Dostupni linkovi

U takmičarskom programu Sarajevo Film Festivala 49 filmova


Tim Roth sa nagradom Srce Sarajeva, na Sarajevo film festivalu 2019. godine

Za nagrade Srce Sarajeva u takmičarskim programima 26. Sarajevo Film Festivala (SFF) takmičit će se 49 filmova, saopšteno je u četvrtak 23. jula iz SFF-a.

U četiri takmičarske selekcije, igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma, 29 filmova će zabilježiti svjetsku, šest međunarodnu, dva evropsku, 11 regionalnu i jedan bosanskohercegovačku premijeru.

Ove godine selekcioni tim pod vodstvom Izete Građević, kreativne direktorice Sarajevo Film Festivala, pogledao je 750 filmova, 130 dugometražnih igranih, 220 dokumentarnih, 250 kratkih i 150 studentskih.

Elma Tataragić, selektorica Takmičarskog programa za igrani film u program je uvrstila osam filmova, od kojih će četiri imati svjetsku, jedan evropsku, a tri regionalnu premijeru.

U toj konkurenciji za nagradu Srce Sarajeva borit će se i film „Mare“ kojeg je režirala Andrea Štaka, redateljica iz Švicarske balkanskih korijena. Riječ je o redateljici koja je s filmom „Gospođica“ 2006. godine osvojila nekoliko nagrada na SFF-u.

Rada Šešić, selektorica Takmičarskog programa za dokumentarni film izabrala je 16 filmova, dok se u konkurenciji kratkih filmova takmiči 10 ostvarenja.

Asja Krsmanović, selektorica Takmičarskog programa za studentski film, u program je uvrstila 15 filmova.

Program obuhvata filmove i autore iz Albanije, Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Grčke, Gruzije, Mađarske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Slovenije i Turske, navodi se u saopćenju direkcije Festivala.

XS
SM
MD
LG