Dostupni linkovi

Sastanak lidera opozcije: SNP se pridružio SDP-u, URI i Demosu


Sa sastanka lidera opozicije
Sa sastanka lidera opozicije

Uoči sjutrašnjeg novog sastanka lidera političkih stranaka u okviru Radne grupe parlamentarnog dijaloga, na inicijativu Demosa Miodraga Lekića sastali su sečelnici opozicije, izuzev predstavnika Demokratskog fronta (DF). Epilog sastanka je u odluci Socijalističke narodne partije (SNP) da se pridruži Socijaldemokratskoj partiji (SDP), Građanskom pokretu URA i Demosu u pregovorima o ulasku u „vladu izbornog povjerenja“. Postignut je konsezus da treba ubrzati političke dogovore oko formiranja privremene vlade.

Na inicijativu Demosa, uoči sjutrašnje nove runde razgovora u okviru parlamentarnog dijaloga između vlasti i opozicije o stvaranju uslova za fer i demokratske izbore u podne su se okupili lideri opozicije. Ispred Demosa Miodrag Lekić, URE Žarko Rakčević, SDP-a Ranko Krivokapić, SNP-a Srđan Milić i Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, kao i ostali visoki partijski funkcioneri.

Cilj sastanka bio je da opozicija pokuša da postigne saglasnost oko toga koje resore treba da dobije u, kako je nazivaju, "vladi izbornog povjerenja prelaznog karaktera“, ali i u javnim ustanovama i fondovima, kako bi spriječili zloupotrebu državnih resursa na predstojećim parlamentarnim izborima.

Kakva su uoči sastanka bila očekivanja Gorana Danilovića, funkcionera Demosa, koji je organizovao današnje okupljanje opozicije.

“Da vidimo kakve su mogućnosti. Da li opozicija ima najmanji zajednički sadržalac, da li naš odgovor DPS-u može biti organizovan, sinhronizovan, zajednički u nekoj mjeri, ili definitivno mi imamo svoje strategije koje su međusobno različite, možda i nedodirljive. Riječ je o nepohodnom i, nadam se, korisnom susretu koji će mnogima pomoći da se vrlo precizno i jasno pozicioniraju na sjutrašnjem sastanku koji može biti veoma važan“, rekao je Danilović.

I Socijalistička narodna partija pozicionirala se tako da je odlučila da se pridruži SDP-u, URI i Demosu, da zajedno pregovaraju oko ulaska u "vladu izbornog povjerenja". Demokrate Alekse Bečića, međutim, ostale su dosljedne u stavu da ne žele da razgovaraju o rekonstrukciji postojeće, već samo o novoj vladi koja ne bi bila rezultat političke korupcije. Na sastanku je dogovoreno i da se platforma SDP-a, URE i Demosa dopuni zahtjevima za kontrolom još nekih institucija koje su bitne za pripremu izbornog procesa, kao što je Agencija za borbu protiv korupcije.

Podsjetimo platforma SDP-a, URE I DEMOS-a, osim preuzimanja ministarstava unutrašnjih poslova, finansija, rada i socijalnog staranja i poljoprivrede, koje im je ponudio sam premijer Đukanović, podrazumijeva i kontrolu izvršne vlasti po dubini. Traže da im bude omugućen pristup u gotovo dvadesetak državnih institucija poput Zavoda za zapošljavanje, Fonda PIO, Centra za socijalni rad, Agencije za nacionalnu bezbjednost. U svemu tome, međutim, i dalje se ne pronalazi opoziciona grupacija Demokratski front, koja već mjesecima bojkutuje parlament i smatra da su jedino protesti i vaninstitucionalna borba načini kako da se izdejstvuju uslovi za održavanje regularnih izbora.

“Demokratski front je ostao na svom stanovištu da samo nova, prelazna vlada, po principu koministara, sastavljena od svih parlamentarnih partija u crnogorskom parlamentu, koja će imati precizno definisan mandat da demontira sve te mehanizme po kojima Đukanović godinama krade izbore, može biti garant slobodnih i fer izbora. Ovo nije ta priča. Demos, URA i SDP očigledno žele da učestvuju u radu Đukanovićevog kabineta i mi to ne prihvatamo. U zavisnosti od epiloga razgovora koje vodi Ranko Krivokapić, a u kojima učestvuju i Demos i URA, i od toga da li učestvovati ili ne u kabinetu Mila Đukanovića, zavisiće i naše dalje inicijative prema njima“, naveo je član predsjedništva DF-a Nebojša Medojević.

Socijaldemokratska partija, kako je to prekjuče saopštio član predsjedništva te partije Bojan Zeković, neće biti dio vlade bez dogovora sa opozicionim partijama koje učestvuju u parlamentarnom dijalogu.

I politički analitičari ukazuju na štetnost političkog taktiziranja i značaj jedinstvenog odgovora opozicije na Đukanovićevu ponudu o ulasku svih parlamentarnih partija u njegovu vladu. Sa druge strane poručuju da, ukoliko opozicija odbije ponuđena ministarska mjesta, rizikuje da ih premijer Đukanović i vladajuća DPS predstave kao nekog ko nema stručne kadrove i ne želi da preuzme odgovornost. Stoga je za Gorana Danilovića važno da opozicija nastavi da usaglašava raznorodne strategije.

“Pretpostavljam da bi prosječno dobro, ali dogovoreno rješenje bilo od izuzetne važnosti. Mnogo bolje nego pojedinačne genijalnosti. Ovdje se traži zajednički odgovor opozicije i ne bude li ga onda svi skupa preuzimamo veliku odgovornost. Naše, makar i tehničko jedinstvo, pravi veliki problem DPS-u i gospodinu Đukanoviću, predsjedniku Vlade, koji negdje u saznanju da se opozicija teško dogovora pokazuje nekakvu politiku široke ruke. Sasvim sam siguran da to ne bi išlo baš tako kada bi sasvim sigurno znao da sa druge strane ima jedinstven stav", konstatuje Danilović.

XS
SM
MD
LG