Dostupni linkovi

SFF ulazi u završnicu


Direktor SFF Mirsad Purivatra i holivudski glumac Morgan Freeman na Baščaršiji, 29. jula 2010
Direktor SFF Mirsad Purivatra i holivudski glumac Morgan Freeman na Baščaršiji, 29. jula 2010
Šesnaesti Sarajevo Film Festival ulazi u završnicu, brojni programi okupili su već afirmisane, ali i mlade umjetnike iz regiona i svijeta. Gosti uživaju u Sarajevu, a neizostavni su i ćevapi, koje je probao i Morgan Freeman.

Austrijska režiserka Barbara Eder na SFF-u premijerno je predstavila svoj najnoviji film „Amerika iznutra“. Film govori o američkim tinejedžerima meksičkog porijekla i o problemima sa kojima se stalno susreću.

„Sa 17 godina bila sam student na razmjeni u Sjedinjenim Državama i mislila sam da je to nevjerovatna zemlja, pogotovo po pričama sa televizije. Bila sam potpuno šokirana jer ništa nije bilo onako kako sam očekivala. Vrijednosti koje se tinejdžerima predočavaju u školama su ljepota, da morate biti uspješni bez obzira na sve, i da ne pokazujete slabost. Zapravo, američki sistem života počiva na pravilima i propisima“
, kaže Eder za RSE.

U okviru takmičarskog programa za dokumentarni film svoje novo ostvarenje „Poplava“ predstavio je mladi hrvatski režiser Goran Dević. Film govori o malim mjestima Like u Hrvatskoj koje, povremeno, zadesi poplava velikih razmjera. Ideja premijernog prikazivanja filma upravo na sarajevskoj filmskoj smotri nije slučajna, kaže Dević.

„Ovaj festival je moje prethodne kratke dokumentarne filmove pokazivao kad smo ih snimali kao studenti za 100 eura - i jednostavno ovo je jedna dobra polazišna točka za bilo koji regionalni film, jer, evo, film još nije ni prikazan ovdje na festivalu, a već smo dobili pozive dva, tri jako bitna festivala koji su samo vidjeli da ga je SFF selektirao“
, kaže Dević.

I rumunski režiser Alexandru Solomon na Sarajevo Film Festivalu predstavio je svoj film „Kapitalizam: Naša poboljšana formula“. Riječ je o autoru koji je još 2007. godine za servis Radio Slobodne Evrope snimio dokumentarac pod nazivom „Hladni valovi“ o propagandi tokom perioda Hladnog rata. Njegov novi film tretira kapitalizam u njegovom najgorem obliku:

„Nisam razočaran kapitalizmom kao idejom ili doktrinom, već na način kako smo ga proveli lokalno. Smatram da smo izuzetno potrošačko društvo koje se ne zasniva na stvarnoj demokratiji ili tržišnoj ekonomiji. Uobičajeno je kad režiseri prave film o kapitalizmu da govore o siromašnim, marginalizovanim skupinama. Ja sam baš htio da govorim suprotno - o milijarderima“, kaže Solomon.

Florin Serban na SFF-u
Volonteri iz cijelog svijeta

Dobitnik ovogodišnjeg Srebrnog medvjeda na Berlinskom filmskom festivalu Florin Serban ovdašnjoj publici predstavio je nagrađeni film „Ako želim zviždati, zviždaću“ (If I want to whistle, I whistle), rađen prema istoimenoj pozorišnoj predstavi rumunske autorice Andreea Vălean:

„Prvi nacrt scenarija je napisan prije 12 godina, odmah nakon originala. Moj koscenarista me je zamolio da pogledam ovaj scenarij. Ja sam ga doradio i tako je nastala priča. Mislim da je najveći izazov bio pronaći novac za film, pogotovo kada je u pitanju opasan i riskirajući projekat“
, kaže Serban za RSE.

Američki oskarovac Morgan Freeman, koji je u srijedu došao u Sarajevo, u četvrtak je obilazio grad i kušao ćevape na Baščaršiji.

„Bilo je izvanredno, bilo je dobro, pojeli smo posebno jelo. Bilo je fantastično. Imao sam lijep obilazak Sarajeva. O Sarajevu sada znam mnogo više nego kada sam došao ovdje.“

Dok gosti Sarajevo Film Festivala uživaju u gradu i njegovim znamenitostima, kao što to radi oskarovac Morgan Freeman, brojni volonteri, bez kojih organizacija Festivala ne bi uspjela, imaju pune ruke posla.

Rad Festivala potpomaže 200 volontera iz 16 zemalja svijeta, a Christiane Wetter je jedna među njima. Dolazi iz Berlina i pruža informacije učesnicima ovogodišnjeg Sarajevo Talent Campusa. Želja da bolje upozna ljude ovog podneblja potakla ju je da se prijavi za volontera.

„Oduvijek sam bila uzbuđena u vezi Bosne, jer ima dugu i zanimljivu historiju. Razmišljala sam da ovdje pronađem neki posao kako bih bolje upoznala ljude i njihov mentalitet. BiH ima sjajan festival, što me podsjeća na Berlinski u malom“
, kaže nam Wetter.

Sarajevo Talent Campus je platforma za mlade i talentovane filmske profesionalce koji žele učiti od afirmisanih stručnjaka. Ove godine ih učestvuje 64-oro i to je jedinstvena prilika za svakog budućeg filmskog radnika, kaže Asja Makarević, menadžerica Sarajevo Talent Campusa.

„Mi, ustvari, želimo njih ohrabriti da se stvarno bave profesijama za koje su se opredijelili. Najbolji je način za ovo da ih udružimo sa kolegama, istomišljenicima i da ih upoznamo sa stručnjacima koji mogu podijeliti svoja iskustva“
, kaže Makarević.

*****
Više o SFF-u:

Festival postaje zaštitni znak Sarajeva

Dokumentarci su najposjećeniji program na Festivalu
Posebno dobra godina za bh. film
Purivatra: Sarajevo postalo relevantna tačka na filmskoj mapi
Izuzetna godina za regionalne stvaraoce
XS
SM
MD
LG