Dostupni linkovi

Prekršajni nalog protiv poslanice iz RS-a Sanje Vulić zbog psovanja ispred Suda BiH


Sanja Vulić prilikom dolaska u Sud BiH, Sarajevo, 16. oktobra 2023.
Sanja Vulić prilikom dolaska u Sud BiH, Sarajevo, 16. oktobra 2023.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo će podnijeti protiv Sanje Vulić, poslanice Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Parlamentu Bosne i Hercegovine, prekršajni nalog zbog narušavanja javnog reda i mira 5. februara ispred Suda BiH, za koji je predviđena kazna u iznosu od 200 do 600 maraka (od 100 do 300 eura).

Ovo je potvrdio za Radio Slobodna Evropa ministar, Admir Katica.

Vulić je ispred zgrade Suda BiH psovala i vrijeđala sutkinju i ovu pravosudnu instituciju, a nakon što je izašla iz sudnice gdje je trajalo suđenje predsjedniku entiteta Republika Srpska (RS), Miloradu Dodiku.

Zbog ugrožavanja mira u sudnici, sutkinja Sena Uzunović je, prethodno, naredila pristalicama Dodika da napuste sud.

"Psovke, uvrede, vrijeđanje institucija Bosne i Hercegovine i građana nećemo tolerisati. Ovo je poruka svima koji ne poštuju zakone ove zemlje da će policija MUP-a Kantona Sarajevo spremno djelovati i omogućiti svima da uživaju zakonom zagarantovana prava, ali i snose posljedice za kršenje istih", navodi se u saopštenju za javnost Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Čitanjem optužnice u Sudu BiH je 5. februara počelo suđenje Miloradu Dodiku.

Dodik je optužen je da je kao predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS potpisao ukaze o proglašenju važećim dva zakona, koja je ranije poništio visoki predstavnik Christian Schmidt, "iako je bio svjestan da su odluke visokog predstavnika u BiH (OHR) obavezujuće".

Miloš Lukić je optužen da je, kao tadašnji vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika RS-a, omogućio objavu Dodikovih ukaza u ovoj publikaciji.

Ti zakoni su propisivali da se na teritoriji ovog entiteta neće izvršavati odluke Ustavnog suda BiH, niti u entitetskom služenom glasniku objavljivati odluke visokog predstavnika.

Ove zakone je u junu 2023. godine izglasala Narodna skupština RS-a, u kojoj većinu ima stranka SNSD čiji je Dodik predsjednik.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt poništio je oba zakona 1. jula 2023. godine, dok je zakonodavna procedura zvanično još trajala.

Istog dana je Schmidt, koristeći svoje Bonske ovlasti, nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH i propisao da se službeno lice, koje ne izvršava i ne poštuje odluke visokog predstavnika, može kazniti zatvorskom kaznom od šest mjeseci do pet godina i zabranom vršenja dužnosti.

XS
SM
MD
LG