Dostupni linkovi

Izložba „Chachipe Youth“ i u Sarajevu


Anita Czinkoczi, 30. septembar 2010, foto: Midhat Poturović
Anita Czinkoczi, 30. septembar 2010, foto: Midhat Poturović
U sarajevskoj Galeriji Novi hram večeras je otvorena izložba fotografija „Chachipe Youth“. Još 2008. godine Open Society Institute – Roma Initiatives i Open Society Archives pokrenuli su međunarodno takmičenje za najbolju fotografiju. Sam naziv izložbe „Chachipe Youth“, što na romskom znači istina ili stvarnost, ohrabrila je mlade fotografe, amatere i profesionalce, da se prijave i pošalju svoje fotografije o Romima.

Na tamičenje se prijavilo na stotine fotografa, a pristiglo je oko 1.400 fotografija iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Republike Moldove, Češke Republike, Slovačke, čak i iz Sjedinjenih Američkih Država. Jedini kriterij bio je da fotografije dolaze iz onih zemalja koje su uključene u evropski program Dekada Roma 2005-2015.

„Svrha i ideja cijelog projekta je napraviti fotografije o najvećoj evropskoj manjini - Romima i prikazati ih na način oslobođen predrasuda i negativnih stereotipa. A naša misija, Instituta otvorenog društva, je upravo izgraditi otvorena društva, prožeta tolerancijom i demokratijom. Zapažamo da je stanje u kojem danas žive Romi u Evropi u velikom demokratskom deficitu i upravo želimo promijeniti ovakvo stanje“, kaže Anita Czinkóczi, viša saradnica Instituta.

Fotografije su se slale u tri kategorije: Moja ulica, moj komšiluk, druga - Moj živopisan život, i treća pod nazivom Šta ne valja?

U Galeriji Novi hram bit će izloženo 50 najboljih fotografija pristiglih na ovaj konkurs. Iz Open Society Institute vjeruju da fotografija može prenijeti poruku ljudima, stoga je izložba „Chachipe Youth“ i gostujućeg karaktera:

„Izložba je prikazana u mnogim gradovima. Prije Sarajeva fotografije su krasile zidove Komisije za zapošljavanje i socijalnu inkluziju u Briselu. Nakon Sarajeva, izložba je se ponovo vraća u Budimpeštu. Međutim, sa zadovoljstvom mogu najaviti da će od oktobra ove godine započeti novo takmičenje za najbolju fotografiju. Iako će se tematika ponovo ticati Roma, motivski će biti podijeljena u tri nove kategorije“, ističe Czinkóczi.

Izložba će biti otvorena do 20. oktobra u Galeriji Novi Hram u Sarajevu.
XS
SM
MD
LG