Dostupni linkovi

Sarajevo Chamber Music Festival: Kamerna muzika svjetske klase


Plakat Sarajevo Chamber Music Festival, juni 2011
Plakat Sarajevo Chamber Music Festival, juni 2011
U Sarajevu je u petak otvoren prvi Sarajevo Chamber Music Festival (Festival kamerne muzike za gudačke instrumente) u organizaciji Menhetnovog gudačkog kvarteta (The Manhattan String Quartet) i sarajevske Muzičke akademije.

Do 16. jula, uz master radionice za studente, biće izvedeno 15 gudačkih kvarteta velikog ruskog kompozitora 20. vijeka - Dmitrija Šostakoviča.

Ponuditi bosanskohercegovačkim građanima koncerte vrsnih umjetnika klasične muzike ideja je vodilja festivala.

Dino Mulić
„Ove godine nudimo sarajevskoj publici cijeli ciklus Šostakovičevih kvarteta. Manhattan String Quartet je taj ciklus izveo u New Yorku, Moskvi, Tokiju, Parizu, a sada i u Sarajevu. Festival ima i edukativni karakter. Pozvali smo sve studente akademija iz zemalja Zapadnog Balkana da učestvuju u master radionicama za gudače. Oni će u petak 15. jula imati priliku da javno izvedu to što su naučili tokom festivalskih radionica“, kaže za RSE jedan od inicijatora festivala, inače pijanista Dino Mulić.

Master radionice trenutno pohađa 25 studenata iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Jedna među njima je i Vanda Janković, studentica violončela iz Splita.

„Čini mi se da su glazbenici Manhattanovog gudačkog kvarteta, odnosno naši profesori, dobri umjetnici i sigurna sam da ću mnogo naučiti od njih. Treba češće organizirati ovakve radionice, jer ih nema ni u Hrvatskoj“, kazala je ona.

Adnan Buljušmić, student violine na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, također ističe važnost ovih radionica:

„Dobro je da se razmijene iskustva muzičara iz različitih zemalja. Profesori su jako dobri i pristupačni. Vrlo rado odgovaraju na mnoštvo naših pitanja, što je super.“

Šampioni u sviranju Šostakovičevih kvarteta

Sa svojom 41-godišnjom tradicijom, Menhetn gudački kvartet jedan je od vodećih američkih ansambala ovakvog sastava. Četiri vrsna muzičara: Eric Lewis i Calvin Wiersma (violine), John Dexter (viola), te Chris Finckel (violončelo) inostrani kritičari su proglasili 'šampionima u sviranju Šostakovičevih kvarteta'.

Chris Finckel
"Prošle godine održali smo turneju u Bosni i Hercegovini. Tada smo upoznali bh. muzičare i bili iznenađeni, jer je ovdje mnogo muzičkog potencijala. Odlučili smo promovisati Muzičku akademiju u Sarajevu i njezine studente. A najbolji način da to uradimo je da sviramo ono po čemu smo prepoznatljivi - kamernu muziku, za koju smo čuli da muzičari Balkana mnogo ne uvršavaju u svoje repertoare. Na djelima Dmitrija Šostakoviča možete zavoliti kamernu muziku. Njegove gudačke kvartete svirali smo svugdje. I stičem dojam da se, bez obzira na različitost kultura i naroda, njegova muzika svima direktno obraća i zato je ljudi vole slušati“, kaže Chris Finckel za Radio Slobodna Evropa.

Pored izvođačko-edukativnog programa festivala, istaknuti teoretičar muzike i muzikolog David Clampitt održat će predavanje o epici Šostakovičevih gudačkih kvarteta.

Prvi Sarajevo Chamber Music Festival u potpunosti je realizovan
"Umjetnost je u podređenom položaju zato što se smatra da nije ona vrsta ljudske djelatnosti koja puni stomak ili džepove finansijama“, kaže Ivan Čavlović.

uz pomoć pojedinaca i fondacija iz Sjedinjenih Američkih Država. Podrška bh. vlasti i ovog je puta zakazala, ističe Ivan Čavlović, dekan Muzičke akademije u Sarajevu.

„Uputio sam molbu na adresu dva ministarstva kulture da podrže festival, ali nisu niti reagovali. I na takve smo odgovore navikli. I kad dobijemo sredstva, što je vrlo rijetko, to je toliko malo da ne vrijedi ni spominjati. Naše društvo nema pozitivan stav prema umjetničkoj muzici. Ako i ima, to su manifestacije tipa božični ili ramazanski koncert. Umjetnost je u podređenom položaju zato što se smatra da nije ona vrsta ljudske djelatnosti koja puni stomak ili džepove finansijama. Da biste imali vrhunsku umjetnost, morate enormno ulagati, što u Bosni i Hercegovini nije slučaj“, kaže Čavlović.

Organizatori festivala, uprkos nezainteresovanosti lokalne vlasti, imaju vrlo ambiciozne planove.

„Želimo da se ovaj festival razvija iz godine u godinu, da postane jednako velik ili približno jednak kao što je Sarajevo Film Festival, naravno u svijetu klasične muzike. Naša je želja da na Muzičkoj akademiji oformimo institut kamerne muzike i da Sarajevo postane regionalni centar ovakve muzike“, pojašnjava Dino Mulić.
XS
SM
MD
LG