Dostupni linkovi

Opozicionar Sandulović pušten iz pritvora, objavio njegov advokat


Oznaka na ulazu u Policijsku upravu u Nišu, gradu u kome se Nikola Sandulović nalazio u pritvoru, januar 2024.
Oznaka na ulazu u Policijsku upravu u Nišu, gradu u kome se Nikola Sandulović nalazio u pritvoru, januar 2024.

Opozicioni političar Nikola Sandulović pušten je 15. januara iz pritvora u gradu Nišu na jugu Srbije, objavio je njegov branilac Čedomir Stojković, dodavši da je ta odluka donesena "nakon pojačanog pritiska" zapadnih zemalja.

"Nikola Sandulović je upravo pušten... da se brani sa slobode od optužbi da je položio cveće na grob albanske devojčice", napisao je Stojković na društvenoj mreži X.

Samo sat pre ove objave generalna izvestiteljka Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PACE) za političke zatvorenike Suna Evarsdotir (Sunna Ævarsdóttir) pozvala je lasti u Srbiji da oslobode pritvorenog opozicionog političara Nikolu Sandulovića i istraže navode o njegovom zlostavljanju.

Sandulović je 2. januara postavio na društvenoj mreži X video snimak na kome polaže venac na grob Adema Jašarija, jednog od osnivača nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova, nakon čega je objavljeno da je uhapšen.

Bezbednosno-informativna agencija (BIA) je 10. januara demantovala navode da je čelnik opozicione Republikanske partije Nikola Sandulović bio izložen torturi, tvrdeći da nije došlo do nezakonite primene fizičke sile prema njemu.

Potom se oglasilo i Drugo osnovno tužilaštvo u Beogradu koje je saopštilo da "do sada prikupljeni dokazi ne upućuju na zaključak o postojanju dovoljno uverljivih navoda i jasnih indicija da je u slučaju srpskog opozicionara Nikole Sandulovića došlo do zlostavljanja".

Generalna izvestiteljka Parlamentarne skupštine Saveta Evrope pozvala je srpske vlasti da se "pridržavaju svojih obaveza prema Konvenciji o ljudskim pravima".

"Posebno da sprovedu brzu, efikasnu i nezavisnu istragu o ozbiljnim optužbama o tretmanu gospodina Sandulovića od strane državnih agenata i da osiguraju pristup odgovarajućoj medicinskoj nezi", rekla je.

Tužilaštvo u Nišu je ranije potvrdilo za RSE da je Sandulović u pritvoru zbog "sumnje da je izvršio krivično delo izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti".

Nije navedeno na koji način je Sandulović to po oceni Tužilaštva učinio.

Bivši direktor BIA Aleksandar Vulin izjavio je 6. januara da je Sandulović priveden po njegovom naređenju koje je, kako je rekao, ostalo na snazi i nakon njegove ostavke.

Vulin je za Večernje novosti izjavio da je Sandulović priveden zato što je položio venac na grob Adema Jašarija koga su 1998. godine srpske snage ubile sa 50 članova porodice.

"Priveden je zbog sumnje da podriva ustavni poredak i aktivno radi na podršci otcepljenju Kosova", naveo je Vulin.

Sandulović je predsednik Republikanske stranke, koja od osnivanja 2015. nije prešla izborni cenzus i ušla u parlament.

On je čovek kontroverzne biografije, koja uključuje i ranjavanje u eksploziji automobila pre 13 godina, te hapšenje zbog "širenja panike" 2020. u vreme pandemije kovida.

Britanski Gardijan je 11. januara objavio da je porodica Nikole Sandulovića, koga je tajna policija Srbije navodno pretukla dok je bio u pritvoru, saopštila da je on ostao delimično paralizovan zbog tog napada.

Porodica navodi da je Sandulović odveden iz svoje kuće 3. januara nakon što se izvinio za zločine koje su Srbi počinili nad Albancima tokom rata za nezavisnost Kosova 1998. i 1999.

Gardijan je preneo izjavu Sandulovićeve ćerke Klare da je članovima porodice tek posle pet dana dozvoljeno da ga posete.

U izjavi, koju je objavio britanski advokat Majkl (Michael) Polak, Sandulovićev zastupnik, ona je apelovala da njen otac "bude prebačen u civilnu bolnicu iz vojnog objekta u Beogradu u kojem ga drže", navodi Gardijan.

Gardijan je preneo da advokati navode da ne mogu da provere informacije ni o napadu ni o zdravlju Sandulovića, dok on ne bude prebačen u civilnu ustanovu, gde će imati pun pristup lekarima i advokatima.

Britanski list je naveo da se za komentar obratio Vladi Srbije.

Institucije Evropske unije (EU) su potvrdile 9. januara da prate situaciju i informacije o pritvaranju predsednika opozicione Republikanske partije Nikole Sandulovića.

XS
SM
MD
LG