Dostupni linkovi

Samit bi mogao označiti prekretnicu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Sastanak na ministarskom nivou „Evropska unija - Zapadni Balkan“, koji se održava u srijedu u Sarajevu, prema najavi, okupiće 48 delegacija. Predviđene su dvije sesije, a na kraju planirano je predstavaljanje deklaracije ministarske konferencije

Od ministarske konferencije očekuju se novi izrazi podrške evropskom putu BiH i zemljama regiona, što je potvrdila i visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnost Catherine Ashton.

Od svega bi se trebala vizna liberalizacija napomenuti, pitanje sigurnosti i stabilnosti u regionu i da se ide na rješavanje otvorenih pitanja prije konačnog približavanja i ulaska u punopravno članstvo.
U povodu konferencije Ashtonova je kazala da integrisanje Zapadnog Balkana u evropsku porodicu naroda ostaje jedan od posljednjih izazova izgradnji demokratske i ujedinjene Evrope.

Povjerenik EU za proširenje i politiku susjedstva Štefan Fule pozdravio je posvećenost Zapadnog Balkana intenziviranju tempa reformi u ključnim područjima i kako bi se dalje ojačala uključiva i efikasna regionalna saradnja.

Nivo očekivanja u zemljama u regiji je različit i varira od poziva za otpočinjanje pregovora za članstvo do jače podrške procesima intergracije u EU.

Sven Alkalaj, Foto: Midhat Poturović
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj kaže kako će sastanak dati jasnu poruku svim zemljama Zapadnog Balkana da je članstvo otvoreno za njih i da će EU pomagati u neophodnim reformama. Što se tiče teksta deklaracije kojom bi trebao završiti sastanak, Alkalaj kaže da je u njemu za BiH najznačajniji segment vizne liberalizacije:

„Od svega bi se trebala vizna liberalizacija napomenuti, pitanje sigurnosti i stabilnosti u regionu i da se ide na rješavanje otvorenih pitanja prije konačnog približavanja i ulaska u punopravno članstvo. S druge strane je bitno nepomenuti opredijeljenost i otvorenost EU da nastavi ovaj proces da zemlje Zapadnog Balkana prilaze EU, da se otvoreno sarađuje i na taj način da se otvori evropska perspektiva za sve zemlje Zapadnog Balkana.“


Još nema zvanične potvrde o tome da je postignuta saglasnost svih članica oko teksta deklaracije, pa bi se moglo dogoditi da će umjesto nje biti predstavljena izjava koju će izdati špansko predsjedavanje EU, sa generalnim stavovima o nastavku proširenja EU, regionalnoj saradnji i potrebi ispunjavanja uslova za napredovanje ka članstvu.

Korisno za aspiracije regiona

Sarajevski skup bit će prilika da sve zemlje regije sjednu za isti stol i zajednički potvrde svoju spremnost uključivanja u proces stvaranja jedinstvene Europe.

U tom pravcu idu i očekivanja Hrvatske, kaže je Mario Dragun, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske:

„Hrvatska prije svega očekuje da se na toj sarajevskoj konferenciji još jednom jasno i nedvosmisleno potvrdi da zemlje jugoistoka Europe imaju svoju budućnost u EU. Isto tako, sarajevski skup bit će prilika da sve zemlje regije sjednu za isti stol i zajednički potvrde svoju spremnost uključivanja u proces stvaranja jedinstvene Europe. Republika Hrvatska, koja je na uspješnom putu pristupanja EU, iskoristit će svoje sudjelovanje na ministarskoj konferenciji u Sarajevu i za prenošenje vlastitih iskustava iz pregovaračkog procesa drugim zemljama regije koje se pripremaju za buduće članstvo.“


Vesko Garčević, Foto: Midhat Poturović
Regionalna saradnja jedan je od prioriteta na putu zemalja zapadnog Balkana ka EU iz ugla Crne Gore, te s te strane se gleda pozitivno na sarajevsku konferenciju, kaže politički direktor crnogorskog Ministarstva inostranih poslova Vesko Garčević:

„Smatramo da je ovo vrlo korisno imajući u vidu aspiracije zemalja Zapadnog Balkana prema daljim integracijama u EU i imajući u vidu da se u posljednje vrijeme govori o određenom zastoju i otvorenim pitanjima kada je ovaj proces u pitanju i kada su u pitanje namere zemalja Zapadnog Balkana da što brže se uključe u EU. Kada je Crna Gora u pitanju, onda je nesumnjivo jasno da mi pridajemo veliku važnost regionalnim inicijativama, regionalnom povezivanju i u tom smislu Crna Gora ima svoje planove za drugi dio ove godine i očekujemo da EK donese pozitivnu odluku o našoj molbi za članstvo u EU. I sigurno ćemo iskoristiti učešće na samitu sjutra da jasno predstavimo dostignuća u ovom pogledu.“


Moguć početak uspješne priče

Hašim Tači
Kosovski premijer Hašim Tači ističe značaj ravnopravnosti Kosova sa drugim zemljama učesnicama na konferenciji, te naglašava kako je namjera Kosova graditi dobre odnose sa zamljama u regiji, naročito Srbijom:

„Ovo je jednoglasna međunarodna procjena i priznanje Kosovu, njezinoj ulozi za napredak i razvoj koji smo imali kao država Kosovo. Istovremeno je i pojedinačno angažovanje za evroatlantsku prespektivu, za što brže moguće integrisanje Republike Kosova u NATO i EU. Na sarajevskom samitu bit će prezentirana sva dosadašnja dostignuća države Kosova u političkom sklopu i u sklopu afirmacije prava za manjine, ekonomska dostignuća, demokratske reforme, ali i naša vizija za budućnost, za izgradnju izvanrednih odnosa sa susjednim zemljama i angažovanje za međudržavne relacije između Republike Kosova i Srbije, kao preduslov za mir, stabilnost, regionalnu saradnju i evroatlantsku perspektivu za cijeli Zapadni Balkan.”


Minstar vanjskih poslova Makedonije Antonio Milošoski istakao je kako bi ovaj sastanak mogao biti početak uspješne priče za Makedoniju, odnosno da bi EU mogla dati jasan signal da ova zemlja otpočne pregovore za članstvo:

„Republika Makedonija je do sada pokazala da je stvarno spremna za jedan dijalog koji bi rezultirao nekim kompromisom, ali treba naglasiti da zemlje članice EU, u ovom slučaju Grčka, ne trebaju zloupotrebljavati iracionalne bilateralne probleme za racionalne potrebe cijelog regiona i kredibiliteta EU.“


Sarajevski sastanak mogao bi označiti prekretnicu u odnosima u regiji ukoliko sudionicima pođe za rukom da već ostvareni napredak pretvore u pragmatična rješenja, navodi u svom tekstu za „Der Standard“ visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko. Također je potcrtao i da sadašnja situacija u BiH nije posebno obećavajuća i da će izazovi nakon izbora ostati isti. Također da je važno da ljudi BiH bez miješanja sa strane odlučuju o budućnosti, ali im EU mora jasno kazati da je njihova zemlja dobrodošla.

Konferencija je za Sarajevo i BiH, kako je napomenuo Alkalaj, značajna je i u segmentu kojim ova zemlja pokazuje kako ima kapacitete da organizuje jedan ovakav skup na visokom nivou, što je i značajan pokazatelj sigurnosne atmosfere u zemlji.

Konferencija je podijeljena u dvije sesije, a najavljeno je prisustvo 48 delegacija. Delegaciju EU predvodiće visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnost Catherine Ashton, te povjerenik EU za proširenje i politiku susjedstva Štefan Fule. U Sarajevo dolazi i zamjenik državnog sekretara SAD James Steinberg, dok predstavnika Rusije neće biti.

****
Pročitajte i ovo:
Skup u sarajevu značajan za evropske ambicije Srbije
Sarajevski samit budi velika očekivanja
Lideri iz regiona: Zajedno ka EU, rješavanjem nesuglasica dijalogom
U Sarajevu region može prigrliti novu euroatlantsku dinamiku
Sarajevski samit prilika za približavanje EU
XS
SM
MD
LG