Dostupni linkovi

Skup u Sarajevu značajan za evropske ambicije Srbije


Sa sesije Igmanske inicijative u Sarajevu kojoj su prisustvovali predsednici zemalja regije - Boris Tadić, Filip Vujanović, Haris Silajdžić i Ivo Josipović, 29 maj 2010, foto Midhat Poturović
Sa sesije Igmanske inicijative u Sarajevu kojoj su prisustvovali predsednici zemalja regije - Boris Tadić, Filip Vujanović, Haris Silajdžić i Ivo Josipović, 29 maj 2010, foto Midhat Poturović
U trenutku kada provejavaju spekulacije o skepticizmu i oklevanju pojedinih članica unije u pogledu daljeg proširenja zbog unutrašnje krize oko "evrozone", sarajavski samit “EU - Zapadni Balkan” bi trebalo da pokaže važnost Zapadnog za Evropsku uniju.

Tako da ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, koji će predvoditi državnu delegaciju u Sarajevu, očekuje jasan signal da evropska integracija Zapadnog Balkana ne sme biti zaustavljena:

“Iza nas su šest meseci u kojima smo uspeli da postignemo veliki napredak kada je reč o političkim odnosima u regionu i o procesu pomirenja. Naša je procena da je situacija na Balkanu stabilna, da ide u dobrom pravcu i bila bi zaista velika greška ukoliko to ne bi bilo ispraćeno ne samo nastavkom već i ubrzanjem procesa evropske integracije. To će biti poruka u Sarajevu koju je pripremila Srbija.”


Sastanak u Sarajevu održava se deset godina nakon Samita u Zagrebu koji je ukazao na put strukturalnih, političkih i ekonomskih reformi koje ove zemlje treba da usvoje na svom putu prema Evropi.
Mislim da je najvažnija poruka naše delegacije da je Srbija posvećena daljem odvijanju reformskih procesa u zemlji i regionu, i da je svesna važnosti koju završetak ovog procesa ima za Srbiju i za region

Milica Delević, direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije i članica delegacije Srbije, kaže za RSE da će to biti prilika upravo za podsećanje gde su zemlje regiona bile pre deset godina, kao i za sagledavanje o napretku, i reformama koje su napravljene:

“Mislim da je najvažnija poruka naše delegacije da je Srbija posvećena daljem odvijanju reformskih procesa u zemlji i regionu, i da je svesna važnosti koju završetak ovog procesa ima za Srbiju i za region”.

Dan uoči samita iz EU stižu uveravanja da evropska perspektiva Zapadnog Balkana nije ugrožena. To potvrđuje za RSE i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer koji kaže da ima velika očekivanja od sarajevskog skupa:

“Moje prvo očekivanje, koje se odnosi na samitu EU, vezano je za potvrđivanje osnovnog cilja, to je uključivanje svih država Zapadnog Balkana u EU. Drugo se odnosi na dalje napredovanje ka EU koje su tokom pethodnih godina učinile zemlje Zapadnog Balkana i treći element odnosi se na to da se saopšti dokle se stiglo u viznoj liberalizaciji za BiH i Albaniju u odnosu na mere koje su im predložene. I smatram da će im biti pojašnjeno koje korake treba preduzeti ka tom cilju”.

Svaka prilika za razgovor - dobra prilika

Milica Delević, Foto: Vesna Anđić
U iščekivanju deklaracije samita, čiji se tekst još uvek usaglašava, postavlja se i pitanje koliko ovaj skup zaista može biti važna prekretnica, kako se najavljivalo, s obzirom da je reč o neformalnom sastanku. Milica Delević iz Kancelarije za pridruživanje EU međutim, kaže da je svaka prilika za razgovor dobra prilika:

“A ukoliko ishod bude da se i mi u regionu ali i EU setimo svih razloga da završimo proces, mislim da je to dobar ishod sastanka i dobar katalizatior za razgovor”.

Očekuje se da u Sarajevu, osim potvrđivanja opredeljenosti i otvorenosti EU za članstvo svih zemalja Zapadnog Balkana, bude izražena i potreba nastavka regionalne saradnje, jačanja regionalne stabilnosti i bezbednosti i rešavanja problema i otvorenih pitanja.

Srpski šef diplomatije Vuk Jeremić kaže da je Srbija spremna za nastavak angažovanja po svim regionalnim pitanjima.

Pred odlazak u Sarajevo, međutim, nije propustio da naglasi da tema samita nije budući status Kosova, “koji je predmet rasprave u Međunarodnom sudu pravde, već evropska budućnost Zapadnog Balkana, a da će se o njoj razgovarati na način prihvatljiv za sve, odnosno uz puno poštovanje međunarodnog prava”.
Imajući u vidu neke signale o oklevanju glavnih evropskih aktera da se proces proširenja uspori mislim da će skup u Sarajevu verovatno biti prilika i mesto da se na vrlo snažan način izrazi očekivanje od glavnih evropskih partnera da se taj proces ne zaustavlja

“Mogu još jednom da potvrdim da je postignut čvrst dogovor sa španskim organizatorima da predstavnici Privremenih organa samouprave iz Prištine u Sarajevu budu predstavljeni strogo u skladu sa Rezolucijom 1244 uz prisustvo UNMIK-a. Dakle, upravo onako kao što su bili predstavljani i do sada na regionalnim skupovima”.

Susret u Sarajevu ima veliki značaj za Srbiju, odnose u regionu, i ambicije Zapadnog Balkana da se integriše u EU, ocenjuje Vatroslav Vekarić, spoljnopolitički analitičar:

“Imajući u vidu neke signale o određenom skepticizmu i oklevanju glavnih evropskih aktera, pre svega Nemačke, da se proces proširenja uspori mislim da će skup u Sarajevu verovatno biti prilika i mesto da se na vrlo snažan način izrazi očekivanje od glavnih evropskih partnera da se taj proces ne zaustavlja, jer bi se time obeshrabrili pozitivni procesi na planu regionalne saradnje, unutrašnjih reformi, demokratuzacije, ispunjavanje kopenhaških kriterijuma u svim zemljama na Zapadnom Balkanu”.

****
Pročitajte i ovo:
Sarajevski samit budi velika očekivanja
Lideri iz regiona: Zajedno ka EU, rješavanjem nesuglasica dijalogom
U Sarajevu region može prigrliti novu euroatlantsku dinamiku
Sarajevski samit prilika za približavanje EU

XS
SM
MD
LG