Dostupni linkovi

Nisu naručene dodatne količine gasa za Sarajevo


Umjesto nabavke dodatnih količina gasa, Sarajevogas je svojom email porukom od 26.januara 2022. obavijestio Energoinvest da mu dodatne količine gasa nisu potrebne
Umjesto nabavke dodatnih količina gasa, Sarajevogas je svojom email porukom od 26.januara 2022. obavijestio Energoinvest da mu dodatne količine gasa nisu potrebne

Kompanija “Energoinvest” koja snabdijeva bh.entitet Federacija BiH gasom saopštila je u četvrtak, 27.januara da nije dobila zahtjev od Vlade Kantona Sarajevo (KS) o nabavci dodatnih količina gasa za ovaj kanton.

Iz Energoinvesta navode da “umjesto nabavke dodatnih količina gasa, Sarajevogas je svojom email porukom od 26.januara 2022. obavijestio Energoinvest da mu dodatne količine gasa nisu potrebne, da odustaje od nabavke dodatnih količina, te da ga zadovoljavaju količine gasa koje Energoinvest redovno isporučuje za potrebe Sarajevogasa”.

Vlada KS je 25.januara saopštila da je donijela odluku o dodatnih 500.000 kubika gasa, koji bi po ugovorenoj cijeni koštali 372.000 maraka (oko 190.000 eura), te da će biti plaćeni četiri puta više, nakon što je u tom kantonu 24. januara bila ograničena isporuka gasa dobavljača Energoinvesta koja nije dovoljna za snabdijevanje svih kupaca.

Ta institucija je, nakon sastanka sa čelnicima Sarajevogasa i Toplana, najavila kako neće dozvoliti da građani ostanu bez grijanja, te da se radi o pritisku sa federalnog nivoa. Navedeno je i kako je manjak nastao zbog nepredviđenog povlačenja 150.000 kubika plina koji je tražila kompanija Arcerol Mittal iz Zenice, u srednjoj BiH, zbog navodnog remonta.

Iz kompanije “Energoinvest” je saopšteno da je do problema u snabdijevanju gasom glavnog grada došlo, jer Sarajevogas, kao distributer, nije naručio dovoljnu količinu gasa.

Na području Sarajeva firma Sarajevogas snabdijeva građane i privrednike ovim energentom.

U pojedinim dijelovima grada zagrijavanje je moguće jedino plinom, a račune za to ispostavlja ovo preduzeće.

Istovremeno, u drugim dijelovima grada, zagrijavanje zgrada i privrednih objekata se odvija putem Toplana, kojima Sarajevogas isporučuje plin.

Gasnim tržištem u BiH upravljaju entiteti, Federacija BiH i Republika Srpska.

BiH se snabdijeva prirodnim gasom iz Ruske Federacije putem Turskog toka koji se proteže od Rusije do Turske preko Crnog mora. Kompanija "Energoinvest" iz Sarajeva, koja uvozi gas za Federaciju BiH i kompanija "GAS-RES" iz Banjaluke, zadužena za tržište RS, potpisali su ugovore sa ruskom naftnom kompanijom Gasprom 20. decembra.

U ugovorima, kako je potvrđeno za RSE u tim kompanijama, predviđa se uvoz gasa pod istim uslovima kao i do sada. Kako su naveli, ti uslovi će važiti do 31. maja 2022. godine.

XS
SM
MD
LG