Dostupni linkovi

U Kantonu Sarajevo proglašeno stanje prirodne nesreće


Poplave u Sarajevu, 8. novembar 2021.

Vlada Kantona Sarajevo u Bosni i Hercegovini donijela je u ponedjeljak, 8. novembra, odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće od poplava na području ovog kantona.

Kako se navodi, odluka je donesena na prijedlog Kantonalnog štaba civilne zaštite, nakon što su opštine Ilijaš i Vogošća proglasile stanje prirodne nesreće, kao i opšina Ilidža za područja nekoliko mjesnih zajednica.

"Odlukom je aktiviran cjelokupan sistem u Kantonu Sarajevo i stavljen na raspolaganje Kantonalnom štabu civilne zaštite, te omogućeno aktiviranje namjenskih sredstva za pomoć stanovnicima u nevolji", kazao je predsjednik Vlade Kantona Sarajevo (KS) Edin Forto.

On je rekao i da Kantonalni štab civilne zaštite preuzima potpunu kontrolu i komande nad svim službama civilne zaštite, pravnim subjektima i javnim preduzećima.

Vlada KS određuje da se odmah organizuje rad i uvede pasivno dežurstvo radi izvršavanja naredbi Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo u svim kantonalnim ministarstvima, samostalnim upravama i upravnim organizacijama, te javnim ustanovama i institucijama.

Odluka o proglašenju nesreće stupa na snagu odmah, navodi se.

Zbog obilnih padavina na području Bosne i Hercegovine, tokom 5.novembra, izvršena je evakuacija stanovništva iz dijelova Sarajeva i Mostara.

Preko noći naselja su se našla pod vodom, aktivirala su se klizišta u dijelovima Sarajeva kao i na nekim tačkama u Hercegovini.

U više gradova građani su upozoreni da za piće koriste isključivo prokuhanu vodu, dok su veliki dijelovi glavnog grada BiH ostali bez struje.

XS
SM
MD
LG