Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Šarengradska ada: Život na granici


Šarengradska Ada
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00


(Video: Radovan Borović i Zoran Glavonjić; Montaža:Iva Martinović)

Srbija i Hrvatska još imaju nerešen problem razgraničenja na Dunavu.

Reč je o spornom delu državne granice na toj reci, odnosno oko 11.000 hektara zemlje uz vojvođansku stranu Dunava, uključujući i Vukovarsku i Šarengradsku adu.

Problem je „uzrokovao” prirodni fenomen pomeranja Dunava prema zapadu i u tom pravcu erozija obala, što traje stotinama godina, još od vremena kada na tom području nije bilo međudržavnih granica. Svoje pravo na tih 11.000 hektara zemlje i ritova Hrvatska dokazuje katastrima još iz doba austrijske carevine.

Po istom principu, vlasnici iz Srbije na desnoj obali imaju uknjiženih oko 3.000 hektara. Stav Srbije je da granica ide sredinom reke Dunav.

Šarengradska Ada, ostrvo u Dunavu između Srbije i Hrvatske, jedna je od tačaka graničnog sporenja između dve države. Promenom toka ove reke i erozijom došlo je i do pomeranja granične linije – a Ada je ostala bliže obali Srbije.

Meštani sa jedne i druge obale, uprkos međudržavnim nesuglasicama, žive koliko toliko normalno. Selo Mladenovo, kod Bačke Palanke, nalazi se preko puta Mohova u Hrvatskoj i mesta Šarengrad. Sa šezdesetogodišnjim Mladenovčaninom Ivanom Pančićem, čija usamljena kuća se nalazi na samoj ivici šarengradske Ade, i šezdesetdvogodišnjim meštaninom Dimitrijem Zubićem razgovarali smo o životu na granici:ZEMLJIŠNE KNJIGE I PRINCIPI

Ovih dana je osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić zatražio pokretanje pregovora o graničnom problemu na Dunavu između Hrvatske i Srbije između ostalog tvrdeći da Opština Apatin nekoliko kilometara od centra grada namerava da izgradi veliku rečnu luku koja bi zahvatala spornu teritoriju.

Jovo Korać, opštinski menadzer Apatina, potvrdio je za RSE da gradska uprava namerava da u tom gradu izgradi luku i robno transportni centar. On je objasnio da se predviđena lokacija za gradnju nalazi na obodu Apatina i dodao da nije reč o zemljištu za koje Hrvatska tvrdi da joj katastarski pripada, u koje spada i rečno ostrvo šarengradska Ada:

"Robno-transportni centar se gradi na obodu grada Apatina, tačno u gradskom građevinskom rejonu. Znači, nije u nekoj nedođiji već u naseljenom mestu Apatin, u gradu. To mesto udaljeno je samo jedan kilometar od centra grada. To zemljište je Vlada Srbije izuzela iz kompleksa šume Vojvodine i prenela Opštini Apatain. Znači, Opština Apatain je vlasnik tih 160 hektara. Nema tu šarengradske Ade, ona nije u Apatinu već kilometrima daleko od ovog grada."


Kada je u pitanju razgraničenje na Dunavu između Hrvatske i Srbije, zvanični Zagreb insistira da se poštuju postojeće zemljišne knjige i da granica ide linijom vlasništva, dok Srbija ne dovodi u pitanje vlasništvo prema katastru, ali zastupa stav da granica ide sredinom Dunava.

Zvanično stanovište Vlade Srbije je da u razgovorima treba pratiti tri principa: Prvi, koji je utemeljen u međunarodnoj praksi i koji pokazuje da granice velikih reka razdvajaju države, drugi je da se olakša život ljudima na tom području i treći da se prati realno stanje.
XS
SM
MD
LG