Dostupni linkovi

Sarajevska gradonačelnica u posjeti Prištini


Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i gradonačelnik Prištine Perparim Rama, Priština, 15. aprila 2024.
Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i gradonačelnik Prištine Perparim Rama, Priština, 15. aprila 2024.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić susrela se 15. aprila sa gradonačelnikom Prištine Perparimom Ramom u glavnom gradu Kosova.

Ovo je objavjeno na njenom zvaničnom Facebook profilu.

U izjavi za medije, Karić je rekla kako je razgovarala sa građanima Prištine.

"Zadovoljstvo mi je biti u glavnom gradu Republike Kosovo. Razgovarala sam sa građanima i vidjela da smo veoma slični. Građani Sarajeva i Prištine imaju divnu tradiciju. Sigurna sam da ćemo poslije današnjeg sastanka naći način da unaprijedimo našu saradnju u različitim poljima", izjavila je Karić i pozvala prištinskog gradonačelnika u posjetu Sarajevu.

Kako je navela, u Prištini će razgovarati i sa kosovskom predsjednicom Vjosom Osmani Sadriu i učestvovati na Međunarodnom forumu za žene, mir i sigurnost ("WPS - Women, Peace, Security").

Prvi čovjek prijestolnice Kosova ocijenio je da je sa sarajevskom koleginicom prošetao trgovima Prištine te da su "pričali o kulturi, historiji i bogatom kulturnom naslijeđu našeg glavnog grada".

"Bila je impresionirana našom živahnošću i posebnim gostoprimstvom. Pozvala nas je u zvaničnu posjetu Sarajevu radi daljeg širenja saradnje između dva glavna grada u različitim oblastima", naveo je gradonačelnik Perparim Rama u objavi na Facebooku.

Odnosi BiH i Kosova

Bosna i Hercegovina i Kosovo imaju vizni režim, jer Bosna i Hercegovina nije ratifikovala u Parlamentu BiH Sporazum o slobodnom kretanju u okviru Berlinskog procesa, međuvladinoj inicijativi čiji je cilj povezivanje zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije i pomoć da međusobne grade veze na bazi evropskih vrijednosti.

Ovaj Sporazum bi omogućio građanima Bosne i Hercegovine i Kosova da putuju bez viza.

Blokiraju ga predstavnici vlasti iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, predvođeni Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), čiji je predsjednik Milorad Dodik, proruski predsjednik Republike Srpske.

Kosovo je sporazum ratifikovalo 23. februara prošle godine.

Za putovanje građana Kosova u Bosnu i Hercegovinu potrebna je viza koja se "izdaje samo u izuzetnim slučajevima", uz potpis ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Zahtjevi za bh. vize mogu se podnijeti u Skoplju, Podgorici i Beogradu. Taksa za izdavanje viza je 31. euro.

Da bi građani Bosne i Hercegovine otputovali na Kosovo potrebno im je, između ostalog, garantno pismo ili rezervacija hotela, ugovor o radu/potvrda o zaposlenju, potvrda/uvjerenje o nekažnjavanju. Viza košta 40 eura i predaje se u ambasadi Kosova u Zagrebu.

Bosna i Hercegovina, zbog protivljenja bh. entiteta Republika Srpska, nije priznala Kosovo.

XS
SM
MD
LG