Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Za i protiv saradnje sa Vladom Kosova


Kosovo: zgrada Vlade

Predstavnici kosovskih Srba su podeljeni po pitanju saradnje sa institucijama Kosova i međunarodnim misijama. Srbi koji učestvuju u institucijama smatraju da je neophodno sarađivati sa albanskim predstavnicima, ali Srbi sa severa kažu da su institucije u Prištini za njih neprihvatljive.

Do poboljšanja života srpske zajednice može doći samo učešćem u institucijama i snažnim uticajem na njihov rad, ocena je čelnika Samostalne liberalne stranke, SLS. Lider SLS-a i član Predsedništva Skupštine Kosova Slobodan Petrović ističe da rezultati nisu mogući bez podrške kosovskih institucija.


“Sluh Vlade (Kosova) prema zahtevima SLS je takva situacija da je bolje nego što je bilo u prethodnim periodima, ali svakako da tu ima velikih zasluga sa naše strane, jer svakako da smo mi tu imali puno izazova, puno smo se odricali kako bi napravili jednu relaksiraniju, normalniju atmosferu i to je jedan značajan uspeh.”

Slobodan Petrović, lider Samostalne liberalne stranke
Saradnja sa kosovskim institucijama i međunarodnim misijama odvija se u oblastima ostanka i povratka Srba te njihove ekonomske stabilnosti. Iako svesni da su često bili kritikovani zbog učešća u institucijama koje su proglasile nezavisnost, predstavnici SLS navode da oni ne mogu promeniti politička kretanja ali da mogu uticati na rešavanje svakodnevnih životnih problema.

Petrović ističe da su zloupotrebe u Vladi Kosova za koje su optuživani pojedini srpski predstavnici deo prošlosti i da je zato on danas zadovoljan i Vladom i njenim srpskim članovima.

Bilo je teško popraviti imidž Srba u institucijama i međunarodne zajednice. To nije bilo lako i proces je u toku...
“Bilo je teško popraviti imidž Srba u institucijama i međunarodne zajednice. To nije bilo lako i proces je u toku. I sa sigurnošću mogu da kažem da ćemo nastaviti da radimo da štitimo interese i artukilišemo problem srpske zajednice kroz institucije”, izjavio je Petrović.

Za razliku od SLS druge političke opcije Srba ne priznaju kosovske institucije. Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova, SNV, Milan Ivanović kaže da kosovska vlada vrši diskriminaciju prema Srbima zbog čega je ona za njih neprihvatljiva.

Srbi naravno da vide ovu vladu kao jednu paralelnu instituciju koju ne priznaju, nisu glasali, žele da ostanu u svojoj državi...
“Srbi naravno da vide ovu vladu kao jednu paralelnu instituciju koju ne priznaju, nisu glasali, žele da ostanu u svojoj državi. U svakom slučaju to je albanska institucija koja želi da putem pritisaka na Srbe, etničkog čišćenja napravi za Srbe nemoguće uslove za život.”

Milan Ivanović, predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova

Ivanović dodaje da Srbi nisu zadovoljni ni radom misije Euleks. On optužuje pravosudno-policijsku misiju EU da se ne drži uslova iz dogovora sa Beogradom, odnosno da Euleks nije statusno-neutralan, da sprovodi Ahtisarijev plan i krši Rezoluciju 12 44.

“Saradnja sa Euleksom je minimalna mislim gotovo i da je nema. Krivica je kod Euleksa jer pokušava da utvrdi Albancima granicu nezavisnog Kosova, da sprovode carinu, prvi korak je evidentiranje robe i to nailazi na oštro srpsko suprotstavljanje izražavanjem nezadovoljstva putem javnih mitinga”, rekao je Ivanović.

Deset godina od završetka konflikta i godinu dana od proglašenja nezavisnosti kosovski Srbi različito vide učešće u političkom životu na Kosovu. I dok jedni kažu da je saradnja sa Albancima neophodna radi ostanka i unapređenja života srpske zajednice, drugi smatraju da su legitimni samo organi vlasti Republike Srbije i da se ne može sarađivati sa institucijama nezavisnog Kosova.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG