Dostupni linkovi

Krivična prijava protiv Kliničkog centra u Sarajevu zbog 'propusta u liječenju' 


Klinički centar Univerziteta u Sarajevu
Klinički centar Univerziteta u Sarajevu

Damir Koldžo, advokat Mirele Palić, čiji je suprug u martu preminuo od posljedica COVID-19 u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), podnio je krivičnu prijavu Tužilaštvu Kantona Sarajevo (KS) protiv ove zdravstvene ustanove i njene direktorice Sebije Izetbegović, u petak, 11. juna.

Kako je rekao, prijava je podnesena ‘zbog grubih grešaka i propusta u liječenju’.

Advokat Koldžo je ovo potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE).

“Danas je predata jedna krivična prijava, a druga ide u narednim danima,” kazao je advokat Koldžo za RSE.

Iz Tužilaštva KS su za RSE izjavili kako su zaprimili prijavu.

Prema zakonu, Tužilaštvo Kantona Sarajevo, jednog od deset kantona bosanskohercegovačkog entiteta Federacije BiH, može reagovati nakon što procijeni da u krivičnim prijavama ima elemenata za pokretanje istrage.

Advokat je ranije za RSE izjavio da će pored Sebije Izetbegović, direktorice KCUS, najveće zdravstvene ustanove u BiH, biti obuhvaćeni i šefovi odjeljenja, koji su i potpisnici nekih dokumenta, određeni broj ljekara čija imena su poznata, kao i jedan broj onih čija su imena nepoznata.

“Očekujemo da ćemo dobiti broj spisa za nekih sedam dana, dok prijavu Tužilaštvo provuče kroz svoje kompjutere,” kazao je Koldžo.

KCUS u žiži je javnosti od 5. aprila kada je Tužilaštvo KS formiralo predmet koji se odnosi na pismo koje je potpisalo 17 anesteziologa. U pismu su ukazali da respiratori uvezeni iz Kine u aprilu 2020. godine, koji se koriste u toj zdravstvenoj ustanovi, ne posjeduju postavke koje se preporučuju za mehaničku ventilaciju COVID-19 pacijenata.

Potpisnici pisma su naveli da je potrebno obezbijediti respiratore koji će tehnički zadovoljiti preduslove za tretman pacijenata u intenzivnoj njezi.

Isti dan u KCUS su ušli Tužioci KS i pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a dan kasnije i Federalna uprava za inspekcijske poslove.

Slučaj Palić

Advokata Koldžu je angažovala Mirela Palić, čiji je suprug Sead na KCUS primljen 8. marta, u jeku trećeg vala pandemije korona virusa, zbog nesnosnih bolova i teškog disanja, kako je za RSE ranije izjavila njegova supruga. Preminuo je 23. marta u 44 godini.

Nakon smrti supruga Mirela je dobila samo smrtni list. Otpusno pismo i dokumentaciju o toku liječenja i terapiji čekala je do 17. maja. Njen zahtjev za obdukcijom KCUS je odbio.

Mirela je na društvenoj mreži Facebook također pokrenula grupu 'Kolektivna tužba protiv KCUS' kako bi okupila porodice koje dijele slične sudbine i prikupila dokaze protiv ove zdravstvene ustanove.

Tvrdi da KCUS, iako je bio obavezan, također nije tražio saglasnost porodice za tretman respiratorom.

Advokat Koldžo je prijavio KCUS-a Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove KS, a prijava je zatim proslijeđena inspekciji pri Ministarstvu zdravstva Federacije BiH.

Početkom maja 13 anesteziologinja, potpisnica pisma, zatražilo je prekid ugovora o radu od KCUS zbog nezadovoljstva uslovima rada.

Iz ove ustanove su ranije saopštili kako nije umro nijedan pacijent koji je na bilo kojoj vrsti podrške respiratora koje je iz Kine uvezla "Srebrena malina", a zbog kojih se vodi krivični postupak.

U predmetu je prvooptuženi Fadil Novalić, Premijer Federacije BiH, Fahrudin Solak, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite, Fikret Hodžić, vlasnik i direktor kompanije "F.H. Srebrena malina", te Jelka Milićević, ministrica financija FBiH.

Dan prije početka suđenja, 23. februara 2021. godine, iz Federalne uprave civilne zaštite, je potvrđeno da je većina respiratora, koji su plaćeni 10,5 5 miliona konvertibilnih maraka (oko 5,3 miliona eura), dobila odobrenje za upotrebu i da mogu se koristiti u medicinskim ustanovama.

Slučaj Hota

Drugi slučaj, za koji advokat Koldžo namjerava podnijeti prijavu, se odnosi na pacijenta Atifa Hotu koji je na Infektivnu kliniku KCUS primljen 24. februara.

Pao je u komu i preminuo 4. marta u respiratornom centru, u koji je prebačen noć ranije, također, intubiran na respirator.

Njegov brat Mirsad kaže kako je bio negativan na COVID-19, ali je liječen kao pozitivan.

"Šta su mu davali, čime su ga liječili ja ne znam. Samo mi je rekla jedna doktorica da njegova koma i korona ne idu zajedno“, izjavio je 27. maja za RSE Mirsad Hota i dodao da danima nije mogao dobiti otpusno pismo, jer u KCUS nisu mogli naći podatke o pacijentu.

U otpusnom listu koji je Mirsad dobio nakon višednevnog insistiranja pisalo je da je brat primljen u nesvjesnom stanju.

Advokat Koldžo je kazao da je dokumentacija koju je dobio o slučaju Palić obimnija u odnosu na predmet Hota.

Od COVID-19 je u prva tri mjeseca 2021. godine preminulo 3.130 ljudi, što je skoro polovina ukupnog broja preminulih zaraze od početka pandemije u martu prošle godine.

Tokom trećeg vala pandemije samo u Kantonu Sarajevo, u martu ove godine od korona virusa je umrlo 400 ljudi, u odnosu na ukupno 383 preminulih od marta do kraja decembra 2020. godine.

XS
SM
MD
LG