Dostupni linkovi

Kosanović: Slavljenje spaljene Krajine uz Thompsonove pjesme


Kosanović: Politička odgovornost u Hrvatskoj je nepoznat pojam
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00

Saša Kosanović, novinar tjednika Novosti. Najduže radio na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT). Osim toga, pisao i u tjednicima Globus i Nacional, te u Vijestima CCN-a.

Pišući u ovom Dnevniku o različitim doživljajima operacije Oluja među Hrvatima i Srbima, ima na umu misao Džonija Štulića da je "razlika između Hrvata i Hrvatine, kao razlika između seljaka i seljačine".

Subota, 5. kolovoza

Pratim proslavu Dana domovinske zahvalnosti u Kninu. Novinari kažu da protječe "mirno i dostojanstveno". Teško da može mirnije i sterilnije, jer politička vrhuška govore drži na tvrđavi, okružena odabranom svitom. Puku je gore zabranjen ulaz. Nema ni famoznog mimohoda branitelja, to se traži samo dok je SDP na vlasti. U svom govoru predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izražava žaljenje "zbog svih stradalih Srba".

Nekoliko sati kasnije, Oluja se slavi u Slunju po notama Marka Perkovića Thompsona. Deseci tisuća mladih u pomno izabranim crnim majicama urla ustaške pozdrave skupa s pjevačem i kroz pjesmu slavi spaljenu Krajinu. Policija ne reagira. Ministar branitelja pozira s pjevačem kojem je u zapadnoj Europi zabranjeno nastupanje. Gradonačelnik Slunja Jure Katić poručuje da Hrvatska nije stvorena na "nekom antifašizmu".

U okolici "mirnih i dostojanstvenih proslava", Srbi čekaju da se sve konačno završi. Čekaju u praznim selima, često bez vode, struje, asfalta i budućnosti.

Nedjelja, 6. kolovoza

Politička vrhuška seli se u Sinj, gdje s trči 302. Sinjska alka. U svečanoj loži, velika je gužva. Svi žele biti viđeni, iako je skoro 40 stupnjeva u zraku. Tu su i predsjednica i premijer i predsjednik Sabora. U Kninu i okolici nije ostao nitko od uglednika. Šteta, jer se i tamo nešto događa. Srpsko narodno vijeće postavlja spomenik upravo onim žrtvama koje je jučer spomenula predsjednica.

U selu Uzdolje, na današnji dan, prije 22 godine, ubijeno ih je sedmoro. Preživjela svjedokinja kaže kako se ubojici žurilo: "Hajde da ih dokrajčimo, ohladit će nam se janjetina". To su bile zadnje riječi koje su čuli pobijeni civili, koji su pogriješili što nisu pobjegli s ostalima. Ostali su u svojim kućama, gdje im je sigurnost, putem radija, garantirao predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman.

U svom kninskom govoru, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović naglasila je da "... razloge briljantnom uspjehu Oluje treba tražiti u duhovnim odlikama hrvatskoga vojnika, koji je budno pazio da bude što manje žrtava i razaranja...".

Ponedjeljak, 7. kolovoza

Putujem autobusom iz Zagreba za Makarsku. Idemo autoputom. Autobus staje na izlazima za Zadar, Šibenik i Split. Dio putnika se tu prebacuje u kombije i druge autobuse, a mi nastavljamo dalje. Stranci su začuđeni. Nitko im nije rekao da će sudjelovati u ovoj igri, više nego sumnjive legalnosti. Ni sam nisam znao da moj autobus, zapravo, nastavlja za Dubrovnik.

Nakon više godina sam usred turističke sezone u Makarskoj. Došao sam poslom na jedan dan, ali ne propuštam priliku za kupanje. Na gradskoj plaži nadrealne scene. Tisuće ljudi natiskano u desetak metara obale, teror selfija, i svih mogućih plastičnih pomagala za održavanje u moru, u punom je jeku. Flamingosi, labudovi, jednorozi vladaju plažom.

"Teror selfija u Dubrovniku"
"Teror selfija u Dubrovniku"

Gledam napaćena lica radnika i seljaka koji se probijaju kroz ljudski mravinjak, kako bi svoju partnericu posjeli na labuda ili neku drugu napuhanu perad i slikali za Instagram.

Susjećam s braćom koja su napuhivala ta plastična čudovišta i zamišljam lika u prijateljskoj Kini koji je na ovoj novotariji zgrnuo milijune.

Utorak, 8. kolovoza

Hrvatska politička močvara, nedavno je proizvela novu zvijezdu. To je slavonski HDZ-ovac Franjo Lucić, koji je u povijest političke gluposti u Hrvata ušao pokušajem podmićivanja novinarske legende Drage Hedla, koji je pisao o njegovim poslovnim problemima i navodnim nepodopštinama.

U telefonskom razgovoru, Lucić je Hedlu ponudio trostruko veći honorar od onoga koji je za članak o njemu trebao dobiti, a Hedl je razgovor snimio. Danas je visprenom Luciću, na zahtjev DORH-a, u Saboru skinut imunitet. Legalisti iz HDZ-a, čiji je Lucić dugogodišnji zastupnik, jer upravo odrađuje četvrti saborski mandat, nisu zatražili od kolege da odstupi i svoje mjestu u saboru prepusti drugome. Čekaju pravosudni pravorijek.

Politička odgovornost, ovdje je nepoznat pojam. Lucićeva ruka, osigurava vladajućoj stranci većinu, a to je važnije od činjenice da se radi o čovjeku koji je nudio mito. Nazvao sam Hedla i čestitao mu. Naš razgovor sigurno nije snimao.

Srijeda, 9. kolovoza

Velike vrućine različito utječu na ljude. Hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, vjerojatno ih malo teže podnosi, pa se usred najvećih vrućina odlučio proslaviti "Pravilnikom o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima". Kontrola namirnica uvedena je za zemlje izvan EU, prvenstveno zemlje bivše Jugoslavije.

Srbija je odgovorila protumjerama, jer je postupak koji je do Tolušićeve egzibicije koštala 90, nakon skočio na 2.000 kuna. Srbija je odgovorila pojačanom kontrolom na vlastitim granicama za sve proizvode iz Hrvatske, što je uspaničilo hrvatske izvoznike, a čuđenje potezima prpošnog ministra, izrazio je i službeni Bruxelles.

"Sve se vratilo na staro"
"Sve se vratilo na staro"

Kao što to obično biva u sličnim situacijama, kada Hrvatska pomisli da se može ponašati kao potpuno neovisna zemlja, došlo je do reteriranja i povlačenja sporne odluke. Sve se vratilo na stanje kako je bilo i ranije.

Četvrtak, 10. kolovoza

Ponovo sam na Jadranu. Bijeg od proslava Oluje, HDZ-ovaca koji podmićuju novinare, ministara s viškom ambicija i manjkom smisla za političku realnost, blagotvorno utječe na moj duševni mir.

Plivam po prekrasnoj dalmatinskoj uvali pored sela Vinišće u blizini Trogira. Predivno mjesto, naravno ako se zanemari hrvatski specifični doprinos arhitekturi. Uvala je nagrđena nekolicinom nekadašnjih vikendica koje su metastazirale u apartmanska čudovišta. Jedna ima sedam katova. Prije nekoliko godina je legalizirana. Na vrhu je parking, a u njegovom kutu jarbol na kojem se vije suncem izbjeljela hrvatska zastava. Dakle, vlasnik je provjereni patriot, jer je zastava samo na njegovoj kući.

Razmišljam o besmrtnoj rečenici Džonija Štulića, koji jednom reče: "Razlika između Hrvata i Hrvatine, je kao razlika između seljaka i seljačine".

Pored mene jedna baka uči unuku plivati. U trenutku zaboravljam stvarnost i u mislima se vraćam u djetinjstvo.

Petak, 11. kolovoza

Jedan od najboljih novinara na našem materinjem jeziku, ma kako taj jezik nazivali, Predrag Lucić, teško je bolestan. Na Splitskom ljetu upravo se igra njegova drama "Aziz" u režiji Dine Mustafića.

Predrag Lucić
Predrag Lucić

Autor Lucić, dramu je napisao po motivim Brechtovog "Pira malograđanina". Na klasičnoj malograđanskoj svadbi na kojoj se provode dvije međusobno posvađane obitelji, pojavljuje se tamnoputi plesač Aziz, koji odmah izaziva podozrenje. Dva klana odmah se ujedinjuju protiv stranca, jer je strah od drugog i drugačijeg, na ovim prostorima, važniji i od međusobnih predrasuda. To je tema koju Lucić dobro poznaje i fenomen o kojem zapravo piše cijelu karijeru.

Predstava se trebala igrati još 2008., ali je tadašnji intendant Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu Milan Štrljić zabranio, jer, kako je tvrdio, "vrijeđa muslimane". Naravno, bila je riječ o klasičnoj političkoj cenzuri samog autora, jer predstava zapravo govori o predrasudama prema muslimanima. Lokalni političari, počastili su autora svojim nedolaskom na premijeru i to je baš lijepo od njih.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG