Dostupni linkovi

Odata počast Sarajlijama ubijenima u redu za hljeb 1992.


Odavanje počasti građanima ubijenim 1992. godine u centru Sarajeva

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić te brojna rodbina i prijatelji odali su u petak 27. maja počast građanima ubijenim prije 30 godina u masakru u ulici Ferhadija u centru grada.

Tog kobnog dana 1992. minobacačkom granatom ispaljenom s položaja Vojske Republike Srpske ubijeno je 26, a ranjeno 108 civila koji su stajali u redu za hljeb.

Žrtvama je odao počast i predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva Fikret Grabovica.

"Sramotno je da 25 godina nakon rata Tužilaštvo BiH nije podiglo nijednu optužnicu za taj zločin. Dobro su poznata imena odgovornih za zločine u Sarajevu - od komandanata do izvršilaca i čak pojedinačnih snajperista", kazao je pored ostalog Grabovica.

Bilo je to prvo masovno stradanje građana u opkoljenom Sarajevu tokom opsade koja je trajala duže od 1425 dana i koja je završila 1995. godine.

'Sada bi mu bilo 45 godina': Roditelji djeteta ubijenog u Sarajevu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:02 0:00

Tog 27. maja 1992. poginuli su Nedžad Abdija, Ismet Ašćerić, Ruždija Bektešević, Snježana Biloš, Predrag Bogdanović, Vladimir Bogunović, Vasva Čengić, Gordana Ćeklić, Mirsad Fazlagić, Emina Karamustafić, Mediha Omerović, Bahrija Pilav, Mila Ruždići Mile Ružić.

Među ubijenima su i Abdulah Sarajlić, Sulejman Sarajlić, Hatidža Salić, Galib Sinotić, Sreten Stamenović, Srećko Šiklić, Božica Trajeri-Pataki, Vlatko Tanacković, Srećko Tanasković, Tamara Vejzagić-Kostić, Jusuf Vladović i Izudin Zukić.

Prema podacima Istraživačko-dokumentacionog centra iz Sarajeva, tokom opsade Sarajeva je ubijeno oko 14.000 građana Sarajeva.

Stanislav Galić, jedan od komandanata Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske RS-a, osuđen je na doživotni zatvor zbog zločina počinjenih tokom opsade Sarajeva.

Dragomira Miloševića, također jednog od komandanata tog korpusa, Sud u Hagu osudio je na 33 godine zatvora, pored ostalog, za kampanju snajperskog djelovanja i granatiranje civilnih objekata.

Opsada Sarajeva: 'Obrisi planina su bili granice planete za nas'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:02 0:00

Radovan Karadžić i Ratko Mladić osuđeni su na doživotne kazne zatvora, a u presudi se, između ostalog, navodi i terorisanje civilnog stanovništva u opkoljenim dijelovima glavnoga grada Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG