Dostupni linkovi

Šaškor: Hrvatski nacionalisti loši ponavljači


Premijer Hrvatske Andrej Plenković na skupu HDZ-a u Zagrebu, fotoarhiv
Premijer Hrvatske Andrej Plenković na skupu HDZ-a u Zagrebu, fotoarhiv

Piše: Ines Šaškor

(Mišljenja izrečena u komentaru ne odražavaju nužno stavove RSE)

Hrvatska radikalna desnica dobila je dva ozbiljna udarca. Papa Franjo dao je do znanja da do kanonizacije Alojzija Stepinca neće doći tako skoro, jer postoje neke nejasne povijesne točke. Austrijski biskupi i državne vlasti ograničili su i stavili pod kontrolu komemoraciju u Bleiburgu, označivši je kao potencijalno filofašističku.

Reakcije s desnice bile su burne, sve do proglašavanja pape "antikristom". S kritikom pape oglasili su se i neki biskupi, što je nezapamćena pojava na ovim prostorima. Istina, ogradili su se od proglašavanja pape antikristom, ali sada su glasno izgovorili ono što su očigledno mislili sve vrijeme od kada je papa formirao mješovitu komisiju sa Srpskom pravoslavnom crkvom 2016. godine – "to je politikantstvo".

Papa Franjo je, kada je komentirao Stepinčevu kanonizaciju, patrijarha SPC Irineja nazvao "velikim". Ta je kvalifikacija objektivno zbunjujuća. Vjerojatno je treba sagledavati u kontekstu papinog nastojanja da se konačno ostvari pravi ekumenski dijalog katoličke i pravoslavne crkve, kao i približavanje svih kršćana.

Želja ili omaška, ova je papina kvalifikacija učinila da popuste čvrsti okovi crkvene discipline i da iz hrvatskih biskupa provali nepatvorena odbojnost prema samoj ideji da se propituje Stepinčeva povijesna uloga. I još k tome sa SPC! Predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije Želimiru Puljiću sve je jasno: "Kritičari koji ne vole Stepinca ne vole hrvatsku državu".

Umirovljeni gospićki biskup Bogović napisao je da nije pogodno vrijeme za posjet pape Hrvatskoj.

Sve u svemu, propuštena je prigoda stvaranja dijaloške klime povjerenja i smanjenja tenzija.

Komemoracija u Bleiburgu odvijala se ove godine pod budnim okom austrijske policije. Tamošnje crkvene i državne vlasti ostale su pri svome stavu o karakteru toga okupljanja. Hrvatski su hodočasnici ostavili ustaško znakovlje kod kuće i ponašali se primjereno. Ali, suštinski, poruku koju su dobili iz prijateljske Austrije nisu prihvatili. Sve što se čulo, iako ovaj put bez ekstremističkih eskapada, bilo je ponavljanje matrice o Bleiburgu kao simbolu stradanja cijelog hrvatskog naroda, ravnom onom Isusa Krista, kako se izrazio u propovijedi, krčki biskup Ivica Petanjek.

Ponovno, na djelu je odbijanje suočavanja s prošlošću i realnošću.

Hrvatska desnica pokazala se nezrelom za prilagođavanje suvremenosti. Poruke koje je dobila od pape i od Austrije, adresa koje sigurno nisu neprijateljske, bile su prigoda za razmišljanje, za korekcije. Ali to se nije dogodilo. Vehementno su odbijeni i papa i austrijski biskupi. Hrvatski su desničari ostali ukopani u svome pasatizmu.

Kakav odjek ova događanja imaju u hrvatskoj javnosti? Nema pouzdanih pokazatelja, ali posredno se može zaključiti – desnica nije profitirala nego izgubila.

Od 23. svibnja počinju izbori za Europski parlament. Desne i nacionalističke stranke imaju mizeran rejting i to se ne mijenja. Halabuka koju su priredili povodom papine izjave i povodom Bleiburga nije im se isplatila. Jaz između njihove opsjednutosti nacionalističkim mitovima i stvarnog života postaje vidljiv.

Naravno, glavno je pitanje pozicioniranje vodeće hrvatske stranke – Hrvatske demokratske zajednice (HDZ). Od smjera kojim ide ta stranka ovisi hoće li se Hrvatska svrstati uz krajnje desničarski ili umjereni konzervativni korpus evropske politike.

Plenkovićeva ekvilibristička politika vodi se načelom "vuk sit i koze na broju". HDZ uoči euroizbora nastoji osokoliti svoje desno biračko tijelo i podiže domoljubnu retoriku, ali je sve eksponirane nacionaliste sklonio iz prvog plana. Nema ih niti na izbornoj listi, a na prošlim euroizborima činili su polovicu liste.

Nedavni glavni predizborni skup te stranke kojemu je prisustvovala i Angela Merkel bio je pomalo bizaran. Klicalo se na spominjanje svih nacionalističkih mantri, a osobito kada se dvoranom zaorila Thompsonova pjesma. Klicalo se i Angeli Markel kada je kazala da je "nacionalizam neprijatelj koji pokušava uništiti Europu". Tek su mediji, među njima i vodeće njemačke novine, primijetili apsurdnu situaciju - Thompson je u Njemačkoj više puta zabranjivan zbog nacionalizma i ustaštva, a njemačka ga kancelarka u Zagrebu mirno sluša.

Iz kabineta Angele Merkel naknadno je stiglo priopćenje: "Kancelarka Merkel nije bila upoznata s pjesmama koje će se puštati tijekom stranačkoga skupa u Zagrebu, kao ni sa sadržajem tih pjesama. Kancelarka Merkel je tijekom svog posjeta Zagrebu jasno izrazila svoj stav u kojem se suprotstavlja nacionalizmu".

Sve u svemu, deklarirana desnica loše stoji. Njezin moćniji dio, onaj u HDZ-u, pomalo se prilagođava vremenu nastojeći da ipak sve ostane isto, što bi rekao Tommaso di Lampedusa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG