Dostupni linkovi

U Sarajevu obilježen Dan pobjede na fašizmom i Dan Europe


Članovi Predsedništva BiH Zeljko Komšić and Šefik Džaferović na obilježavanju Dana pobjede kod spomen-obilježja "Vječna vatra" u Sarajevu, 9. maj
Članovi Predsedništva BiH Zeljko Komšić and Šefik Džaferović na obilježavanju Dana pobjede kod spomen-obilježja "Vječna vatra" u Sarajevu, 9. maj

Delegacije različitih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini (BiH) položile su 9. maja povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope cvijeće i odale počast na spomen-obilježju "Vječna vatra" u Sarajevu.

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, kazao je kako fašizam još uvijek nije pobijeđen.

"Fašizam smo mislili da je pobijeđen 1945. godine. Mi u BiH smo mislili da smo stavili tačku na tu priču, krajem 1995. početkom 1996. kada je zaključen Dejtonski mirovni sporazum ali onda se pokazuje da je on izuzetno žilav jer javlja se u raznim oblicima, nekada je ekstreman, jasno vidljiv ljudima", istakao je Komšić.

On je dodao kako fašizam i danas živi i legitimizira se kroz neke političke ideje.

"Vidite i danas da se cijeli evropski kontinent zapravo bori sa tom istom pričom. Ta priča koja je u suštini fašistička, antisemitska i za ovo vrijeme dobila jedan novi oblik je jako prisutna u Evropskoj uniji, na evropskom kontinentu, na ovim prostorima svakako. Kažem da je upakovana u političke stranke", kazao je Komšić.

Govoreći o tome ko su ti koji propagiraju fašizam u BiH, član Predsjedništva BiH je kazao da treba ući samo dublje u ono što ljudi govore.

"Za šta se zalažu pojedine stranke, za šta se njihovi istaknuti članovi zalažu i sami ćete doći do zaključka. Problem tih političkih struktura jeste što izlaze na demokratske izbore jer demokratija je takva kategorija da morate omogućiti pravo svakome da izađe na izbore. Izlaze na izbore, dobijaju glasove, ovladavaju državnim aparatom, ovladavaju javnom scenom i onda se te ideje legitimiziraju", izjavio je Komšić.

Iako je fašistička ideologija vojno poražena, ona je danas itekako živa u svijetu, Evropi i Bosni i Hercegovini, kazao je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović povodom Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope.

"Moja poruka za sve nas u BiH da se okrenemo gradnji cjelovite i demokratske države, države ravnopravnih naroda i građana bez obzira u kojem dijelu BiH oni živjeli. Svjedočili smo proteklih sedmica u BiH retrogradnim, fašističkim idejama. Kako drugačije nazvati intenciju da se BiH dodatno teritorijalno i etnički dijeli, da se zasjeca u život tkivo BiH nego neofašističkom idejom", rekao je Džaferović.

Premijer Kantona Sarajevo (KS) Edin Forto je kazao da svakodnevno svjedočimo da fašizam nije pobijeđen i da je to trajna borba.

"Svake godine imamo brojne primjere iz Evrope koji nam pokazuju kako se treba suočavati s prošlošću", rekao je Forto.

Dan pobjede nad fašizmom u Evropi se obilježava 9. maja, u znak sjećanja na pobjedu fašizma u Drugom svjetskom ratu, odnosno završetak Drugog svjetskog rata, ali se na ovaj dan obilježava i Dan Evrope koji označava početak stvaranja Evropske unije.

XS
SM
MD
LG