Dostupni linkovi

Redovi prvog dana masovne vakcinacije u Sarajevu


Građani čekaju u dugim redovima za vakcinu, a iz Ministarstva zdravstva KS mole sve građane za strpljenje i poštovanje higijensko – epidemioloških mjera, 31. jul 2021.
Građani čekaju u dugim redovima za vakcinu, a iz Ministarstva zdravstva KS mole sve građane za strpljenje i poštovanje higijensko – epidemioloških mjera, 31. jul 2021.

U Kantonu Sarajevo (KS), jednom od 10 kantona u bh. entitetu Federacija BiH, u subotu, 31.jula, počela je vakcinacija bez najave.

Građani čekaju u dugim redovima, a iz Ministarstva zdravstva KS mole sve građane za strpljenje i poštovanje higijensko – epidemioloških mjera.

Upućen je i poziv stažistima i volonterima za pomoć pri u administrativnim poslovima na Zetri da se "pro bono" prijave i pomognu.

“Od 31. jula možemo najaviti da Ministarstvo zdravlja i KS prvi put kreću u dane “otvorenih vrata”. Za taj dan odvojeno je 4.000 vakcina AstraZeneca za sve građane, od 18 godina i starije. Svi koji žele da se vakcinišu AstraZeneca vakcinom mogu doći u Zetru da se vakcinišu”, izjavila je Mirna Pecikoza, portparolka Ministarstva zdravstva KS.

Plan je utvrđen nakon sastanka predstavnika Ministarstva zdravstva KS i Radnog tima za provođenje vakcinacije u KS.

Do 25. jula u Federaciji BiH su vakcinisana 326.233 građanina, od čega je prvom dozom vakcinisano 203.547, a obje doze je primilo 122.688 građana, saopšteno je iz Vlade Federacije BiH 27. jula.

U BiH je stiglo 1.596.560 doza vakcina protiv korona virusa, a do kraja avgusta očekuje se da bi na raspolaganju moglo biti oko dva miliona vakcina, saopštio je prošle sedmice predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Bosna i Hercegovina ima visoku stopu smrtnosti od posljedica korona virusa. U zemlji sa 3,5 miliona stanovnika, od početka pandemije u martu 2020. godine, do danas zaraženo je više od 205.566 osoba, a od posljedica zaraze preminulo približno 9.686 osoba.

XS
SM
MD
LG