Dostupni linkovi

Sarajevo: Zasad nema spajanja dviju bolnica


Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“
Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“

Dok se ne uradi analiza, nema spajanja dviju bolnica u Sarajevu, Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (UKCS), jedan je od zaključaka sa sastanka o reformi zdravstva u Kantonu Sarajevo, održanog u ponedjeljak.

Na sastanku, na kojem su prisutvovali ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj, v. d. direktora Opšte bolnice Sead Bašić, direktorica UKCS Sebija Izetbegović, predsjednici ljekarskih komora Kantona Sarajevo (KS) i Federacije BiH, te predstavnici Zavoda za zadravstveno osiguranje KS i Zavoda za javno zdravstvo KS rečeno da je reforma u zdravstvu neophodna, jer se novac neracionalno troši.

Predsjednik Upravnog odbora Lječničke komore Kantona Sarajevo Dragan Stevanović o najavama za spajanje dvije bolnice, Opće tj. nekadašnje Vojne bolnice i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, odnosno bolnice Koševo je rekao:

Mislim da smo sada mnogo dalje od spajanja ove dvije bolnice, nego prije mjesec dana. Zato što smo sve vratili u tokove u kojima će stručna analiza pokazati opravdanost, a to se ne može završiti za dan – dva. Postoje i druge analize, koje će također dovesti do ušteda i idu u reformskom pravcu, a koje se mogu brže i bez ozbiljnijih posljedica završiti“, rekao je Stevanović i dodao:

„Ja mislim da neće doći do eventualnog spajanja, na ovakav način. Ali, to je moje mišljenje, nije stav ove grupe, jer ona nema o tome mišljenje dok se ne uradi analiza.“

Radna grupa koju je formiralo Federalno ministarstvo zdravsta, a čiji je zadatak reforma zdravstvenog sistema, do sada se bavila samo analizom, bez prava da razmatraju statusna pitanja pojedinih zdravstevnih ustanova.

Dr Dragan Stevanović
Dr Dragan Stevanović

"Sve što će se uraditi bit će na osnovu detaljnih analiza uz prethodnu raspravu na stručnim organima, uključujući i Liječničku komoru KS i FBiH", kazao je Stevanović.

Konkretnih preporuka kako reformisati zdravstvo još uvijek nema. Stevanović kaže da će za analizu stanja i donošenje konkretnih mjera trebati najmanje šest mjeseci.

"Istina je da je zdravstveni sistem neracionalno trošio novac, ali se to i sada čini. Mi moramo osigurati da postojećim novcem građanima ponudimo bolju zdravstvenu zaštitu. To će se učiniti razumnim i promišljenim potezima. Da li će u toj priči biti i smanjivanja ili spajanja bolničkih kapaciteta, u kojem obimu i kako, to ćemo odlučiti nakon analize", dodao je Stevanović.

Nadležni organi utvrđuju odgovornost za milionske gubitke u Kliničkom centru Sarajevo, kaže dr. Stevanović, te da je situacija u Općoj bolnici mirna.

Trenutno svi koji su uposleni u Općoj bolnici tamo i rade, bolnica radi punim kapacitetom. Pruža usluge, kako bi trebalo. Pozivamo pacijente da koriste sve kapacitete Opće bolnice u Sarajevu, dok se na drugačiji način nešto ne riješi, ali mislim da će biti bolje nego što smo krenuli“, rekao je Stevanović.

XS
SM
MD
LG