Dostupni linkovi

Šaškor: Desnica na muci, predsjednica okrenula ploču


​​"Kolinda Grabar-Kitarović više nije miljenica, niti će biti predsjednički kandidat iza kojeg će stati ljuta hrvatska desnica", piše Šaškor.
​​"Kolinda Grabar-Kitarović više nije miljenica, niti će biti predsjednički kandidat iza kojeg će stati ljuta hrvatska desnica", piše Šaškor.

Piše: Ines Šaškor

(Mišljenja izrečena u komentaru ne odražavaju nužno stavove RSE)

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da je pogriješila nazivajući ustaški poklič 'Za dom spremni' starim hrvatskim pozdravom. Desničarska javnost ostala je konsternirana i osula drvlje i kamenje po svojoj dojučerašnjoj kraljici. Lijevo-liberalna javnost izjavu je pozdravila, doduše uz mnoštvo zajedljivih komentara. Njezina matična stranka, HDZ, znakovito je sve prešutjela. Ili, kao što je to učinio premijer i predsjednik stranke Andrej Plenković, prepustila predsjednici da objašnjava vlastite poteze. Po onoj narodskoj, sam pao sam se ubio.

Još donedavno, šefica države kotirala je kao glavna vedeta domaće desnice. Desničarski iskazi na svakom koraku, toleriranje proustaških resantimana i konkretnih ekscesa, odbijanje kritika iz inozemstva, i to iz partnerskih zemalja, neprijateljski stav prema manjinskim zajednicama koje su o tome govorile i podastirale dokaze, druženje s mračnim osobama iz miljea tvrdokorne desnice – sve je to karakteriziralo dobar dio četverogodišnjeg mandata sadašnje predsjednice. Tome treba dodati i zaoštravanje prema Vladi na svim frontovima koje je eskaliralo predsjedničinim odbijanjem Marakeške deklaracije o migracijama koju je Vlada poduprla i u ime Hrvatske izglasala.

Samo je o Kolindi Grabar-Kitarović ovisilo hoće li poziciju lidera desnice i formalizirati.

Odlučila je da neće. Najlogičnije objašnjenje je činjenica da se koncem godine održavaju predsjednički izbori i da se Kolinda Grabar-Kitarović odlučila ponovno kandidirati, iako to još nije javno obznanila. Bez podrške HDZ-ea za Grabar-Kitarović nema drugog mandata, opća je procjena.

Aktualna je predsjednica prije svoje pokajničke izjave o pozdravu 'Za dom spremni' učinila još nekoliko koraka u zakopavanju ratnih sjekira s Vladom. Prestala je s kritikama i izrekla nekoliko pohvala. Smijenila je dvojicu svojih savjetnika koji su važili za korifeje desnice i zagovaratelje antagoniziranja s Plenkovićem. Usuglašeni su i vanjskopolitički koraci. Na konferenciji za novinare kada je govorila o pozdravu 'Za dom spremni' kritički se osvrnula na izostanak knjige 'Dnevnik Ane Frank' iz školske lektire.

Založila se za slobodu mišljenja i za čovjeka koji je pred Tuđmanovim spomenikom govorio o njemu kao o ratnom zločincu, pa je zaradio policijsku prijavu. Istina, par dana ranije predsjednica je o istoj stvari rekla nešto drugo – 'u ovom slučaju sloboda govora se mogla izraziti i na drugačiji način' – ali to već spada u uobičajene misaone kalambure aktualne predsjednice. Uzimamo da je važeći stav onaj posljednji izrečeni.

Nakon ovih nekoliko iskaza promjene radikalnog desničarskog diskursa iz tog je miljea uslijedio ostrašćeni udar na predsjednicu. Kolinda Grabar-Kitarović danima je izložena medijskom linču. Preko noći je od kraljice postala izdajnica. U skladu s ideologijom koju zastupaju ti su napadi mračni, prijeteći i besprizivni. Obećavaju joj pakao u budućnosti i razotkrivanje raznih prljavština. Ostavljeni miljenici posvjedočili su, bolje od bilo kakvih mudrih analiza, kakvu je lošu politiku i loše društvo hrvatska predsjednica do sada izabirala. Odbojnost koju je izazivala u liberalnom dijelu javnosti pokazala se utemeljenom.

Predsjednica je ostala vidljivo pogođena. Dva dana poslije svoje velike objave o neprihvatljivosti pozdrava 'Za dom spremni' pokušala se vaditi. U opširnom naknadnom tumačenju uhvatila se 'spasonosnog' Plenkovićevog tumačenja kako ustaški 'Za dom spremni' nije isto što i onaj u grbu paravojne formacije HOS iz proteklog rata koji, kao, nema veze s ustašama. Nije šija nego vrat.

Još se uhvatila i Zajčeve opere Nikola Šubić Zrinski ne bi li tamošnji finalni zbor u kojemu se spominju riječi 'Za dom' nekako ipak povezala sa starim hrvatskim pozdravom. Pri tome je izjavila i kako joj je to najdraža arija i pokazala da ne razlikuje operne arije od zborova.

Međutim, ništa joj nije pomoglo u krugu bivših obožavatelja.

Kolinda Grabar-Kitarović više nije miljenica, niti će biti predsjednički kandidat iza kojeg će stati ljuta hrvatska desnica.

Ovaj razvoj događaja raščistio je neke magle na hrvatskom političkom nebu.

Bez predsjednice kao tihog partnera hrvatska je desnica ostala na brisanom prostoru. Pokazuje se da je slaba, nedorasla, razjedinjena i bez ikakvih ideja. Njezin jedini rezon postojanja je rat s partizanima, Jugoslavenima, Srbima, Židovima, komunistima i homoseksualcima. Jedini novi pojam koji se na desnici čuo je 'suverenizam', ali niti on nema sadržaj koji uobičajeno ima na Zapadu. Bez HDZ-ove mašinerije koja je ovdašnju desnicu stvarala, odgajala i hranila kada joj je trebalo, a sada se izmakla, ostavljeno društvo nalikuje na ubožnicu. Ako i iznjedre zajedničkog predsjedničkog kandidata, izgledi su mu mizerni.

Kolinda Grabar-Kitarović svojim je vrludanjima i političkim obratima narušila osobnu vjerodostojnost.

Otklonom od proustaške desnice konačno je nešto učinila i za Hrvatsku.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG