Dostupni linkovi

Putin na vojnoj paradi u Moskvi: Čvrsto ćemo braniti ruske interese


Ruski mlazni avioni tokom vojne parade pustili dim u bojama državne zastave iznad Kremlja, Moskva, 9. maja

Rusija je u nedelju, 9. maja, prikazivala svoju vojnu moć na paradama širom zemlje povodom 76. godišnjice sovjetske pobede nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin nadgledao je glavnu paradu povodom Dana pobede na Crvenom trgu u Moskvi, na kojoj je učestvovalo više od 12.000 vojnika i prikazano skoro 200 komada vojne opreme, uz prelete aviona i helikoptera.

Ruski vojnici marširaju na paradi povodom Dana pobede na Crvenom trgu u Moskvi, 9. maj
Ruski vojnici marširaju na paradi povodom Dana pobede na Crvenom trgu u Moskvi, 9. maj

Putin je tokom obraćanja sa tribine na Crvenom trgu rekao da će Rusija braniti svoje "nacionalne interese" i osudio povratak "rusofobije".

"Čvrsto ćemo braniti naše nacionalne interese kako bismo osigurali sigurnost naših ljudi", rekao je Putin.

Od dolaska na vlast pre dve decenije, Putin je ili kao predsednik ili kao premijer nastojao da obnovi simbole sovjetske i ruske prošlosti kako bi podstakao patriotizam.

Putin sa predsednikom Tadžikistana Emomalijem Rahmonom na Crvenom trgu u Moskvi, 9. maj
Putin sa predsednikom Tadžikistana Emomalijem Rahmonom na Crvenom trgu u Moskvi, 9. maj

Ovogodišnja parada dolazi u trenutku kada se vladajuća stranka Jedinstvena Rusija suočava sa parlamentarnim izborima u septembru, a ankete pokazuju pad podrške ovoj stranci na 27 odsto, prenosi Radio Slobodna Evropa na engleskom jeziku (RFE/RL).

Odnosi Rusije sa Zapadom takođe su zategnuti kako zbog hapšenja lidera ruske opozicije Alekseja Navaljnog, tako i zbog sukoba u Ukrajini.

Poslednjih nedelja Sjedinjene Države i Rusija međusobno su proterale diplomate u nizu odmazdi, dok su Moskva i države članice Evropske unije vode slične diplomatske sporove.

Vojne parade usledile su nakon što je Rusija nedavno rasporedila više od 100.000 vojnika blizu granice sa Ukrajinom i na anektiranom poluostrvu Krim.

Ruska oklopna vozila "Typhoon" na vojnoj paradi u Moskvi, 9. maj
Ruska oklopna vozila "Typhoon" na vojnoj paradi u Moskvi, 9. maj

Grupisanje ruskih trupa izazvalo je uzbunu u zapadnim prestonicama usled zaoštravanja borbi između ukrajinskih vladinih snaga i separatista koje podržava Rusija na istoku zemlje.

Rusija je od tada povukla većinu trupa, ali je ostavila nešto vojne opreme i nastavila da izvodi pomorske vežbe u Crnom moru.

XS
SM
MD
LG