Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hrvatska vratila takse na staro


Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske izmenilo je Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća koje se uvozi iz zemalja koje nisu članice EU, vrativši naknade sa 270 na stari iznos od 12,6 evra.

Do promene pravilnika došlo je nakon žestokih reakcija susednih zemalja pogođenih hrvatskim merama, zbog čega je premijer Andrej Plenković naložio izmenu tih propisa.

U saopštenju hrvatskog Ministarstva poljoprivrede navodi se da je sa susednim državama dogovoreno da od sutra nema trgovinskih blokada na granicama.

Takođe, u saradnji sa susednim državama Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske analiziraće cene naknada inspekcijskog nadzora u okruženju kako bi se osigurala zaštita potrošača i konkurentan položaj poljoprivrednika na način koji neće ometati trgovinsku razmenu.

Ministarstvo očekuje da se u kratkom roku organizuje sastanak na temu korištenja agrohemijskih sredstava koja nemaju odobrenje za upotrebu u Europskoj uniji, kako bi se poljoprivredni proizvođači iz susednih zemalja što kvalitetnije i brže prilagodili EU pravilima.

"Zaštita potrošača će i nadalje biti prvi prioritet Ministarstva poljoprivrede, a inspekcijski nadzor voća i povrća sprovodiće se istim intenzitetom. Svaka pošiljka voća i povrća koja se uvozi u Hrvatsku mora i dalje biti u skladu s opštim tržišnim standardima", navodi se u saopštenju.

Hrvatska je prošle nedelje podigla naknadu za inspekcijski nadzor s 90 kuna (27.70 KM) na 2.000 kuna (527 KM), što je izazvalo negodovanje zemalja u regionu, jer je time taksa uvećana za čak 22 puta.

Srbija je na taj potez odgovorila kontramerom. Tako je osim fitosanitarne i veterinarske kontrole, sve prehrambene proizvode iz Hrvatske Carinska uprava od petka podvrgavala i laboratorijskoj analizi. Evropska komisija pozvala je sve strane da se suzdrže, izbegnu eskalaciju te da učine sve kako bi razrešile ovo pitanje kroz konsultacije u koje će ući u dobroj veri.

Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da je "carinski rat" završen.

"To je za nas zadovoljavajuće rešenje, ali nema mesta trijumfalizmu, niti tome da neko proglašava pobedu i poraz", kazao je Ljajić.

XS
SM
MD
LG