Dostupni linkovi

Saslušanje o KAP-u: Crnoj Gori nanesena velika šteta


KAP
KAP
Vlada Crne Gore je u utorak od strane banaka-povjerilaca: ruske VTB i OTP banke obaviještena da su aktivirane garancije izdate za kredite podgoričkog Kombinata aluminijuma u iznosu od 102 miliona eura koje će sada, pošto je Vlada bila žirant, morati da vrate građani Crne Gore, a što je u dijelu javnosti već ocijenjeno kao konačan slom vladine ekonomske politike koja je državi, pored finansijske, nanijela i veliku političku štetu.

Crnoj Gori je nanesena velika ekonomska i politička šteta! Ovako bi mogla glasiti zajednička ocjena većine parlamentaraca koji su u petak saslušavali zamjenika državnog tužioca Veselina Vučkovića.

Iako je tema bio slučaj podgoričkog Kombinata aluminijuma koji je mjesecima iz međunarodnog sistema krao električnu energiju, poslanici su ukazivali i na pogubnost vladine politike prema KAP-u iz koje su proizašle i garancije za kredite koje je ruski investitor i ime Kombinata podigao bez namjere da ih vrati.

Funkcioner opozicionog Demokratskog fronta Nebojša Medojević kaže da je finansijska katastrofa sa kojom se Crna Gora suočava rezultat aktivnosti grupe pojedinaca koji su se u jednom korupcionaškom poduhvatu sa jasnim ciljem.

"Cilj je bio sticanje ogromne materijalne koristi za poznata fizička lica. Mi u Demokratskom frontu smatramo da se radi o licu M.Đ., diplomiranom ekonomisti iz Crne Gore, ne znamo tačno godište i O.D., takođe fizičkom licu i stranom državljaninu iz Rusije koji su formirali tu organizaciju, udružili kapital i politički uticaj sa zajedničkim ciljem da se napravi ogroman profit", navodi Medojević.

"Crna Gora na ime garancija koje su banke-povjerioci u utorak aktivirale, neće morati da izdvoji 102 miliona, nego će zajedno sa kamatama morati da plati ukupno 170 miliona eura umanjenih za već plaćenih 23 i po miliona", podsjećaju iz opozicionog Demokratskog fronta.

Funkcioner Demokratskog fronta Milutin Đukanović kaže da su računi vladine politike prema podgoričkom Kombinatu aluminijuma koji dospijevaju ovih dana posljedica njenog pokušaja da prevari ruskog investitora tokom privatizacije KAP-a 2005.

Vlada je zbog toga, po Đukanovićevim riječima, prestrašena mogućnošću izvjesnog gubitka spora na međunarodnoj arbitraži kojoj su Rusi protiv države Crne Gore podnijeli tužbu sa odšetetnim zahtjevom od 300 miliona eura, potpisala dokument koji će gradjane Crne Gore, sa kamatama, koštati ukupno 170 miliona eura.

"To je ugovor o poravnanju i taj ugovor je odlično analiziran u izvještaju Državne revizorske institucije gdje se konstatuje da se Vlada odriče, odnosno odlaže oko 307 miliona eura obaveza koje ima suštinski KAP. Posebna priča je kako je neko mogao dad a garancije za KAP preko 130 miliona eura a pokriće za te garancije su mu bile akcije Kobinata koje ne vrijede 22 miliona eura", navodi Milutin Đukanović.

DPS-u kriva i Evropa

Kontrolno saslušanje zamjenika državnog tužioca Veselina Vučkovića je više ličilo na raspravu parlamentaraca. Vučković je, zaklonivši se iza svoje funkcije koja ne podrazumijeva ovlašćenja vrhovnog državnog tužioca samo rekao da Tužilaštvo prikuplja podatke o slučaju KAP-ovog tzv. neovlašćenog preuzimanja električne energije, doduše uz napomenu da izvještaj o garancijama koji je nedavno prezentovala DRI, treba dopuniti izvještajem o poslovanju i stanju u Kombinatu.

Za razliku od predstavnika opozicije, koji su u slučaju KAP-a nastojali da podvuku elemente korupcije, predstavnici vlasti su se trudili da "dokažu" da Kombinat nije krao struju već da je neovlašćeno preuzimao, pa su čak kao argument potegli pravilnik još iz socijalističkih osamdesetih godina u kom stoji da se KAP-u ne smije isključiti struja. To je naišlo na kritiku da vlast pokušava da jedan, odavno zastarjeli, podzakonski akt stavi iznad zakonske norme koja zabranjuje krađu.

Poslanik Demokratske partije socijalista Filip Vuković je, optuživši opoziciju da politički obračun sa javne arene prebacuje na privredu, ignorišući pogubne finansijske efekte i međunarodnu blamažu države, rekao da je čak cjelokupan slučaj tzv. neovlašćenog preuzimanja struje zapravo dobar posao. Vuković je imao primjedbu i na neblagovremeno reagovanje Brisela:

"Zašto se ranije nije reagovalo iz evropskog energetskog sistema za neovlašćeno uzimanje struje? Znate zašto? Zato što je to odgovaralo svima. Zato što je u tom trenutku bilo viškova struje i ti viškovi struje su se plasirali u KAP. Trenutno se ta struja naravno vraća. Za vašu informaciju, cijena električne energije na evropskim berzama je minus 17 eura po megavat satu. Znači da za preuzeti kilovat sat dobijete još 1, 7 eurskih centi što znači da u ovom trenutku to I nije bio tako loš posao", navodi Vuković.

Funkcioner Demokratskog fronta Nebojša Medojević, u nastojanju da sa izolovanog pitanja krađe struje tok diskusije vrati na cjelokupan problem iznio, je svoje viđenje privatizacije KAP-a, čiji je većinski paket 2005., umjesto Rusala, ruskog oligarha Olega Deripaske, kupila offshore firma Salamon Enterprizes.

"Vrlo je interesantno ko je vlasnik 33 procenta. Mi sumnjamo da je jedno domaće fizičko lice suvlasnik preko svojih povezanih lica, svojih rođaka, povezanih of šor kompanija", naveo je Medojević.
XS
SM
MD
LG