Dostupni linkovi

Sarajevo: Završava se prva faza imunizacije, novi kontingent vakcina u maju


Građani čekaju red za vakcinaciju ispred dvorane Zetra, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Građani čekaju red za vakcinaciju ispred dvorane Zetra, Sarajevo, Bosna i Hercegovina

U olimpijskoj dvorani Zetra u utorak 27. aprila biće završena prva faza masovne imunizacije stanovništva protiv COVID-a 19, sa 12.800 doza AstraZeneca vakcine, koliko ih je stiglo u prvom kontigentu.

Član Kriznog štaba Kantona Sarajevo Arman Šarkić, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je ostalo još između 500 i 600 doza vakcina, kojima će u utorak biti vakcinisani građani stariji od 75 godina, a koji su se prethodno za vakcinaciju prijavili putem aplikacije.

“To je potpuno predviđena dinamika, kako smo i očekivali, jer se dnevno imuniziralo između 1.400 i 1.800 građana Kantona Sarajevo starijih od 75 godina”, rekao je on za RSE.

Olimpijska dvorana Zetra, biće, kako je objasno, dezinficirana u naredna dva dana, a punktovi i timovi za vakcinaciju čekaju nove doze vakcina protiv COVID-a 19.

Počela vakcinacija Sarajlija starijih od 75 godina
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

“Svi timovi su i dalje na dispoziciji, imunizacija će se nastaviti u operativno tehničkom smislu na visokom nivou. Krizni štab Kantona Sarajevo će nastaviti održati ovaj nivo organizacije. Jedino što je važno je dolazak novih količina vakcina”, rekao je Šarkić.

Prema njegovim riječima, veći kontigent vakcina za Kanton Sarajevo očekuju početkom maja, a riječ je o Pfizerovoj vakcini preko Covax mehanizma.

“Ali mi i prije tog vremena očekujemo, imamo već najavu određenih količina doza i da ne bismo prejudicirali na vrijeme ćemo obavijestiti javnost, a u skladu s tim ćemo obezbjeđivati i popuštati evenualno dobnu skupinu i širiti zdravstvene kategorije”, dodao je Šarkić.

Masovna vakcinacija u Kantonu Sarajevo starijih od 75 godina počela je 21. aprila. Oni su vakcinisani AstraZeneca vakcinom koja je donacija iz Srbije, te Sinovac vakcinom koja je stigla kao donacija iz Turske.

Na procesu masovne vakcinacije u Zetri je angažovano 125 medicinara, 10 ljekara i dva IT inžinjera.

XS
SM
MD
LG