Dostupni linkovi

Poplavljena punionica kiseonika 'Messer', vanredna situacija i evakuacije u dijelovima BiH


Evakuacije i vanredne situacije zbog poplava u BiH
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00

Evakuacije i vanredne situacije zbog poplava u BiH

Evakuacije stanovništva iz dijelova Sarajeva i Mostara uslijedile su nakon obilnih padavina koje su pogodile dijelove Bosne i Hercegovine tokom noći i jutra u četvratak i petak, 4. i 5. novembra.

Preko noći naselja su se našla pod vodom, aktivirala su se klizišta u dijelovima Sarajeva ka i na nekim tačkama u Hercegovini. U više gradova uključujući i Mostar građani su upozoreni da za piće koriste isključivo prokuhanu vodu, dok su veliki dijelovi glavnog grada BiH ostali bez struje.

Voda je ušla u veliki broj zgrada i kuća, mnogobrojni mještani zavrnuli su nogavice ili obuli čizme gazeći kroz vodu, dok su nadležni organizovali i evakuacije. U nekim opštinama građani su pozivani da se priključe nasipanju bedema na obalama naraslih rijeka kako bi se preduprijedila eventualna dodatna izlivanja.

Miljacka je u Sarajevu značajno narasla, a svoj historijski rekord rasta u dijelu Konjica zabilježila je Neretva.

Vanredna situacija proglašena je na Palama i u Trnovu, dvadesetak kilometara od centra Sarajeva. U Istočnoj Ilidži proglašeno je stanje elementarne nepogode.

Ko je najpogođeniji?

Sifet Čengić iz Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo za Radio Slobodna Evropa (RSE) je rekao kako situacija nije dobra na Ilidži, u Novom Gradu Sarajevo i Trnovu, a najkritičniji je na Ilidži u naselju Otes.

"Voda je došla do kuća, poplavljen je veliki broj stambenih objekata. Vršimo gdje je potrebno evakuaciju, dostavljamo hranu preko Crvenog križa", rekao je.

Čengić napominje da u toku dana nije prestajao trend rasta svih rijeka na području Kantona Sarajevo - Bosne, Željeznice i Miljacke.

Stanje na Ilidži

Ilidža, opština desetak kilometara udaljena od Sarajeva, jedna je od teže pogođenih u Kantonu Sarajevo.

"Priroda, viša sila. Ne možeš ništa ovdje, samo gledati i ništa drugo", kazao je Džemo, mještanin Ilidže za RSE.

Njegov susjed Omer kaže da nema drugog načina nego da se naprave nasipi. "Ali gdje ćeš ovdje nasipe praviti, smetaju", dodao je Omer.

"Ništa se ne radi ljeti, kad nema poplava. Sad kad su poplave nešto se pokušava. Šta ćeš ti raditi sad? Sad se ne može ništa raditi", kazao je Džemo.

Premijer Kantona Sarajevo pozvao na što manje kretanja

Premijer Kantona Sarajevo (KS) Edin Forto ocijenio je da je situacija u glavnom gradu BiH zbog padavina ozbiljna, ali da je pod kontrolom te je pozvao građane da smanje kretanje na neophodni minimum.

"Pozivamo građane da smanje svoje kretanje na neophodni minimum, bilo da se radi o kretanju unutar Kantona Sarajevo, bilo da se radi o putovanju van Kantona Sarajevo", rekao je premijer Kantona Sarajevo.

Također je istakao da je Vlada KS naložila svim ministarstvima da po potrebi u poplavljenim i rizičnim područjima zaustave rad škola, vrtića i drugih javih ustanova te naglasio da su već tri škole zatvorene.

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta naglasio je da je odvijanje saobraćaja vrlo otežano, te da je veliki broj saobraćajnica poplavljen, posebno na područjima Ilidža, Novi Grad, Ilijaš i Trnovo te da rade na sanaciji tih problema.

"Ozbiljan problem koji nam se javlja jeste uspostava javnog prevoza, zbog čestog nestanka električne energije", objasnio je Šteta.

Pogled odozgo na Sarajevo pod vodom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

Voda u nekim dijelovima Kantona Sarajevo nije za piće

Iz Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća (KJKP) Vodovod i kanalizacija Sarajevo obavijestili su da voda, koja u sistem VIK-a dolazi sa Jahorinskih vrela, nije preporučljiva za upotrebu zbog obilnih padavina.

Preporučuje iz preventivnih razloga da se u pojedinim naseljima Kantona Sarajevo ne koristi voda za piće.

Lokacija na koju se odnosi ova informacija obuhvata sljedeće ulice: Dolovi, Pogledine, Jarčedoli, Iza gaja, Bajramuša, Nalina, Veliki Kačanik, Mali Kačanik, Trčivode, Alije Miladina, Čeljigovići, Hadžibajrića, Paje, Paje sokak, Paje malta, Kamenica, Mahmutovac, Sulejmana Zolja, Pod Hridom, Apelova cesta, Kamenica potok, Šerina, Muje Hrnjice, Hošin brijeg, Braće Nuhić i Močila- terezija.

Preporučuje se da se voda na navedenom lokalitetu prokuhava oko 10 minuta prije upotrebe, ali uz uslov da prije prokuhavanja nije primjetna pojava zamućenja, obojenja ili mirisa u vodi.

Nadležni u Mostaru: Vodu prekuhavati

Iz mostarskog preduzeća Vodovod i kanalizacije ranije su takođe preporučili prokuhavaje vodu za piće.

"Napominjemo da su uzorci kvalitete vode uredni, kemijski i mikrobiološki, te da se radi samo o boji, koja je razlog upozorenja", apeliraju iz mostarskog vodovoda.

Poplavljena punionica kiseonika kompanije 'Messer'

Avdo Dedić, direktor firme Messer, punionice kiseonika koja je u Bosni i Hercegovini ovlaštena za proizvodnju i promet medicinskog kiseonika, u Rajlovcu kod Sarajeva, za RSE je rekao kako je cijela oprema potopljena i punionica je van funkcije. Šteta je ogromna i gotovo je sve poplavljeno.

"Poslali smo molbu nadležnim institucijama da nam daju privremenu dozvolu da punimo kiseonik na dvije lokacije u Mostaru i u Zenici. Mi smo sve pripremili i ljude i opremu i sve što je bilo u našoj mogućnosti to da radimo. Ljudi čekaju da bi mogli da krenu sa punjenjem", rekao je Dedić za RSE.

Privremenu dozvolu za punjenje kiseonka, neophodnog za liječenje u pandemiji korona virusa, firma "Messer" je zatražila od Vijeća ministara BiH, Agencije za lijekove BiH, Federalnog ministartva zdravstva.

Vanredna situacija u Palama i Trnovu

Uslijed poplava na području opštine Istočna Ilidža u entitetu Republika Srpska (RS), nedaleko od Sarajeva, proglašeno je stanje elementarne nepogode, potvrdio je agenciji SRNA načelnik ove lokalne zajednice Marinko Božović.

Odron u naselju Vojkovići, opština Istočna Ilidža, 5. novembar 2021.
Odron u naselju Vojkovići, opština Istočna Ilidža, 5. novembar 2021.

"Rijeka Željeznica je odnijela dio obale. U gornjem dijelu toka je odnijela dio ulice Sarajevske brigade, ta putna komunikacija je zatvorena", opisao je Ratko Morčević, načelnik opštine Istočna Ilidža za RSE.

"Što se tiče kuća koje se nalaze uz rijeku Željeznicu one u ovom momentu nisu ugrožena, sem na jednom mjestu iza restorana AS", dodao je Morčević.

Rajko Mičić, stanovnik sela Vojkovići u Istočnoj Ilidži, kaže da Željeznica nije došla do njihovih kuća. Žali se da nadležni meštanima nisu rekli kako da se ponašaju u ovoj situaciji.

Nadležni nisu rekli kako da se ponašamo u ovakvim trenucima: Rajko Mičić
Nadležni nisu rekli kako da se ponašamo u ovakvim trenucima: Rajko Mičić

Opština Istočna Ilidža (Republika Srpska) je na zvaničnom facebook profilu zamolila građane da pomognu u akciji punjenja vreća s pijeskom, koji će biti nošeni u korita za odbranu ugroženih naselja.

Dio Sarajeva bez struje

Veći dio Sarajeva je bez napajanja električnom energijom.

"Kad su u pitanju objekti Elektroprivrede BiH zbog rasta nivoa rijeka u ovom trenutku na području Kantona Sarajevo isključeno je 30 trafostanica odnosno odvodi iz trafostanica Reljevo, Azići, Nedžarići zbog kvarova i preventivnih mjera, ali i zbog nadiranja vode", rekla je portparolka Elektroprivrede BiH za RSE Midheta Kurspahić.

Ona je objasnila kako su zbog nadiranja vode u Kiseljaku, trideset kilometara udaljenom od Sarajeva, morali isključiti dva dalekovoda, Gromiljak i Lepenica zato što je "prodrla voda u trafostanice".

Kurspahić je napomenula da su sve ekipe na terenu.

Zbog velike količine vode koja se nalazi u gradu, i pojedine saobraćajnice su zatvorene, a ne radi ni trolejbuski saobraćaj.

Mostar, 5 novembra 2021.
Mostar, 5 novembra 2021.

Neretva se izlila u Konjicu

Iz Operativnog centra Civilne zaštite i vatrogastva Hercegovačko-neretvanskog kantona, na jugu BiH, se navodi da je posebno teško stanje bilo u opštinama Konjic i Jablanica.

"Rijeka Neretva se izlila u Konjicu na lokacijama Tušćica, Orašje i u centru grada ispod novog mosta. Djelatnici civilne zaštite i vatrogasci cijelu noć su pratili vodostaje rijeka i radili na otklanjanju posljedica od poplava", stoji u izvještaju CZ-a HNK-a.

Navodi se i da je u noći između četvrtka, 4. novembra i petka, 5. novembra, iz policije stigla obavijest od mještana Hotovlja u opštini Kalinovik južno od Sarajeva, da je usljed obilnih kišnih padavina u selu došlo do aktiviranja klizišta koje ugrožava porodične kuće.

"Mještani su smješteni u lokalnu džamiju. Selo je ostalo i bez napajanja električnom energijom", stoji u izvještaju Hercegovačko-neretvanske civilne zaštite.

Velika materijalna šteta u Jablanici

U opštini Jablanica, padavine su pričinile su veliku materijalnu štetu.

Od ranih jutarnjih sati čišćena su novonastala klizišta na magistralnom putu M-17.5 Jablanica-Posušje, zbog kojih je put bio neprohodan u četvrtak, 4. novembra do popodnevnih sati.

"Pokrenuto je nekoliko novih klizišta na lokalnom putu za Čivelj, kao i ostalim lokalnim putevima", stoji u izvještaju.

Iz Operativnog centra civilne zaštite i vatrogastva HNK-a su u petak ujutro javili i da je vodostaj rijeke Neretve na mjernoj stanici Glavatičevo u noći između četvrtka i petka, u 01:30 sati, iznosio 514 cm, što je najveći vodostaj u dosadašnjim mjerenjima. Takođe, vodostaj rijeke Neretve na mjernoj stanici Konjic u 4 sata u petak iznosio je 530 cm, također, najveći vodostaj zabilježen u dosadašnjim mjerenjima.

Mostar, 5 novembra 2021
Mostar, 5 novembra 2021

Saobraćaj obustavljen na pojedinim pravcima

Iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba(BIHAMK) saopštili su kako je zbog većeg odrona potpuno obustavljen saobraćaj na magistralnom putu Foča – Granični prijelaz Hum Šćepan polje.

Zbog izlijevanja vode na kolovoz potpuno je obustavljen saobraćaj u oba smjera na autoputu A1 – Butela – Briješće.

Obustavljen je saobraćaj na dionici Trnovo – Sarajevo – Foča.

"Alternativni prava za putnička vozila je preko Igmana, dok je i ta dionica alternativnog puta vrlo često u prekidu", saopštila je Amra Musagić iz BIHAMK-a.

Usporeno i otežano je saobraćanje na širem području Sarajeva, tj. na području sarajevskih naselja Vojkovići, Stup, Bačići, Otes i Dobroševići.

"Zbog vode na kolovozu trenutno na ovim dionicama dolazi do kolapsa saobraćaja", rekla je Musagić.

Zbog vode i zemlje na kolovozu otežan je saobraćaj na pojedinim dionicama magistralnog puta Konjic – Jablanica – Mostar.

XS
SM
MD
LG