Dostupni linkovi

Zločinci ili vojnici?


Tabla ispred ulaza u Vijećnicu, Sarajevo
Tabla ispred ulaza u Vijećnicu, Sarajevo

Vijećnici Gradskog Vijeća Grada Sarajeva usvojili su inicijativu za otvaranje procedure o statusu i tekstu ploče na ulazu u sarajevsku Vijećnicu. Inicijativu je pokrenuo vijećnik Miro Lazović jer smatra kako natpis na ploči na kojem stoji da su tu zgradu zapalili „srpski zločinci“ ne odgovara stvarnim istorijskim činjenicama.

Vijećnicu su, smatra, zapalili pripadnici vojske Republike Srpske što i treba da stoji na ploči kako bi se izbjegla manipulacija i generalizacija.

Natpis na gradskoj Vijećnici na kome stoji "Na ovom su mjestu srpski zločinci u noći 25/26. 08. 1992. zapalili Nacionalnu i univerzitetsku bibilioteku Bosne i Hercegovine“, kako smatra vijećnik Gradskog vijeća Grada Sarajeva ispred SDP-a Miro Lazović ne odražava stvarne istorijske činjenice te generalizira. Stoga je predložio inicijativu o njegovoj izmjeni.

„Mislim da sam natpis može doživjeti određene izmjene koje su dovele do zapaljenja Vijećnice. One govore o tome da su Vijećnicu zapalile agresorske snage tadašnje Vojske Srbije i takozvane Vojske Republike Srpske i da bi sa tim stvarnim istorijskim činjenicama mogao se izmijeniti taj natpis, a ne da se sa ovakvim natpisom stavlja hipoteka nad cijelim jednim narodom“, kaže Lazović.

Ni danas se ne zna ko je postavio ploču i ko je autor spornog teksta. Zbog budućnosti, ali i zbog onih koji dolaze u grad neophodno je biti precizan, smatra vijećnica Demokratske fronte Lana Velić:

„Neke procedure treba da se ispoštuju. Što se natpisa tiče zaista smatramo da treba da stoje istorijske činjenice i smatramo da treba da se upotrijebe neki drugi termini koji odlikuju istorijske činjenice, a nipošto njihovo mijenjanje. Samo da se promijeni na način da se ne generalizuje jedan narod. Mnogi turisti koji diođu u naš grad veliki je broj onih koji ne znaju šta se zaista dešavalo.“

Natpis na Vijećnici u nekoliko je navrata izazivao i međudržavne probleme. Upravo zbog table svoju posjetu Sarajevu i obilježavanju stogodišnjice Prvog svjetskog rata otkazao tadašnji predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić.

Kasnije posjete, poput one povodom Samita 100 i Samita Brdo-Brijuni, srbijanski su predstavnici uslovili prekrivanjem spomen-ploče.

No, nisu svi blagonaklono gledali na Lazovićevu inicijativu. Svojevremeno su joj se usprotivili vijećnici u Općini Stari Grad koji su zastupali tezu da bi onda trebalo ukoliniti i druge ploče na kojima stoji formulacija srpski zločinci.

Istinom je kako smatra Lazović ipak jedino moguće naprijed. No, ona mora biti izuzeta od političkih manipulacija:

„Kod nas je čitav ovaj period manipulacija i mnogi koriste u političke svrhe sve što se dešavalo u proteklom periodu na način diskvalifikacije jednih protiv drugih. Mislim da se samo relevantnim istorijskim činjenicama može dolaziti do istine. Prostor na sadašnjoj političkoj sceni nam pokazuje sada se mnogo toga koristi u manipulativne svrhe i svrhe političkih obračuna. I sama ploča i natpis za mene je politička poruka koja treba dovesti do istine, otvorenog razgovora i suočavanja s posljedicama onoga što je urađeno od '92 – '95.“

Kako je ploča postavljena mimo procedura i Gradskog vijeća, kao i institucija za očuvanje spomenika, usvajanjem ove inicijative vratiće se u zakonske okvire. Tako će tabla postojati, ali će se umjesto generalizacije na njoj naći oni koji su i odgovorni za uništenje Vijećnice.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG