Dostupni linkovi

Sud u Nišu potvrdio da je opozicionaru Sanduloviću ukinut pritvor


Nikola Sandulović, Beograd, 1. februara 2014.
Nikola Sandulović, Beograd, 1. februara 2014.

Viši sud u Nišu potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da je opozicionom političaru Nikoli Sanduloviću ukinut pritvor u ponedeljak, 15. januara, uz meru zabrane napuštanja boravišta.

"Nije mu dozvoljeno da bez odobrenja suda napusti teritoriju Srbije i privremeno mu je oduzeta putna isprava", navodi se u odgovoru na upit Radija Slobodna Evropa iz Višeg suda.

Saopšteno je da ova sudska mera može trajati dok za to postoji potreba, najduže do pravnosnažnosti presude, odnosno do eventualnog upućivanja na izdržavanje kazne.

Vest o puštanju Sandulovića iz pritvora najpre je 15. januara saopštio njegov branilac Čedomir Stojković, objavom na društvenoj mreži Iks (X).

Sandulović je uhapšen 3. januara, nakon što je dan ranije objavio video snimak na kom polaže venac na grob Adema Jašarija, osnivača bivše Oslobodilačke vojske Kosova.

Tužilaštvo u Nišu je ranije, nakon hapšenja, navelo za Radio Slobodna Evropa da je Sandulović pritvoren zbog sumnje da je počinio krivično delo izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti. Ta institucija nije precizirala kako je Sandulović počinio krivično delo koje mu se stavlja na teret.

Generalna izvestiteljka Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za političke zatvorenike Suna Evarsdotir pozvala je 15. januara vlasti u Srbiji da ga oslobode i istraže navode o njegovom zlostavljanju.

Sandulovićevi advokati tvrde da je Sandulović po hapšenju pretučen u prostorijama Bezbednosno-informativne agencije (BIA) u Beogradu.

BIA je 10. januara demantovala navode o torturi i saopštila da prema Sanduloviću nije bilo nezakonite primene fizičke sile. Drugo osnovno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da "nema indicija i dokaza da je Sandulović zlostavljan".

Bivši Direktor BIA Aleksandar Vulin izjavio je da je Nikola Sandulović uhapšen po njegovom naređenju koje je ostalo na snazi i posle njegove ostavke 3. novembra.

"Priveden je zbog sumnje da podriva ustavni poredak i aktivno radi na podršci otcepljenju Kosova", izjavio je Vulin 6. januara za Večernje Novosti.

Sandulović je predsednik vanparlamentarne Republikanske stranke. U januaru 2010. ranjen je u eksploziji bombe postavljene ispod njegovog automobila u Beogradu.

U martu 2020. u vreme pandemije korona virusa nadležni su saopštili da je priveden zbog širenja lažnih vesti.

XS
SM
MD
LG