Dostupni linkovi

Sarajevo: Zastava Srbije zamijenjena zastavom RS


Tabla na istočnom izlazu iz Sarajeva
Tabla na istočnom izlazu iz Sarajeva
Radnici "Romanija-putevi" sa Sokoca skinuli su u četvrtak zastavu države Srbije i na istočnom izlazu iz Sarajeva, prema Jahorini, uz tablu s natpisom "Dobro došli u Republiku Srpsku", te postavili novu zastavu Republike Srpske, potvrdio je za RSE tehnički direktor preduzeća Dragan Bolušćić.

Zastava koja je postavljena nakon obnove table, kako je ranije za RSE potvrdio Boluščić, postavljena je greškom, jer navodno u magacinu preduzeća više nije bilo zastava RS, pa je uoči praznika postavljena zastava susjedne države.

Postavljanje zastave države Srbije na izlazu iz Sarajeva izazvalo je negodavanje javnosti, posebno u Federaciji. Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen nazvao je taj čin provokacijom.

Nekoliko poslanika državnog parlamenta zatražilo je i zvaničnu istragu nadležnih organa .

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva kazao je, pak, kako će cijelu stvar ispitati, ali se o samom činu nije izjasnio.

Podsjetimo kako je iz uprave Istočnog Sarajeva medijima plasirana informacija da su bezuspješno kontaktirani MUP, lokalna administracija i komunalne službe u potrazi za informacijom ko je postavio spornu zastavu.

Zbog čega iz preduzeća Romanija-putevi ranije nisu istupili u medije, nije odgovoreno. Nije pojašnjeno ni odakle u posjedu jednog najamnog preduzeća zastava susjedne države, a ne službene RS, ali i BIH.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG