Dostupni linkovi

Sarajevo Sonic Studio - prilika za mlade kompozitore iz regije


Poster Sarajevo Sonic Studija
Poster Sarajevo Sonic Studija
Sarajevo Sonic Studio je novi projekat Muzičke akademije u Sarajevu čija je misija da mladim kompozitorima iz Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja omogući prostor za razvoj savremene umjetničke muzike. Aktivnosti će se realizovati u vidu radionica, predavanja i koncerata. Gost prvog programa je čuveni njemački kompozitor Heiner Goebbels.

Nastao kao ideja sarajevske Muzičke akademije, u partnerstvu sa Francuskim i Goethe institutima u BiH i Fonda Elysées, Sarajevo Sonic Studio je koncipiran kao dugoročni projekat koji će njegovati i podsticati kompozitore da pišu svoja djela. Umjetnička rukovoditeljka Projekta Amila Ramović za RSE kaže:

„Mali je broj kolega u BiH koji se bave savremenom muzikom. Zbog toga smo shvatili da je neophodno da intervenišemo, da naše studente i buduće studente kompozicije povežemo sa njihovim kolegama u regionu, a da centralna snaga u tim vezama dolazi zapravo od veoma značajnih svjetskih kompozitora koji bi dolazili u Sarajevo i sarađivali kao profesori, kao umjetnici, sa lokalnim muzičarima.“

Heiner Goebbels
Heiner Goebbels
Od 28. do 30. oktobra u prostorijama Muzičke akademije u Sarajevu odvijaće se radionice i predavanja sa cijenjenim umjetnikom Heinerom Goebbelsom (Njemačka), a već od 24. do 27. novembra studenti kompozicije iz BiH i zemalja okruženja imaće priliku učiti od Philippea Manouryja (Francuska), ističe Ramović.

“Prva osoba, gost u ovom ciklusu je čuveni Heiner Goebbels. On podjednako ostaje važan, i kao kompozitor koji radi sa najvažnijim svjetskim ansamblima, i kao teatarski reditelj. Također je važno – za mjesec dana će u Sarajevu boraviti Phillippe Manoury, koji je kompozitor elektroakustičke muzike, te ćemo kroz slične radionice realizirati program, u jednom muzičkom žanru kojeg naša publika nije skoro ni susrela proteklih dvadeset godina.”

Ovi vrsni mentori vodiće individualne radionice za studente kompozicije iz regiona. Među deset učesnika je i student sarajevske Muzičke akademije Miron Konjević. On će prisustvovati radionici sa Heinerom Goebbelsom, a imaće priliku da njegova djela budu izvedena pred predavačima i publikom Sarajevo Sonic Studio-a.

Miron Konjević
Miron Konjević
“Mislim da je stvarno super što se ovakvo nešto organizuje uopšte u Bosni i Hercegovini i generalno na području Balkana, jer je to izvrsna prilika da se promovišu mladi kompozitori, naročito iz tog razloga što nam se pruža prilika da nam se izvede djelo, što je jako teško, gotovo nemoguće – meni se u mojih pet godina studija kompozicije ukazala prilika za dva izvođenja.“

Na koncertu u okviru prvog Sarajevo Sonic Studia biće izvedena praizvedba djela „Ayahuasca“ autorke Hanan Hadžajlić, studentkinje kompozicije i flaute. Za izvođenje ovog djela zadužena je studentkinja klavira Marija Bajo koja kaže:

„Kada smo krenuli s vježbanjem tog djela – drugačiji je pristup od onog pristupa na koji sam navikla vježbajući i svirajući klasičnu muziku. Veliki je značaj učestvovati i svirati, zbog prakse, što sam vidjela da ja to mogu, to je muzika u kojoj se može uživati, samo naše uši nisu navikle. Naša javnost nije navikla uopće da se bavi slušanjem, a ne izvođenjem. Mislim i na studente i na javnost.“

Ideja projekta Sarajevo Sonic Studio da poveže studente kompozicije sa područja Zapadnog Balkana je od izuzetnog značaja za sadašnje ali i buduće generacije muzičara, zaključuje umjetnička rukovoditeljka projekta Amila Ramović:

„Mi smo sretni da su sve regionalne akademije odabrale po jednog izuzetno dobrog studenta kompozicije, često i studente doktorskih studija, i uputile ih u Sarajevo, da ovdje učestvuju. Mogu da budem skoro sigurna da je ovo jedina inicijativa ovakve vrste u regionalnim prostorima, da je ovo jedini prostor u kojem se razgovara o produkciji, o kompozitorstvu i o povezivanju na ovom planu i mislim da je izuzetno važno da su naše kolege upravo tako odgovorile.“
XS
SM
MD
LG