Dostupni linkovi

Sankcije Velike Britanije vojnim dobavljačima koji podupiru ruski rat protiv Ukrajine


Današnje sankcije se bave ponovljenim pokušajima Rusije da zaobiđe i nadoknadi jasan uticaj koji sankcije Ujedinjenog Kraljevstva imaju na njene ratne napore.
Današnje sankcije se bave ponovljenim pokušajima Rusije da zaobiđe i nadoknadi jasan uticaj koji sankcije Ujedinjenog Kraljevstva imaju na njene ratne napore.

Velika Britanija najavljuje 46 novih sankcija protiv pojedinaca i grupa koje snabdijevaju i finansiraju Putinov rat u Ukrajini. To uključuje preduzeća u Bjelorusiji, Kini, Srbiji, Turskoj, UAE i Uzbekistanu koji nastavljaju podržavati rusku invaziju na Ukrajinu.

Uključujući subjekte koji djeluju u Kini, Srbiji i Uzbekistanu, Ujedinjeno Kraljevstvo je sada preduzelo mjere protiv preko 30 subjekata iz trećih zemalja koji podržavaju ratne napore Rusije.

"Današnje sankcije pogodit će Putina tamo gdje bole, oštetiti će ruske odbrambene sisteme i razbiti ilegalne lance snabdijevanja koji podupiru rusku ratnu mašinu. Radeći zajedno sa našim partnerima iz G7 i međunarodnim saveznicima, nastavićemo da pojačavamo pritisak na Putina i da se obračunavamo sa trećim stranama koje pružaju ograničenu robu i tehnologiju Rusiji, gde god da se nalaze", rekla je ministarka Anne-Marie Trevelyan.

Današnje sankcije se bave ponovljenim pokušajima Rusije da zaobiđe i nadoknadi jasan uticaj koji sankcije Ujedinjenog Kraljevstva imaju na njene ratne napore.

U augustu je Velika Britanija pokrenula jednu od svojih najvećih akcija ikada usmjerenih na ruske vojne dobavljače, a prošlog mjeseca je poduzela akciju da poremeti mrežu tajnih nabavki koju koristi Rusija za nabavku kritične zapadne tehnologije.

Strani vojni dobavljači koji izvoze opremu i dijelove u Rusiju su među desetinama pojedinaca i grupa koje su danas sankcionisane a pomažu Putinovoj ratnoj mašini.

Ruski proizvođači oružja i uvoznici odbrane također su bili među 46 novih sankcija, kao i tri aktera koji podržavaju mrežu grupe Wagner i četiri operatera takozvanih brodova "sjene flote" koje Rusija koristi da ublaži udar sankcija vezanih za naftu koju je nametnula Velika Britanija zajedno sa partnerima iz G7.

Kako je premijer rekao ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom tokom prošlosedmičnog poziva, "podrška Ujedinjenog Kraljevstva našim ukrajinskim saveznicima je nepokolebljiva. Današnje mjere će poremetiti Putinovu sposobnost da opremi svoju vojsku putem lanaca nabavke trećih strana u Bjelorusiji, Kini, Srbiji, Turskoj, UAE i Uzbekistanu. Taj potez će pogoditi Rusiju tamo gdje je boli i izgladnjeti Putina za resurse koji su mu potrebni za njegov ilegalni rat protiv Ukrajine."

Današnji paket dolazi kada lideri G7 treba da razgovaraju i dogovore dodatne mjere osmišljene da idu dalje u smanjivanju prihoda koji su Rusiji potrebni za finansiranje Putinove ratne mašinerije; spriječiti Rusiju da pristupi ulazima u svoju vojnu i industrijsku bazu; i pokazati Rusiji da se plaća za štetu koju je nanijela Ukrajini.

Među danas sankcionisanim su:

  • Ruski vojni industrijski kompleks: 31 pojedinac i entitet povezan s dizajniranjem i proizvodnjom dronova i dijelova za rakete te uvozom i isporukom ključnih elektronskih komponenti. Ovo uključuje nekoliko direktora i članova njihovih užih porodica.
  • Dobavljači iz trećih zemalja za rusku vojsku: JSC Display Design Bureau, bjeloruska odbrambena organizacija povezana s proizvodnjom vojne tehnologije za bjeloruski režim, što je direktno omogućilo Putinov ilegalni rat;
  • AVIO CHEM srpska kompanija koja je poslala više pošiljki dijelova i pribora za avione ruskim subjektima;
  • MVIZION je uzbekistanska kompanija koja je bila posrednik za uvoz dijelova u Rusiju;
  • Turski entitet Smart Trading Limited uključen u isporuku sankcionisane zapadne elektronike Rusiji i tri kineska entiteta,
  • Asia Pacific Links Limited, Sinno Electronics Co., Limited i Xinghua Co., Limited, isporučujući sankcionisanu robu, ključnu za ratne napore Rusije,
  • Wagner grupa povezana sa: tri entiteta i pojedinca povezana sa širom mrežom Wagner grupe, uključujući vojnu grupu RUSICH, privatnu rusku kompaniju aktivnu u Ukrajini i njenog komandanta.
  • Vezano za naftu: četiri entiteta sa sjedištem u UAE koji koriste neprozirne korporativne strukture i obmanjujuću praksu dostave kako bi olakšali nesmetanu trgovinu ruskom naftom, umanjujući napore Rusije da ostvari prihode od rata.
XS
SM
MD
LG