Dostupni linkovi

Šefica Evropske komisije, hrvatski i holadski premijeri sljedeće sedmice stižu u Sarajevo


Šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen u Sarajevu 8. novembra 2023.
Šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen u Sarajevu 8. novembra 2023.

Šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen dolazi naredne sedmice u Bosnu i Hercegovinu, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz evropskih izvora u Sarajevu.

Von der Leyen stiže sa Andrejom Plenkovićem, predsjednikom Vlade Hrvatske i holandskim premijerom Markom Rutteom.

Isti izvor navodi da je razlog posjete Sarajevu ohrabrenjenje bh. političara na putu Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji.

Lideri država i vlada Evropske unije odlučili su 14. decembra prošle godine da otvore pristupne pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom, a sa Bosnom i Hercegovinom kada se ispune kriteriji za članstvo.

Odluku šefova država i vlada EU potvrdio je predsjednik Evropskog vijeća, koje je pozvalo Evropsku komisiju da do marta ove godine obavijesti o stepenu usklađenosti BiH sa kriterijumima, u cilju donošenja takve odluke.

EU očekuje da BiH ispuni 14 prioriteta koji su joj postavljeni kako bi mogla otvoriti pregovore sa Evropskom unijom.

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto uputila je 15. decembra pismo predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu i članovima tog vijeća, navodeći kako joj je žao što Bosna i Hercegovina nije dobila potporu za otvaranje pregovora sa EU.

BiH je u decembru 2022. dobila status kandidata za punopravno članstvo u EU.

Evropska komisija je 8. novembra prošle godine preporučila Vijeću EU otvaranje pristupnih pregovora s BiH, nakon što bude postignut nužan stepen usklađenosti s kriterijima za članstvo u EU.

XS
SM
MD
LG