Dostupni linkovi

Šta se zna o firmi iz Srbije sankcionisanoj od Velike Britanije?


Srpska firma "Avio Chem" sankcionisana je zbog saradnje sa ruskim avio kompanijama
Srpska firma "Avio Chem" sankcionisana je zbog saradnje sa ruskim avio kompanijama

"Nije mi jasno šta ja imam sa Velikom Britanijom kad Srbija nema nikakve sankcije prema Rusiji niti ih je uvela", kaže u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) Aleš Luci, vlasnik srpske firme "Avio Chem" koja je u sredu, 6. decembra, stavljena na listu sankcija Velike Britanije kojom se kažnjavaju pojedinci i kompanije za koje se utvrdi da su "odgovorni za podršku ruskom vojnom delovanju".

Velika Britanija objavila je 6. decembra najnoviju odluku o sankcijama, pa je na listu sankcionisanih stavljeno 46 lica i kompanija zbog poslovanja sa Rusijom. Među njima našla se i srpska kompanija "Avio Chem".

Vlada Srbije nije do zaključenja ovog teksta odgovorila na pitanja Radija Slobodna Evropa (RSE) u vezi sa odlukom Velike Britanije.

Šta je poznato o sankcionisanoj kompaniji?

Srpska kompanija "Avio Chem" koja se bavi trgovinom avio delovima i popravkom letelica je, kako je ranije pisao RSE, a na osnovu višemesečne analize zvanično dostupnih podataka, uprkos sankcijama koje su uvele zemlje Evropske unije, SAD, Britanije i Japana radila sa avio kompanijama u Rusiji.

Prema analizi više hiljada carinskih podataka iz javne baze o međunarodnoj trgovini "Sinoimex", RSE je utvrdio da je srpska kompanija u Rusiju od početka ruske agresije na Ukrajinu izvezla robu u vrednosti od oko 3,1 milion dolara.

Vlasnik firme Aleš Luci tada nije odgovorio na pitanja koja smo mu uputili mailom, a nakon što je saopštena odluka britanske vlade u kratkom razgovoru za RSE rekao je da nije pre našeg poziva čuo da je njegova firma pod sankcijama.

"Verovatno nismo jedini, jer postoje i kompanije koje iz Engleske i Amerike rade isti posao sa ruskim kompanijama", komentariše Luci.

On tvrdi da je prestao da sarađuje sa ruskim kompanijama, ali ne može da precizira kada.

Takođe tvrdi da je pre sedam meseci poslao interni mail u kojem je zaposlenima sugerisao da ne odgovaraju na upite iz Rusije.

"Neke ugovore sam morao da dovedem do kraja zato što sam za te poslove dobio avans", kaže Luci.

"Avio chem" osnovan je decembra 2014. godine pod prvobitnim nazivom "Thoms aviation Adriatic doo Beograd", a osnovao ga je državljanin Slovenije Luci Aleš.

Od maja 2020, firma je registrovana na adresi beogradskog aerodroma "Nikola Tesla".

Sankcionisana firma "Avio Chem" ima sedište na Aerodromu "Nikola Tesla"
Sankcionisana firma "Avio Chem" ima sedište na Aerodromu "Nikola Tesla"


"Avio chem" je registrovan za popravke i održavanje letelica i svemirskih letelica, dok su ostale delatnosti ogranaka čišćenje zgrada i opreme, kao i iznajmljivanje i lizing automobila i lakih motornih vozila, pokazuju podaci APR-a.

Prema zvaničnim finansijskim izveštajima, u 2022. godini firma je imala prihod od 3,5 miliona dolara, što je više u odnosu na ukupnu zaradu koju su ostvarili za četiri prethodne godine.

Kako je tekao uvoz-izvoz?

Carinski podaci koje je analizirao RSE pokazuju da je izvoz trajao do jula meseca.

"Avio Chem" je tokom 2022. izvezao robu u vrednosti od 1, 8 miliona dolara, dok je u toku 2023. vrednost izvoza u Rusiju bio 1,3 miliona dolara. Robu koju je izvozio je oprema za avione, najčešće delove za kabine, pneumatike i delove za motore.

Zemlje iz kojih je roba otpremana između ostalog bile su i Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska…

Vebsajt kompanije "Avio Chem" na kojem nudi svoje usluge
Vebsajt kompanije "Avio Chem" na kojem nudi svoje usluge


Gotovo ceo izvoz firme "Avio chem" završio je, prema podacima baze Sinoimex, kod dve povezane ruske avio-kompanije "Siberia Airlines" i "S7 inžinjering".

Kompanija "Siberia Airlines" registrovana je 1994. godine sa sedištem u Novosibirskoj oblasti, navodi se u podacima privredne baze "Spark". U poslednjih godinu i po dana imali su više od 100 ugovora sa institucijama Rusije, može se videti u Spark bazi.

"S7 Inženjering" je ćerka firma "Siberia Airlinesa". Ova kompanija, između ostalih, ima potpisane ugovore sa ruskom državnom ustanovom "Specijalni vazduhoplovni eskadron Rusija, Uprave za poslove predsednika Ruske Federacije".

Predstavnici ovih avio-kompanija nisu odgovorili na upite RSE.

Šta je saopšteno iz Velike Britanije

Kako se navodi u saopštenju Vlade Velike Britanije "Avio Chem" je stavljen na listu sankcija jer je kako je objašnjeno ili bio uključen u destabilizaciju Ukrajine ili podrivanje ili pretnju teritorijaloj celovitosti, suverenitetu Ukrajine. Navodi se i da je trgovao dobrima ili tehnologijom koja bi mogla doprineti destabilizaciji Ukrajine ili da ostvaruje korist i podržava vladu Rusije poslovanjem u sektoru strateškog značaja za vladu Rusije.

Kada se pravno lice ili neka osoba ili organizacija nađe na listi sankcija to znači pokušaj da se kazne oni koji pružaju podršku i finansiraju vojni aparat Rusije.

Sankcije mogu uključivati različite oblike ograničenja ili zabrana, uključujući zamrzavanje imovine, zabranu putovanja ili druge restriktivne mere. Cilj je pritisnuti ili kazniti pojedince ili organizacije koje se smatraju odgovornim za podršku ruskom vojnom delovanju.

Šema izvoza sankcionisane robe u Rusiju preko srpskih papira
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00


Sankcije za avio industriju jedne su od prvih koje su EU i SAD uvele Rusiji nakon početka agresije na Ukrajinu.

U februaru 2022, EU je najpre odbila pristup evropskim aerodromima za ruske prevoznike svih vrsta i zabranila im preletanje vazdušnog prostora Unije.

Deo ove vrste sankcija je i zabrana izvoza u Rusiju proizvoda i tehnologije iz avio i svemirske industrije.

Ove sankcije znače da ruske avio-kompanije ne mogu da kupe avione, rezervne delove ili opremu za svoj vozni park, kao ni da obavljaju neophodne popravke ili tehničke inspekcije.

Tri četvrtine komercijalne avio-flote Rusije proizvedeno je u EU, SAD ili Kanadi, a cilj sankcija je da prizemlje značajan deo ruske civilne flote, čak i za domaće letove.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG