Dostupni linkovi

Zašto se zastava Srbije vijori u BiH


BiH: Zastava Srbije kod table "Dobro došli u RS"
BiH: Zastava Srbije kod table "Dobro došli u RS"
Na istočnom izlazu iz Sarajeva, uz tablu sa natpisom "Dobro došli u RS", već nekoliko dana na jarbolu se vijori zastava Srbije. Dok u Istočnom Sarajevu tvrde da postavljanje zastava i tabli nije u njihovoj nadležnosti, u Federaciji su pozvali državne organe da reaguju. U međuvremenu je stigla potvrda iz preduzeća za održavanje puteva da su oni zabunom postavili zastavu susjedne države na jarbol pored magistralnog puta. Nisu odgovorili na pitanje zbog čega se zastava i dalje vijori.

Zastavu države Srbije na istočnom izlazu iz Sarajeva postavilo je preduzeće Romanija putevi, nadležno za rekonstrukciju i izgradnju puteva na Sarajevsko-romanijskom platou. Potvrdio je to za RSE tehnički direktor preduzeća Dragan Buloščić, odgovorivši tako na nedoumice ovdašnje javnosti o zastavi susjedne države koja se odnedavno vijori uz tablu s natpisom "Dobro došli u RS".

Buloščić tvrdi kako je riječ o slučajnom previdu koji se desio nakon postavljanja nove table.

„Prije 20 dana tabla ’Dobro došli u RS’ bila je porušena. Mi smo radili obnovu. Radnici su greškom iz magacina odnijeli tu zastavu i postavili je. Bili su praznici, nije se provjerilo. Sutra ćemo postaviti drugu zastavu“, kazao je on.

Zbog čega iz nadležnog preduzeća ranije nisu istupili u medije, Buloščić je opravdao poslovnim obavezama. Odakle u posjedu jednog najamnog preduzeća zastava susjedne države, a ne službene - nije pojašnjeno. Nije odgovoreno ni na pitanje kako za ovo nisu znali u organima uprave Istočnog Sarajeva, odakle su medijima plasirane informacije kako su bezuspješno kontaktirani MUP, lokalna administracija i komunalne službe.

Informaciju nije imao ni Igor Golijanin iz kabineta gradonačelnika Istočnog Sarajeva, koji nam je u u utorak kazao:

„Što se nas tiče, mi nemamo nikakve veze, niti smo mi stavili tu zastavu. Ja sam privatno razgovarao sa ljudima iz Romanija puteva, oni stavljaju znakove, ali kažu da ni oni ne znaju ko je to stavio.“

Radilo se o previdu ili nečem drugom, postavljanje zastave države Srbije, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen nazvao je provokacijom. Gradonačelnik Istočnog Sarajeva kazao je, pak, kako će cijelu stvar ispitati, ali se o samom činu nije izjasnio.

Očekivano, reakcije javnosti u Istočnom Sarajevu i Sarajevu su podijeljene:



Incident ili politički čin

Dok su političari iz RS ostali nedostupni za pitanja o zastavi, Šemsudin Mehmedović, poslanik SDA u državnom parlamentu, pozvao je i državne organe na oštru reakciju jer je riječ “o protivdržavnom činu”. Njegov kolega u Parlamentu BiH Beriz Belkić o tome kaže:

"Postoje zakoni o zastavi i o grbu i načinu korištenja. Nijedan zakon ne može predvidjeti da će neko postaviti zastavu druge države. To je nonsens, nemam riječi.“

No slične stvari dešavale su se i ranije, ali je zvanično Sarajevo ostalo bez reakcije. Podsjetimo kako je Nerin Dizdar, aktivista Foruma mladih Stolac, i procesuiran jer je ukazivao, a potom i pokušao skinuti zastavu Republike Hrvatske i hrvatskog naroda u Stocu sa jarbola na gradskom trgu.

„Još prošle godine i godinu prije te imali smo slučajeve da se na manifestacijama, odnosno pod okriljem manifestacija koje čak podržava i općina Stolac, dakle službeni organ države BiH, na javnim površinama, uz magistralni put ističu nelegalne zastave, zastave države Hrvatske, Vatikana i paradržave Herceg-Bosne. Isticanje ovih obilježja je ustvari jasan i konkretan politički čin, pokazatelj da država BiH ne vlada na datim područjima i da nema vladavine zakona.“

Prema postojećem zakonu, strana obiježja mogu se postavljati isključivo na diplomatsko-konzularna predstavništva i u slučaju održavanja međunarodnh manifestacija. Da li će neko po ovom osnovu, iz preduzeća Romanija-putevi odgovarati, teško je vjerovati, no kako naglašava Aleksandar Trifunović, urednik magazina Buka:

„Zna se gdje je simbolima drugih država mjesto. I nema sad tu patetike. To treba posmatrati prije svega kao incident, a ne kao neku oficijelnu politiku. Jer ako je oficijelna politika, onda to baca sjenu sumnje na svaku moguću saradnju Istočnog Sarajeva i Sarajeva, koja je definitivno nešto bez čega prije svega Istočno Sarajevo ne može zamisliti neki svoj bolji razvoj.“
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG