Dostupni linkovi

Presude za Sarajevo


mapa opsade Sarajeva
mapa opsade Sarajeva

Doživotni zatvor za Stanislava Galića i 33 godine zatvora za Dragomira Miloševića najveće su izrečene kazne Haškog tribunala za opsadu Sarajeva.

Teror nad građanima Sarajeva trajao je 44 mjeseca. Napadi na civile s položaja Vojske Republike Srpske, prema presudama Suda u Hagu, odvijali su se svugdje i u svako doba dana ili noći.

Kako stoji u presudi Stanislavu Galiću, jednom od komandanata Sarajevsko- romanijskog korpusa Vojske RS-a, osuđenog na doživotni zatvor, civili su napadani na sahranama, u tramvajima, u vrijeme dok su obrađivali baštu, kupovali na tržnici. Dok su se igrala u dvorištima, šetala ulicama ili sjedila u majčinom naručju, ubijana su i djeca. Sanela Hasković imala je samo devet godina kad joj je granata zaustavila život. Njena majka Saja i danas živi s tom slikom:

“To mi je scena u očima, nikad ne izlazi, ni danom ni noćom - niti će kad izaći. Nije daleko bila, ni napolju. Uletila je granata u kuću nama direkt, nas je bilo devetoro, 16. maja ’92. Nikad to zaboraviti neću. Bježala odavdje s Bostarica, u Buća Potok. U Buća Potoku me stigla, tu su mi je ubili. Nije vala ni 'a' rekla. U mene u krilu. To je bilo katastrofa.”

U Sarajevu je stradalo oko 10.000 osoba. Ivana Mostarac, predsjednica Dječijeg pokreta za mir, ljubav i prijateljstvo, podsjeća na užase i stravičan bilans stradanja djece:

Stanislav Galić osuđen u Hagu na doživotni zatvor, 30. novembra 2006

“Sama činjenica da je ubijeno preko 1.600 djece - barata se podacima da čak ima preko 1.800 ubijene djece, što će se, naravno, i dokazati. Ta djeca, te slike - to je bio film strave i užasa.”

Nakon Galića, komandu preuzima general Dragomir Milošević. Sud u Hagu osudio ga je na 33 godine zatvora za kampanju snajperskog djelovanja i granatiranje civilnih objekata.

Na meti napada bile su i bolnice. Samo na Opću bolnicu u Sarajevu palo je oko 200 projektila, a bila je i na stalnoj meti snajpera. Uslovi u bolnicama bili su strašni, prisjeća se direktor Opće bolnice, dr. Bakir Nakaš:

“Bez tehnologije koja je na raspolaganju savremenim sistemima, bez radiološke dijagnostike, bez laboratorijske dijagnostike, bez grijanja, bez mogućnosti osiguranja redovnog snabdijevanja medicinskim gasovima, lijekovima, energentima.”

Sarajevski su ljekari i u nemogućim uslovima činili čuda, kaže Nakaš i navodi primjer:

“Ja sam imao jednu čudnu osobinu da prilikom granatiranja se uvjerim šta je oštećeno. I pošto se moj ured nalazi na trećem katu upravne zgrade, nakon jednog teškog pogotka koji je bio u neposrednoj blizini bolnice, izašao sam ne terasu i sa terase sam ugledao jednog momka od nekih šesnaestak godina koji je skakutao na jednoj nozi, a drugu nogu je nosio u ruci - i visila je na jednom komadu kože. Pritrčali su mu moji ljudi koji su radili na obezbjeđenju zgrade, unijeli ga u salu - ta noga je danas u funkciji, taj momak je živ i zdrav.”

Jovan Divjak, ratni general u Armiji BiH, a danas predsjednik udruženja Obrazovanje gradi BiH, sudske presude smatra dobrim jer su stale ukraj propagandi o tome da su građani Sarajeva sami sebe granatirali:

Dragomir Milošević osuđen u Hagu na 33 godine zatvora, 12. decembar 2007

“Činjenica da je sud utvrdio ono stanje koje se dešavalo u Sarajevu, a da to nije bila propaganda ni vlade, ni Armije BiH, ni one priče da smo sami sebi bacali granate, nego dokazano da i u jednom i u drugom slučaju - ja se vezujem za dva najteža slučaja u Sarajevu, 5. februar 1994. i 28. avgust 1995. - da je utvrđeno da krivicu snose najodgovorniji u to vreme Vojske RS-a.”

Divjak se danas bavi posljedicama rata uz djecu koja su izgubila jednog ili oba roditelja. Traume su teške i jasno vidljive, napominje Divjak:

“Svedoci smo da ima mnogo onih koji koriste drogu, da ima mnogo mladih koji stradaju u udesima brzom vožnjom, mladi koji vrše suisid - sve su to posledice rata. Znači, ono što se desilo 1992. - 1995. je za nama, ali problem je danas.”

Doživotni zatvor za Stanislava Galića i 33 godine za Dragomira Miloševića najveće su izrečene kazne za opsadu Sarajeva. Prema podacima filmske i video produkcije XY films iz Sarajeva, za zločine u opkoljenim dijelovima grada pred domaćim pravosuđem do sada je procesuirano 12 osoba. Za zločine u logorima u devet sarajevskih naselja pod opsadom, osuđeni su na kazne od 3 do 20 godina zatvora - među njima i Dragan Damjanovć i Borislav Herak, osuđeni na najviše kazne od po 20 godina zatvora za mučenja, silovanja i ubistva.
XS
SM
MD
LG