije, jer pokazuje da ne postoji želja da se dođe do saglasnosti. Dimitrov je izneo optužbu da je pozicija makedonskih istoričara deo jedne politike koja je počela prošle godine.

“Rezultat je nula i to pokazuje još nešto. Mi smo veoma daleko od završetka našeg rada oko udžbenika koji tretiraju srednji vek. Tačka u vezi Cara Samoila je završena potpuno bez rezultata, naročito što se odstupilo od već spremljenog teksta od strane obe vlade. Krećemo se kao kornjače”, rekao je Dimitrov.

Inače, nedostatak rezultata rada Komisije je jedan od razloga zbog kojih je Bugarska u Evropskoj uniji iskoristila veto i tako blokirala pristupne pregovore te države sa Evropskom unijom.

Dvojica kopredsedavajućih kažu da postoje suprotstavljena gledišta i u odnosu na to kako trebaju biti napisane preporuke vladama u Skoplju i Sofiji. Ipak, prema njima, ovaj sastanak je pokazao da postoji još mnogo pitanja o kojima treba razgovarati i da samo uz dijalog i dobru volju ima prostora za dogovor.

Prema najavama pre sastanka, teme susreta su trebale biti revolucionar Goce Delčev i njegovo eventualno zajedničko slavljenje, kao i makedonski udžbenici o periodu srednjeg veka i ranog osmanlijskog perioda. Prethodni sastanak održan je 15. i 16. oktobra u Skoplju, kada nije bilo nekih velikih pomeranja u radu o tome kome pripada Delčev.

U međuvremenu, novi specijalni predstavnik Vlade u Bugarskoj Vlado Bučkovski, koji je nekadašnji makedonski premijer, putuje u Sofiju, a u izjavi za Radio Slobodna Evropa je rekao da ne zna koliko će tamo ostati.

Inače, opoziciona VMRO DPMNE danima održava proteste i blokade saobraćajnica u Skoplju i drugim većim gradovima u Severnoj Makedoniji, tražeći ostavku vlade Zorana Zaeva, jer smartraju da vlada prodaje nacionalni identitet Severne Makedonije, istoriju, jezik, tradiciju i druge vrednosti.

XS
SM
MD
LG