Dostupni linkovi

'BiH zaslužila otvaranje pregovora sa EU', poručila Krišto u pismu Evropskom vijeću


Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, Sarajevo, 19. oktobra 2023.
Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, Sarajevo, 19. oktobra 2023.

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto uputila je 15. decembra pismo predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu i članovima tog vijeća, navodeći kako joj je žao što Bosna i Hercegovina nije dobila potporu za otvaranje pregovora sa EU.

Lideri država i vlada Evropske unije odlučili su 14. decembra da otvore pristupne pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom, a sa Bosnom i Hercegovinom kada se ispune kriterijumi za članstvo.

Odluku šefova država i vlada EU potvrdio je predsjednik Evropskog vijeća, koje je pozvalo Evropsku komisiju da do marta naredne godine obavijesti o stepenu usklađenosti BiH sa kriterijumima, u cilju donošenja takve odluke.

U pismu Evropskom vijeću Krišto je istaknula da žali što BiH nije dobila "zasluženu potporu kada je u pitanju otvaranje pregovora s EU".

Istaknula je kako su svi u BiH "dali svoj maksimum" koji "nije prepoznat od Evropske unije" na način kako je to očekivano.

Podsjetila je članove Evropskog vijeća na "snažne iskorake koje je BiH učinila u 2023. godini", ističući da je ta zemlja prvi put u povijesti imala "100-postotnu usklađenost s vanjskom i sigurnosnom politikom EU".

Kao primjere napora podsjetila je da je Vijeće ministara BiH ove sedmice usvojilo Nacrt osnova za zaključenje Sporazuma o suradnji s Agencijom za evropsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX) i tekesta zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti.

Istaknula je i da je u 2023. usvojeno deset prijedloga zakona na sjednicama Vijeća ministara BiH, dok je, u nepunih 12 mjeseci rada, održana 51 sjednica i usvojeno više od 1.400 materijala.

"Samo iz navedene statistike jasno je kako je, zahvaljujući predanom radu Vijeća ministara BiH, u okviru apsolutno svakog od 14 ključnih prioriteta BiH postignut izuzetan, nikad ranije dosegnut napredak", kazala je Krišto.

Unatoč tomu što BiH nije dobila datum za otvaranje pregovora sa EU, Krišto je kazala da nastavlja raditi snažno na reformskom putu, do konačnog pristupanja EU.

BiH je u decembru 2022. dobila status kandidata za punopravno članstvo u EU.

Evropska komisija je 8. novembra ove godine preporučila Vijeću EU otvaranje pristupnih pregovora s BiH, nakon što bude postignut nužan stepen usklađenosti s kriterijima za članstvo u EU.

XS
SM
MD
LG